Komp stacjonarny do 1500?

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Judyt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 12 sie 2014, 09:25
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Judyt » 12 sie 2014, 09:29

Komputer stacjonarny potrzebny jest do pracy - korzystanie z wielu programów w jednym czasie, obróbka graficzna, analiza danych. Jadę teraz na i3, 4GB ram i jest ciężko. Oczywiście mówię o samych bebechach, monitor, klawiaturę mam.

Co polecicie?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: kazzik87 » 12 sie 2014, 11:09

A jaka płyta główna?
Da radę pociągnąć i7? Do procesorów z serii 'iX' polecam nie mniej niż 8 GB RAM (oczywiście DDR3).

Jaką masz grafikę?
Jaki masz dysk?


Osobiście pracuję na laptopie DELL Inspirion z i7 17", 8 GB RAM, dysk SSD!.
Karta grafiki z procka i7 (Intelowska) daje radę przy CorelDRAW i SolidWorks. Dodatkowo mam kartę AMD Radeon HD 8870M do zewnętrznego
monitora.

W gry nie gram to Ci nie powiem :-)

PS:
Zamiana HDD na SDD to strzał w dziesiątkę.
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Sarkazm » 23 sie 2014, 21:16

Tak szczerze? Taki budżet przy takich wymaganiach to bardzo trudna sprawa. Można spróbować skombinować coś na i5, ale będzie to z problemami... Jakie wymagania co do grafiki? Dobrze jakbyś powiedział, do czego konkretnie będzie użytkowany komputer (jakie programy) ?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Judyt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 12 sie 2014, 09:25
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Judyt » 17 lut 2015, 09:09

Komputer ma być używany w zasadzie wyłącznie do pracy. Super graficznej karty nie potrzebuję. Chociaż przydałaby się dobra karta muzyczna, bo cały czas jestem na słuchawkach :)

Co myślicie o zestawach z Allegro? Bo są w cenie 1500 zł wypasione (na pierwszy rzut oka) sprzęty, ale jak to działa w praktyce to nie wiem.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 159
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Xtream » 18 lut 2015, 13:37

Proponuję złożyć samemu na płycie gigabyte (dobry kodek dźwięku i stabilność) oraz na procku AMD (najlepszy stosunek cena/jakość). Grafika to już uzależniona od pozostałej kwoty.
MichalBudowniczy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2015, 12:21

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: MichalBudowniczy » 19 lut 2015, 14:29

Nie kupuj nigdy gotowców z allegro. Tylko na papierze tak super wyglądają.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Sarkazm » 19 lut 2015, 20:44

Xtream pisze:Proponuję złożyć samemu na płycie gigabyte (dobry kodek dźwięku i stabilność) oraz na procku AMD (najlepszy stosunek cena/jakość). Grafika to już uzależniona od pozostałej kwoty.
Z tym stosunkiem cena/jakość (chociaż sądzę, że miałeś na myśli cena/wydajność) to bym tak nie szalał. Owszem, są zadania, gdzie modułowa budowa procesorów AMD kładzie Intela na łopatki, ale są to głównie specjalistyczne aplikacje które wspierają wielowątkowość.

Osobiście bym dołożył do tych 1500zł ze dwie stówki i zbudował coś na i5 z jakimś ASRockiem na Chipsecie H81. Jeśli nie trzeba wydajnej grafiki - warto zainwestować w jakąś kartę z chłodzeniem pasywnym - niski pobór mocy i błoga cisza ;) Co do karty dźwiękowej - w płytach głównych z niższej półki, nie ma praktycznie różnic w jakości układów audio - generalnie mają grać i tyle. Jak liczysz na dobrą jakość, dokup osobną kartę dźwiękową.

A gotowców z allegro unikać jak ognia - w 99% jest to najtańsza możliwa taniocha z jak największymi liczbami (jak choćby karty graficzne z wielką ilością pamięci, której nie są w stanie w takim zestawie wykorzystać).
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 159
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Xtream » 20 lut 2015, 12:52

Ja robiłem porównanie jakiś czas temu FX vs i5 i cenowo (porównując podobną wydajność) Grodno znaleźć intela w cenie AMD. Zazwyczaj jest to różnica ok 200~300zł. (Zakładamy że płyty główne i inne komponenty pochodzą z tej samej półki wydajnosciowej a nie cenowej).

send @tt||S3
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Sarkazm » 21 lut 2015, 13:50

Czym konkretnie testowałeś? I jakie konkretnie procesory? Chociaż brałeś pod uwagę jednostki z tej samej generacji?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 159
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Xtream » 21 lut 2015, 14:02

Testowałem moce obliczeniowe pod względem renderowania filmu (bardzo silne wykorzystanie wielowątkowości rdzeni). Brane pod uwagę były i5 i7 różnych generacji jak i AMD FX i te starsze (juz nie pamiętam nazwy ale cztero cyfrowe). Pod względem ceny bez konkurencyjne były AMD. Jeżeli pominiemy aspekt cenowy to Intel bije rekordy. Testy były przeprowadzane przez wielu użytkowników forum to też zdaje sobie sprawę że może istnieć błąd pomiarowy również w samym sposobie robienia testu. Ale wyniki i tak były jednoznaczne na korzyść AMD co do ceny a Intela co do wydajności.

Ps. gier nikt nie testował a tam może być inna sytuacja.

send @tt||S3
matty24
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 8 wrz 2012, 18:08

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: matty24 » 22 lut 2015, 17:20

Podaj obecną konfigurację bo może uda się zostawić dysk, obudowę, kartę graficzną czy zasilacz.

Szukaj na allegro zestawu płyta + procesor i5 + RAM. Do 1500 zł uda Ci się znaleźć w używanych częściach.
No chyba, że nie zostawisz ze swojego komputera nic to wtedy na olx szukaj zestawu na i5 najlepiej od jakiegoś gracza. Takie osoby maja dobrze dobrane komponenty a nowe gry wymagają modernizacji sprzętu. Wtedy taka osoba sprzedaje to co ma i w mojej opinii takie konfiguracje warto rozważać.
Ofery od firm sprzedające zestawy na i5 i wypasionej grafice omijaj szerokim łukiem. Co do AMD to jeżeli bawisz się np. w renderowanie video to większa ilość rdzeni jest lepsza wiec wtedy warto wybrać AMD. Jest tańszy sporo i lepiej wypada wydajnościowo w aplikacjach wykorzystujących właśnie wiele rdzeni na raz.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Sarkazm » 23 lut 2015, 13:15

Xtream pisze:Testowałem moce obliczeniowe pod względem renderowania filmu (bardzo silne wykorzystanie wielowątkowości rdzeni). Brane pod uwagę były i5 i7 różnych generacji jak i AMD FX i te starsze (juz nie pamiętam nazwy ale cztero cyfrowe). Pod względem ceny bez konkurencyjne były AMD. Jeżeli pominiemy aspekt cenowy to Intel bije rekordy. Testy były przeprowadzane przez wielu użytkowników forum to też zdaje sobie sprawę że może istnieć błąd pomiarowy również w samym sposobie robienia testu. Ale wyniki i tak były jednoznaczne na korzyść AMD co do ceny a Intela co do wydajności.

Ps. gier nikt nie testował a tam może być inna sytuacja.

send @tt||S3
Porównujesz sprzęt w jednym zastosowaniu i wyciągasz wnioski odnośnie opłacalności.. to tak jakbyś porównał malucha z Ferrari i stwierdził, że maluch jest lepszy bo ma o dwa siedzenia więcej.

Ogólnie modułowa budowa AMD sprawdza się głównie w rozwiązaniach wymagających wielowątkowości - pod warunkiem, że dane oprogramowanie wspiera daną architekturę - w innych zastosowaniach, niestety najczęściej zbiera od Intela srogie baty - nad czym bardzo mocno ubolewam.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 159
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Komp stacjonarny do 1500?

Post autor: Xtream » 23 lut 2015, 15:54

Podałem przykład zastosowania, to nie znaczy że jest to jedyne zastosowanie. Zgadzam się że w innych aplikacjach czy grach AMD może kuleć, jednak wyniki na portalach nie pozostawiają złudzeń - w budżetowych konstrukcjach AMD jest średnio o 200-300zł tańszy a przy tym kilka % szybszy - nie ma róży bez kolców wiec i minimalnie więcej prądu siorbie.

Ja nie staram się za wszelka cenę obalić twojej teorii, nie stoję murem za AMD, jednak w przeciwieństwie do ciebie nie staram się wsadzac specjalnie kija w mrowisko bez podstawnie.

send @tt||S3
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: