Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: clocker » 6 wrz 2015, 13:54

Mam problem z skonfigurowaniem sieci.

WR841N łączy się z internetem i udostępnia go na porty LAN i wifi. Jego IP 192.168.0.1
WR543G łączy się z wifi i udostępnia internet na porty LAN. Jego IP 192.168.1.1

Internet jest na wszystkich komputerach, jednak komputery podpięte do różnych routerów nie widzą się i nie moge udostępniać plików.

Próbowałem zmienić adres WR543G na 192.168.0.2 jednak router na to nie pozwala (WAN IP address and LAN IP address cannot exist at a same subnet. Please input another IP address).

Jest jakieś rozwiązanie abym mógł udostępniać pliki między wszystkimi komputerami?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: clocker » 6 wrz 2015, 16:42

Na większości są po dwa systemy operacyjne. W sieci pracują winXP, Vista, Windows7, Ubuntu 15.04, Lubuntu 15.04, Mint 17.1 do tego dwa urządzenia z Androidem. Do wr543g jest podłączony tylko jeden komputer z Lubuntu i xp. Reszta sprzętu łączy się z wr841n (jest tam jeszcze SF1008D po drodze, ale on jest "przejrzysty")

wr543g jest ustawiony jako "AP Client Router"

nie wiem jak nazwać tryb w którym pracuje wr841n. On po prostu łączy sie z dostawcą neta i dzieli mi go między komputery.

wr543g jest widoczny na liście klientów DHCP jako "NatRouter".


Zdaje sie że ustawienie mostu by tu pomogło ale wr543g nie obsługuje mostów zabezpieczonych przez wpa i chce obniżyć zabezpieczenia do wep.
trolodk
Majsterkowicz
Posty: 71
Rejestracja: 1 sty 2015, 17:49

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: trolodk » 6 wrz 2015, 20:55

System operacyjny nie ma nic do rzeczy.

Komputery się nie widzą bo przecież są w innej podsieci. Do tego pewnie maskę masz 24-bitową, co za tym idzie maskujesz trzeci segment adresu i "ukrywasz" go przed inną siecią.

Nie wiem co to dokładnie za router, nie chce mi się ściągać pdfa ze specyfikacją, ale najpierw zrób to:
- upewnij się że router odbiorczy jest w trybie ap-client. (Nie client, tylko ap-client)
- zmień adres LAN routera odbiorczego na jakiś z zakresu podsieci. Np 192.168.0.2. Zacznij od zmiany LAN, bo zmiana WAN się nie uda. (o czym z resztą sam pisałeś powyżej).
- Na pierwszym routerze musi być włączona usługa DHCP
- Na drugim routerze musi być WYŁĄCZONA obsługa DHCP. To ten pierwszy router jest nadrzędny i on rozdziela adresy, ten jest tylko mostem.

Jaki masz zakres DHCP w pierwszym routerze?
Jaka maska?

Jeśli powyższe kroki zrobisz dobrze, to problem powinien zniknąć.

Jak sprawdzasz czy komputery się widzą? Bo mam nadzieję, że nie w otoczeniu sieciowym.... (czy odpowiednim narzędziem dla innych systemów). Pinguj je jeśli chcesz sprawdzić widoczność.
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: clocker » 6 wrz 2015, 21:44

wysyłałem pingi, i próbowałem łączyć się przez vnc. Pingi z za drugiego routera wykonywały się, a z powrotem nie. Z vnc to samo, z za drugiego routera moge logować się do reszty komputerów, tyle że bardziej zależy mi żeby to właśnie nim sterować z reszty.

Router ma dwa tryby AP Client Router i AP Router były przy tych trybach opisy których teraz nie mogę sprawdzić bo mam za daleko do kompa który jest za routerem, a od tej strony nie mogę się na niego zalogować.

Zdaje sie że to nad adresem WAN mam kontolę, bo jest on przydzielony przez pierwszy router. A LAN nie chce sie zmienić (ale moge się mylić)

maski nigdzie nie zmieniałem, więc wszędzie są domyślne

Zakres automatycznego przydzielania adresów to 192.168.0.100-199, jednak ustawiłem rezerwacje adresów tak że drugi router dostaje 192.168.0.2, komputery mają końcówki większe niż 10.

jutro poeksperymentuje z wyłączaniem DHCP, dziś wszystkie próby zakończyły sie przywracaniem ustawień fabrycznych, bo router przestawał pozwalać na cokolwiek. Nie dało się zalogować do panelu ani pod jego domyślnym ip ani pod tym nadanym przez pierwszy router.


Nie wiem czy nie łatwiej byłoby przeciągnąć tam kabla. To tylko trzydzieści metrów pod kostką brukową i dwie grube ściany do przewiercenia ;)
trolodk
Majsterkowicz
Posty: 71
Rejestracja: 1 sty 2015, 17:49

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: trolodk » 7 wrz 2015, 01:01

clocker pisze:wysyłałem pingi, i próbowałem łączyć się przez vnc. Pingi z za drugiego routera wykonywały się, a z powrotem nie.
Tak się często dzieje. Ale to niekoniecznie jest wina ustawień, często takie rzeczy się dzieją przez same komputery. Spróbuj zamienić miejscami komputery a nie routery i sprawdź, czy problem będzie występował w drugą stronę.
clocker pisze:Zdaje sie że to nad adresem WAN mam kontolę, bo jest on przydzielony przez pierwszy router. A LAN nie chce sie zmienić (ale moge się mylić)
Raczej odwrotnie. choć wszystko możliwe.
clocker pisze:Zakres automatycznego przydzielania adresów to 192.168.0.100-199, jednak ustawiłem rezerwacje adresów tak że drugi router dostaje 192.168.0.2, komputery mają końcówki większe niż 10
Po 1. Nie musisz ustawiać rezerwacji w DHCP jeśli któreś z urządzeń ma w konfiguracji wpisane ip. DHCP działa jako usługa, więc jeśli masz wpisane w jakimś urządzeniu ip na sztywno, to to urządzenie poprosi o przydzielenie takiego właśnie adresu i o ile to możliwe - takie dostanie. Usuń z routera pierwszego tą dzierżawę.
Po 2. Które komputery mają końcówki większe niż 10? Przecież to spoza puli.
MrLewerence pisze:Nie bardzo wiadomo skąd masz ten internet na tym pierwszym routerze, ale mniej to ważne.
System operacyjny poniekąd ma znaczenie.
Ma znaczenie tylko przy podłączeniu sygnału do routera. O tym niżej.
MrLewerence pisze:Ruter 1 - podłączony do sieci.
Z technicznego punktu widzenia router WR 841N będzie lepszym urządzeniem jako to które jest podłączone do sieci Ethernet - jest szybszy.
Ethernet tutaj niewiele ma do rzeczy, bo łączą się przez wi-fi, a sam router pobiera sygnał nie z Ethernetu tylko z WAN. (o ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty)

MrLewerence pisze:Trzeba go ustawić jako normalny Access Point. Może nadawać internet bezprzewodowo i można do niego podłączyć inne urządzenia sieciowe.
Adresy z DHCP. Nie trzeba ustawiać puli adresów, chyba że chcesz kontrolować przepustowość.
Jeśli włączysz DHCP to musisz ustawić pulę adresów.

MrLewerence pisze:Internet podłączyć do portu WAN.
Niekoniecznie. Jeśli jest to w ramach jednej dużej sieci routerów (np sieć osiedlowa, lub średniej wielkości provider to na 90% port WAN musi być pusty. Wszystko zależy od dostawcy internetu i typu sieci.
MrLewerence pisze:Ruter 2. WR543R
Ustawienie na router klient AP z wyłączonym DHCP, bez ustawiania jakichkolwiek adresów... niech tym się zajmie ten pierwszy...
Musisz ustawić adres LAN, żeby mógł podłączyć się pod router pierwszy.
MrLewerence pisze:
clocker pisze:Jest jakieś rozwiązanie abym mógł udostępniać pliki między wszystkimi komputerami?
Udostępnij folder w sieci. W windowsowym otoczeniu sieciowym znajdziesz ów udostępniony folder.
Nie znajdziesz, bo nie jesteś w jednej sieci, pewnie też nie w grupie roboczej itd.
----------------------------------
Zrób te kroki z DHCP i ustawieniem adresu LAN routera. Na początek podaj mu adres LAN np jako xxx.xxx.0.2, a pulę DHCP rozpocznij od 100 w górę. Jeśli to nie pomoże to ustaw mu adres LAN z zakresu, np xxx.xxx.0.101 (tylko sprawdź w dzierżawie czy taki adres nie jest już zajęty. Dla pewności ustaw coś wyżej, np z końcówką 150).
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: clocker » 7 wrz 2015, 10:11

trolodk pisze:MrLewerence napisał(a):
clocker napisał(a):
Jest jakieś rozwiązanie abym mógł udostępniać pliki między wszystkimi komputerami?

Udostępnij folder w sieci. W windowsowym otoczeniu sieciowym znajdziesz ów udostępniony folder.
Nie znajdziesz, bo nie jesteś w jednej sieci, pewnie też nie w grupie roboczej itd.
To pytanie trochę źle sformułowałem, chodziło mi o to by wszystkie komputery miały ze sobą kontakt w celu wymiany plików. Samo udostępnianie między windowsami a linuxami mam rozgryzione. Głównym problemem jest tutaj to że mam podsieć podłączoną do sieci.

trolodk pisze:Po 1. Nie musisz ustawiać rezerwacji w DHCP jeśli któreś z urządzeń ma w konfiguracji wpisane ip. DHCP działa jako usługa, więc jeśli masz wpisane w jakimś urządzeniu ip na sztywno, to to urządzenie poprosi o przydzielenie takiego właśnie adresu i o ile to możliwe - takie dostanie. Usuń z routera pierwszego tą dzierżawę.
Po 2. Które komputery mają końcówki większe niż 10? Przecież to spoza puli.
pula adresów nie dotyczy adresów zarezerwowanych. Po prostu gdy router dostanie proźbę o ip od numeru MAC z przypisanym ip to zawsze przydzieli właśnie to ip. Dzięki temu drugi router ma zawsze końcówkę 2 mój komp 10 a laptop 11 :) Do tej pory tak to działa, a rezerwacje dla kompów ustawiałem rok temu.
trolodk pisze:Ethernet tutaj niewiele ma do rzeczy, bo łączą się przez wi-fi, a sam router pobiera sygnał nie z Ethernetu tylko z WAN. (o ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty)
Pierwszy router ma podłączony internet przez WAN i tak musi zostać ponieważ musi podać login i hasło dla usługodawcy.
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: clocker » 7 wrz 2015, 11:15

Problem można uznać za rozwiązany. Postawiłem most i obniżyłem zabezpieczenia sieci do WEP. Przeszedłem sie z tabletem po okolicy i ustaliłem że w zasięgu są głównie ludzie którym do głowy nie wpadnie pomysł łamania zabezpieczeń, chyba że jakiś wnuczek do babci przyjedzie ;) Zdaje się, że na tym sprzęcie lepiej sie zrobić tego nie da. Bo gdy na wr543 wyłącze DHCP to nie udostępnia połączenia z pierwszym routerem.
trolodk
Majsterkowicz
Posty: 71
Rejestracja: 1 sty 2015, 17:49

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: trolodk » 7 wrz 2015, 17:41

clocker pisze:pula adresów nie dotyczy adresów zarezerwowanych. Po prostu gdy router dostanie proźbę o ip od numeru MAC z przypisanym ip to zawsze przydzieli właśnie to ip. Dzięki temu drugi router ma zawsze końcówkę 2 mój komp 10 a laptop 11 :) Do tej pory tak to działa, a rezerwacje dla kompów ustawiałem rok temu.
Przecież tak napisałem :)
A co do 10 i 11 - nie wiedziałem co to za urządzenia i jak są skonfigurowane. Ale masz rację, o czym z resztę też pisałem :) urządzenie poprosi o przydzielenie adresu, lub dostanie je z automatu jeśli ma je w rezerwacji lub dzierżawie.

clocker pisze:
trolodk pisze:Ethernet tutaj niewiele ma do rzeczy, bo łączą się przez wi-fi, a sam router pobiera sygnał nie z Ethernetu tylko z WAN. (o ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty)
Pierwszy router ma podłączony internet przez WAN i tak musi zostać ponieważ musi podać login i hasło dla usługodawcy.
Dlatego odrzuciłem zdanie MrLewerence. Ethernet tu nie ma nic do rzeczy.
clocker pisze:Problem można uznać za rozwiązany. Postawiłem most i obniżyłem zabezpieczenia sieci do WEP. Przeszedłem sie z tabletem po okolicy i ustaliłem że w zasięgu są głównie ludzie którym do głowy nie wpadnie pomysł łamania zabezpieczeń, chyba że jakiś wnuczek do babci przyjedzie ;) Zdaje się, że na tym sprzęcie lepiej sie zrobić tego nie da. Bo gdy na wr543 wyłącze DHCP to nie udostępnia połączenia z pierwszym routerem.
Po kablu musiałbyś to zrobić tak, że łączysz te routery przez porty LAN i taka konfiguracja będzie działać. Po Wi-fi jest problem, jeśli któryś z routerów nie jest przystosowany do takiej pracy. Całkiem możliwe że tak jest w tym przypadku.
A co do WEP - nie sądzę, żeby ktoś się za to brał. Bo po co?
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci Wr841N i WR543G

Post autor: clocker » 7 wrz 2015, 21:46

trolodk pisze:Po kablu musiałbyś to zrobić tak, że łączysz te routery przez porty LAN i taka konfiguracja będzie działać. Po Wi-fi jest problem, jeśli któryś z routerów nie jest przystosowany do takiej pracy. Całkiem możliwe że tak jest w tym przypadku.
A co do WEP - nie sądzę, żeby ktoś się za to brał. Bo po co?
Po kablu tak, ale nie mogę tych miejsc kablem połączyć. Zastanawiam się czy nie dołożyć jeszcze jednego routera podłączonego do pierwszego routera. Na wr841 ustawić sieć zabezpieczoną WPA, a na tym dostawionym drugą sieć na WEP i to z tego dostawionego routera postawić most do wr543. Wtedy mógłbym wyłączać niezabezpieczoną sieć w momentach w których nie jest potrzebna. Ale na razie zostanie tak jak jest :D to nie jest tak że każdy w okolicy siedzi z laptopem i czeka na darmowego neta ;)
trolodk pisze:Przecież tak napisałem :)
to już wiem skąd to wiedziałem :D

Dzięki za pomoc :D
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: