Laptop pavilion dv6 RAM

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 206
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Laptop pavilion dv6 RAM

Post autor: Pixelx » 14 gru 2015, 14:01

Witam.

Mam problem z laptopem pavilion dv6, mianowicie obraz był czarny brak oznak życia. Na początku zamieniałem kości miejscami, uruchamiałem raz na jednej raz na drugiej osobno i efekt był ten sam. Często w tych laptopach siadają tez układy graficzne więc postanowiłem go wygrzać za pomocą hot ari i nic. Pożyczyłem od znajomego ram PC2 6400 czyli DDR2 800Mhz(takie same parametry jak te w laptopie) i laptop się uruchomił. Włożyłem niby uszkodzone pamięci RAM które były już tam wbudowane (2 kości które były) i laptop też działa a początkowo nie chciał. Przetestowałem każdą kość Memtest 86+ i nie wykazał błędów. Dlaczego po włożeniu innego RAMU z innego laptopa i włożeniu starych ponownie wszystko zadziałało? W czym jest problem?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 206
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Laptop pavilion dv6 RAM

Post autor: Pixelx » 14 gru 2015, 14:16

GPU i mostek też wygrzałem. Ale po wygrzaniu na starych też nie działał. Dopiero jak umieściłem te z innego laptopa to ruszył i na starych od razu też po wyjęciu tej zastępczej. Jak by mu się coś ,,odblokowało"
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, 19:41 przez Pixelx, łącznie zmieniany 1 raz.
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Laptop pavilion dv6 RAM

Post autor: rumunn95 » 14 gru 2015, 14:53

Sa gdzies zimne luty , nastepnym razem jak nie bedzie chcial sie urichomic zobaczdiody caps lock i num lock one wymruguja bledy na necie znajdziesz ich interpretacje, mam ten sam model u mnie sa zimne luty na ukladzie geaficznym wygrzanie pomaga na tydzien dwa recepta jest rebaling ukladu reflow pomoze lub nie chwilowo

Tapniete z LG G2
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 206
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Laptop pavilion dv6 RAM

Post autor: Pixelx » 14 gru 2015, 16:17

Z tym piszczeniem to różnie jest. Nawet po wyjęciu RAM nie piszczał co by też mogło sugerować na uszkodzenie płyty. Na tego caps lock nie zwracałem uwagi akurat. Po przeczyszczam te gniazda jeszcze.
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Laptop pavilion dv6 RAM

Post autor: rumunn95 » 14 gru 2015, 17:19

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: