Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: pd1987 » 4 lip 2014, 14:29

I tak to jest, że się człowiek przesiądzie ze starego dobrego CS2 na nowoczesny i jeszcze lepszy CS6, bo był w promocji...

Sam soft działa zacnie i do tej pory nie sprawiał problemów. Jednak zdarza mu się, że miewa za mało RAMu. Konfiguracja komputera wygląda tak:
- i7-2600K (OC zrobiony)
- ASUS P8P67
- nVidia GTX 580 MSI RazrTwin
- RAM: siedzą 2 x 4 GB Kingston HyperX KHX1600C9D3X2K2 - jak na załączonym obrazku
- Samsung SSD 840 EVO i jakiś HDD 1 TB.

Czy moglibyście doradzić, jakie kości dokupić, żeby rozszerzyć pamięć? Zostały dwa sloty wolne. Zakładam min. 2x4GB, ale jeżeli cena będzie atrakcyjna to może nawet 2x8GB.

Komputerek też już kilka lat ma i dokładnie te same kości znalazłem tylko w X-KOM:
http://www.x-kom.pl/p/63634-pamiec-ddra ... x4096.html

Czy warto dokupować te same, czy jest już coś lepszego, ew. w lepszej cenie?
Z góry dzięki za pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: donau » 6 lip 2014, 12:21

Ram zawsze dokupuje sie identyczny jak masz.. w przeciwnym razie moga sie gryzc i nie beda działac.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: Sarkazm » 7 lip 2014, 09:44

Że się RAM gryzie? Pierwsze słyszę. Jak dobierzesz kości pracujące z różnymi częstotliwościami, to te najszybsze zejdą ze swoim traktowaniem do prędkości tych najwolniejszych, ewentualnie nie będą pracoać w trybie Dual Channel. .. i to chyba jedyne niekorzyści, jakie mogą mieć miejsce. Jeśli znalazłeś identyczne kości, to warto dokupić drugi taki sam zestaw. Timingi mają niskie, częstotliwość 1600MHz - inwestowanie w droższe o wyższej częstotliwości w przypadku Twojej płyty głównej mija się z celem - natywnie wspiera ona moduły do 1600MHz.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
d2b
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 16 sie 2012, 10:59
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: d2b » 7 lip 2014, 11:48

Zdecydowanie tak jak pisze kolega @Sarkazm.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: donau » 14 lip 2014, 11:10

Sarkazm pisze:Że się RAM gryzie? Pierwsze słyszę. Jak dobierzesz kości pracujące z różnymi częstotliwościami, to te najszybsze zejdą ze swoim traktowaniem do prędkości tych najwolniejszych, ewentualnie nie będą pracoać w trybie Dual Channel. .. i to chyba jedyne niekorzyści, jakie mogą mieć miejsce. Jeśli znalazłeś identyczne kości, to warto dokupić drugi taki sam zestaw. Timingi mają niskie, częstotliwość 1600MHz - inwestowanie w droższe o wyższej częstotliwości w przypadku Twojej płyty głównej mija się z celem - natywnie wspiera ona moduły do 1600MHz.

Jakbys codziennie od 10-18 pracował przy PC bys wiedział ze potrafia ramy wogole ze soba nie współpracować.
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: pd1987 » 14 lip 2014, 12:04

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! W takim razie dokupię te same 2 kości 4GB.

Poprzednią ofertę za 265 PLN/komplet przegapiłem, bo pojawił się radziecki noktowizor NZT-1 w przystępnej cenie i RAM nie wytrzymał konkurencji :P
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Dokupienie RAM - na potrzeby Adobe CS6

Post autor: Sarkazm » 16 lip 2014, 06:30

donau pisze:

Jakbys codziennie od 10-18 pracował przy PC bys wiedział ze potrafia ramy wogole ze soba nie współpracować.
Co dokładnie rozumiesz przez to, że RAMy ze sobą nie współpracują?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: