Serwer domowy

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Serwer domowy

Post autor: Xtream » 16 kwie 2016, 09:14

Witajcie. Mam w domu domowy serwer a to jego parametry:
- AMD 3600+
- płyta z chipsetem VIA (tragedia ale poprzednia gigabyte mi się zepsuła)
- 4 GB ram
- dysk 40 GB (system)
- dysk 250 GB dane
- DVD

System to Open Media Vault - tzw system który robi z komputera NAS.

Chciałbym bardzo tanim kosztem zrobić coś mniej Prądożernego. Najlepiej z części z odzysku. Szukam procka amd o zapotrzebowaniu mniejszym jak 45W (aktualnie 90W), ale ceny są tak wysokie ze mógłbym kupić malinę (system też jest na ten mikrokomputer). Obciążenie serwera wacha się od 0,01ppc do 0,2ppc. W takiej kofiguracji serwer w trakcie największych obciążeń zjada do 50W - mało, ale chciałbym jeszcze mniej- taniej. Dodam że nie mam przeznaczonych aktualnie funduszów ale jakieś drobne zawsze się znajdą :D

Jakieś propozycje?

wysłane [email protected]

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


andron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 26 wrz 2012, 14:04

Re: Serwer domowy

Post autor: andron » 16 kwie 2016, 22:37

http://thinclientpl.blogspot.com/

Kiedyś kupiłem taki za ok 100zł. 512MB RAM, zegar 1GHz, dysk SSD 512MB, ok 20W mocy max.

Ja wyrzuciłem Windowsa na rzecz Linuksa, kupiłem przejściówkę na kartę i mam w ten sposób 4GB dysku. WWW, ftp, ssh, VPN, accesspoint, udostępnianie dysku, własna domena i serwer poczty. Całkowicie bezgłośny, zasilany z zasilacza 12V.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 16 kwie 2016, 23:50

Wszystko fajnie pięknie, ale dodatkowo korzystam z DLNA i FullHD przy bitrate sięgających 26 Mbits - czy taki sprzęt podoła?

wysłane [email protected]
Awatar użytkownika
scope
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 14 cze 2016, 10:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Serwer domowy

Post autor: scope » 14 lis 2016, 13:00

Nie ma szans, ten komputer co podał andron jest za słaby pod taki serwer. Przynajmniej 4-rdzenie na procesorze.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 14 lis 2016, 13:06

Aktualnie jadę na tym co mam. Myślałem o malinie, ale póki co nie ma tam SATA a głupio byłoby mieć sieć w domu 1Gb/s i tego nie wykorzystać.

wyklepane z fona
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Serwer domowy

Post autor: Bob2462 » 14 lis 2016, 21:12

Na raspberry pi ciężko by było coś takiego zrobić ale znalazłem coś co ma gniazdo SATA : https://botland.com.pl/moduly-banana-pi ... do-dc.html
Banana PI M3. Ma 2 GB RAM, ośmiordzeniowy procesor ARM 1,8 GHz a przede wszystkim gniazdo SATA. Niestety tylko jedno ( nie wiem czy są rozgałęźniki do SATA żeby podłączyć kilka dysków). Nie ma też złącza Ethernet 1Gb/s. Za to pobór mocy do 10W ( zasilanie przez gniazdo DC 5V 2A).
Cena to 395 zł ( ale musisz dokupić zasilacz za 30 zł, kartę pamięci na system operacyjny oraz przejściówkę do SATA, żebyś mógł wpiąć się do gniazda na płycie).
Może lepiej dołożyć parę grosza i kupić porządny serwer ?
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 14 lis 2016, 21:18

Na tę chwilę skłaniam się do kupna płyty z jakimś atomem czy czegoś o podobnym poborze mocy od czerwonych.
Malina wydaje mi się idealną platformą do testów, niestety tylko do nich.

wyklepane z fona
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Serwer domowy

Post autor: Bob2462 » 14 lis 2016, 21:20

Jest też nanoPi M2 (https://botland.com.pl/730-nanopi) . 1GB ramu, 4 rdzeniowy procesor 1.4 GHz. Ma ethernet 1 GB/s, zużycie energii jak powyżej. Nie ma natomiast SATA.
Cena jest jednak atrakcyjniejsza, 169 zł.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 14 lis 2016, 21:26

Przeglądałem jakiś czas temu te wynalazki i rzeczywiście mają w sobie wiele zalet, ale i też drobne wady właśnie w postaci braku jakiegoś niezbędnego złącza. Nie oszukujmy się ale różnica 20W a 35W to żadna oszczędność. 5 zł w miesiącu stać mnie dopłacić. Natomiast transmisja po lan komputer - serwer jest tego warta.

wyklepane z fona
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 14 lis 2016, 21:51

Widzę że projekt openmedia vault działa już na pi (dlna 1080p30). Czyli zastosowanie choćby wersji 2 już powinno dać wystarczające efekty. Poczytam i się odkształcę w tej materii. Dzięki mister ;)

wyklepane z fona
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 15 lis 2016, 09:47

Poczytałem i jestem na 2x nie.
- temperatura, płyta wymaga chłodzenia aktywnego którego producent nieprzewidział. (Producent procesora nakazuje wręcz chłodzenie przynajmniej pasywne). Skutek jest taki że procesor blokuje nawet 4 z ośmiu rdzeni. Niby nic strasznego ale odblokowuje się to fizycznie - ręcznie
- Slow ATA, jak to ktoś napisał usb jest szybsze od kontrolera wbudowanego w płytę.

Moje oczy kierują się pod UP Board. Nie ma co prawda SATA ale jest usb 3.0. Podłączając pod to kontroler SATA uzyskamy pełną przepustowość. Płytka jest już z radiatorem a wewnątrz intel atom ze stlprzetowa obsługa wielu formatów (hevec z 4k na czele). Gigabyte lan i max 20W w stresie (typowo 5W) - wndows 10.
Teraz tylko kasę zbierać i szukać gdzie taniej. Chyba zdecyduje się na wersję z 2GB ram i 32GB Flash.

wyklepane z fona
Awatar użytkownika
scope
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 14 cze 2016, 10:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Serwer domowy

Post autor: scope » 18 lis 2016, 12:58

Zawsze to jakieś rozwiązanie, warto trochę pomyśleć i sklecić coś konkretniejszego.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 18 lis 2016, 13:11

Co masz na myśli? Lepiej mini komputer raspberry czy jakiś z procesorem formatu iTX?

wyklepane z fona
Awatar użytkownika
scope
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 14 cze 2016, 10:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Serwer domowy

Post autor: scope » 12 gru 2016, 13:41

Miałem na myśli, że lepiej już coś z lepszym procesorem, bo mini komputer może i da radę, ale będzie działało to wielkiego święta.
Tak przynajmniej mi się wydaje, nie mam na to żadnych racjonalnych argumentów.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Serwer domowy

Post autor: Xtream » 12 gru 2016, 15:05

A ja mam. Pierwszy post to aktualny serwer. Filmy FullHD śmigają bez zacięć. Wysyłka FTP również. Nawet stronę z wordpress miałem przez jakiś czas.
Serwer natomiast zimny i tylko w trakcie aktualizacji jego obciążenie sięgało 5%. Standardowa praca to około 0,02% mocy obliczeniowej a 2% film z wysokim bitrate.

wyklepane z fona
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: