Komputer w akwarium

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
piotroo11
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 17 gru 2013, 23:10

Komputer w akwarium

Post autor: piotroo11 » 11 lis 2014, 22:06

Witam. W garażu posiadam dużą ilość oleju transformatorowego dlatego postanowiłem zalać akwarium i wstawiać płytę główną ;0 Martwi mnie jedynie to że na jakimś forum przeczytałem że podczasz ogrzewania się oleju paruje woda oraz wydzielają się rózne gazy(olej transformatorowy to substancja rakotwórcza). Tutaj moje pytanie macie jakieś pomysły jak temu zaradzić, myślałem poprostu o uszczelnieniu silikonem ale parująca woda może się skroplić i prowadzi to do zwarcia.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Komputer w akwarium

Post autor: kazzik87 » 12 lis 2014, 13:43

Na własne oczy widziałem jak palił się transformator olejowy oczywiście po ówczesnym wybuchu! Widok ciekawy, zapach trujący, ogień trudny do zgaszenia!

Nie wiem czy zwoje w transformatorze nie są izolowane a olej służy tylko do chłodzenia, więc nie ma zwarcia.
Musiałbyś całą płytę i inne elementy zabezpieczyć czymś od kontaktu z płynem.
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
piotroo11
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 17 gru 2013, 23:10

Re: Komputer w akwarium

Post autor: piotroo11 » 12 lis 2014, 15:03

www .esoil.pl/elektroizolacyjne] napięcie przebicia 40-60 kV przy czym powietrze 32 kV ;0 więc się niemartwie że powstanie jakieś zwarcie ;0 maxmania .pl/komputery/maxwideo-chlodzimy-komputery-olejem-transformatorowym/ Chciałem się spytać o pomysły na przechwytywanie pary wodnej. Myślałem o namontowaniu dużej ilosci jakiejś waty alobo pochłaniacza wilgocii ;0
piotroo11
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 17 gru 2013, 23:10

Re: Komputer w akwarium

Post autor: piotroo11 » 12 lis 2014, 17:46

MrLewerence pisze:Idea zalania komputera olejem ciekawa, aczkolwiek według mnie nie opłacalna i mało efektowna.
Zamkniesz w jednym pojemniku komputer zalany olejem i co dalej? Olej transformatorowy im dłużej ma kontakt z powietrzem tym gorsze właściwości dielektryczne - z biegiem czasu zaczyna chłonąć wodę.
Planuje podkręcać Intel Xeon E5440 (procek serwerowy przerobiony na podstawkę żeby śmigał na 775 ;0) więc temperatury moga być ostre!
Chcę sobie pograć w ac unity a mój komp jest troszkę przestarzały... Dzięki podkrędeniu procka i grafy mógłbym pograć na niskich - średnich ;0
kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Komputer w akwarium

Post autor: kazzik87 » 12 lis 2014, 20:42

Zainwestuj w chłodzenie wodą (płynem). Są gotowe układy montażowe.
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Komputer w akwarium

Post autor: Sarkazm » 13 lis 2014, 20:25

Do ostrych temperatur to się ciekły azot stosuje ;]

Jeśli układ ma działać na co dzień, a nie być jedynie fanaberią, to chłodzenie wodne na prawdę będzie lepszym wyjściem. Są gotowe układy, ale też można zrobić taki samodzielnie.

http://majsterkowo.pl/forum/chlodnica-p ... -t564.html

Tutaj już troszkę ten temat wałkowaliśmy, jakbyś potrzebował pomocy w ewentualnej budowie, to wal jak w dym:)

Gdybyś całe akwarium zamknął, aby nic z niego się nie wydostawało, musiałbyś zadbać o układ schładzania oleju... a robienie jednego układu po to aby schłodzić drugi układ który chłodzi komputer? Troszkę bez sensu .
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: