Składamy HTPC

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 02:00

Jak w temacie. Komputerek ma być funkcjonalny, wydajność taka, aby spokojnie można było oglądać filmy w HD, wszelkie różne "tricki, bajery i wodotryski" niezwykle mile widziane. Dobrze by było, jakby był względnie cichy i wizualnie przyjemny dla oka. Haczyk jest tu, że budżet to maksymalnie 1600zł. Generalnie chodzi mi po głowie jakieś APU od AMD. Mają wbudowane bardzo wydajne układy graficzne jak na sprzęt tego typu, cenowo też nie ma co narzekać. Dodam, że posiadam dysk twardy 1TB, więc ten wydatek juz odpada (chociaż jakby się dało, to chętnie bym upchnął jakiegoś SSD na system, aczkolwiek bez zbędnej rozrzutności - 32GB w zupełności wystarczy).

Jakieś sugestie, rady, szalone pomysły?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 02:36

zmniejszę dużo koszty :)
Raspberry Pi B => 35 funtów (około 180zł)
Karta SD calss 10 => od 35zł za 8GB
XBMC => free
rtorrent + rutorrent => free
HDD => już masz
Ładowarka USB (230V AC->5V DC) => od 30zł
Kabel HDMI => 20zł
Przejściówka HDD->USB => coś koło 50zł

I tak mamy niskobudżetowy odtwarzacz full HD, z możliwością grania w gry linuxowe, z przeglądarką www na TV.
Ściągasz bezpośrednio filmy na HDD przez klienta torrent (oczywiście niewolno tak robić :D )
Pobiera mały prąd, zajmuję niewiele więcej powierzchni co karta kredytowa (+HDD) no i obudowę możesz sobie sam wymyślić i zrobić.
Na upartego możesz postawić na nim nawet serwer FTP i mieć mini serwerownie :)
No i cichy jest - słychać tylko HDD

Dokupując Gertboard (około 155zł) możesz także sterować domem z poziomu TV (światła, rolety i każdy inny dziwny pomysł)
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 10:52

Malinkę jak najbardziej rozważałem, ale nauczenie reszty rodziny obsługi systemu innego niż Windows uważam niestety za niewykonalne. Gdyby sprzęt miał być wyłącznie dla mnie, to skusiłbym się bardzo chętnie, ale niestety, musi być coś windowsowego (prawdopodobnie będzie MCE, tylko jeszcze nie wiem czy Win7 czy Win8. Bardzo kusi mnie to szybkie bootowanie ósemki :)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 13:32

Dlatego zaproponowałem nakładkę XBMC
bodajże jest nawet wersja PL a nawet jeśli nie to przetłumaczenie kilku słów/zdań to raczej nie problem :)
A obsługa jak bardzo dobrej klasy DVD :)
Zawsze można dokupić USB Dongla IR i sterować Malinką za pomocą pilota :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4NR57ELY28s[/youtube]

A jeśli masz LCD/LED z USB to możesz śmiało zasilać go z TV :) (o 1 ładowarkę mniej :D )

RaspberryPi XBMC przypomina bardzo XBMC z PS3 a skoro mój 5-cio letni syn sobie z nim radzi to twoi domownicy również :)
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 13:50

Uwierz, dla ludzi 50+ może być to problematyczne. Platforma musi być windowsowa i niestety na to nic nie poradzę ;/
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 14:13

XBMC trudniejsze od Windowsa?
No chyba że tak :) Myślałem że obsługa za pomocą pilota prawo/lewo + ok jest najłatwiejsza :) no ale nie będę Cię przekonywać na siłę :) bo nie na tym to polega :)
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 15:30

Sprzęt ma stać u moich rodziców, którzy po za Windowsem nic nie znają. Sporadycznie będzie potrzeba poprzeglądania www, naskrobania czegoś w Wordzie czy wysłania maila. Jeśli wrzucę coś innego niż Windowsa, to czekają mnie godziny wiszenia na telefonie i tłumaczenia "kliknij tu, naciśnij tam itp.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 15:48

ale ty chcesz to podpiąć po TV czy monitor? Bo jak TV to nawet przy 32'' HDReady nic nie będzie widać :/ o Full już nawet nie wspominam
Obrazek
toszt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 17 lip 2012, 12:05

Re: Składamy HTPC

Post autor: toszt » 26 lis 2012, 15:54

Powiem tak, malinkę musisz wypróbować sam, mnie prędkość xbmc na raspberry nie powaliła. Może w tych nowych z 2x więcej ram jest lepiej. Nie wiem.
Z innych uwag: chcesz htpc, to fajnie jakby tam było jakieś oprogramowanie do 'multimediów', chyba, że rodzinka ma włączać filmy z poziomu pulpitu windows.
XBMC to nakładka, możesz sobie ściągnąć wersję for windows i zobaczyć 'czym to się je'. Jak masz tv w miarę nowy, z systemem który się zwie CEC (chyba) to xbmc możesz sterować pilotem TV, potwierdzam język polski jest. Obsługa jest intuicyjna i nawet w windowsowym htpc xbmc się sprawdzi.
Kitsibas
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 paź 2012, 13:10

Re: Składamy HTPC

Post autor: Kitsibas » 26 lis 2012, 16:13

Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 16:21

Tak, XBMC jest identyczne jednak pisanie dokumentów na TV jest czymś czego nie potrafię ogarnąć bo sam lapka podłączam HDMI do TV i nawet na HDReady ledwo widzę ikony a co dopiero txt
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 16:33

Do przyszłych wakacji sprzęt będzie podpięty pod monitor BENQ 21.5'' LED GW2250HM, później będzie kupiony jakiś telewizor pod ten zestaw. Poprzerzucałem trochę konfiguracji, i na chwile obecną widziałbym to tak:

AMD APU A8-5600K BOX (3.6GHz, Quad Core, HD7560D, 4MB, 65W, FM2) 414zł
Asus F2A85-M LE, AMD A85, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, ATX, FM2 293zł
DDR3 8GB 1866MHz KingstonHyperX XMP Predator (2x4GB, DualDDR, CL9) 185zł
ATX 430W be quiet Pure Power BQT-L7-430W 199zł

Łącznie to daje 1091zł, więc zostaje jeszcze 500zł na wszelkie dodatki. Myślę, że wydajność układu graficznego w procesorze w zupełności wystarczy, zastanawiam się tylko, czy ram zamienić na szybszy (2133MHz) bo podobno przy tych układach graficznych ma to dość duże znaczenie.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
toszt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 17 lip 2012, 12:05

Re: Składamy HTPC

Post autor: toszt » 26 lis 2012, 16:46

Szczerze powiem, że dla mnie htpc które ma zasilacz prawie 500W to trochę przerost formy nad treścią... No ale jak chcesz szaleć, to dodaj sobie ten ssd dysk, żeby ten komp faktycznie śmigał jak burza ;)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 16:55

Miał być 350W, ale różnica między modelem o mocy 350W a 430W wynosiła raptem kilka złotych, dlatego zdecydowałem się na mocniejszy. Zapas mocy nigdy nie zaszkodzi.

Co do SSD, prawdopodobnie zdecyduje się albo na Samsunga z serii 830, albo Intela serii 330.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
toszt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 17 lip 2012, 12:05

Re: Składamy HTPC

Post autor: toszt » 26 lis 2012, 17:55

mnie już te 350 przeraża, ja wiem, że tyle biorą dzisiejsze kompy, ale ja już się przestawiłem na laptopa który bierze 70W jak się ładuje i połowę z tego w normalnej pracy. Nie wspomnę o takiej malinie, która bierze 1/10 z tego (kilka W) + zasilanie huba usb.
Pamiętaj, że ta moc pójdzie w ciepło :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 18:31

Jak dla mnie Media Center z zwykłego PC to strata kasy i na podzespoły i na prąd.
Ale każdy ma inne zapotrzebowanie na tego typu sprzęt.

A może lepiej kupić używanego lapka z spaloną matrycą, "wywalić" część z ekranem i połączyć z TV/Monitorem za pomocą VGA lub HDMI??

Pamiętaj że chcesz stworzyć Media Center a nie kompa :)
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 26 lis 2012, 18:40

Problemu by nie było, gdyby chodziło o sprzęt do filmów i niczego więcej. Niestety, rodzice co prawda sporadycznie, ale jednak potrzebują komputera. A w razie potrzeby można dołożyć mocniejsze GPU na PCIe i mamy pełnoprawny komputer.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 26 lis 2012, 18:51

No właśnie, sporadycznie :)
Ale głównie do filmów itp.
A więc sporadycznie przyda się 350W a normalnie 20W? albo bezpośrednio z TV?
Moja rada taka.
Oczywiście to tylko sugestia ale bądźmy pro-eko :)

1) wersja z lapkiem
2) wersja z "maliną" + słabiutki komputerek tylko pod Word'a (bo z tego co zrozumiałem do tego miałby służyć)
3) wersja PC
W pierwszej wersji "ciągłoby" 20-30W
W drugiej bezpośrednio z TV a sporadycznie 350W
W trzeciej czy jest taka potrzeba czy nie ciągnie 350W

Sam wybierz co wyjdzie taniej na dłuższą metę :)
Obrazek
Kitsibas
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 paź 2012, 13:10

Re: Składamy HTPC

Post autor: Kitsibas » 27 lis 2012, 10:10

nightex pisze:A może lepiej kupić używanego lapka z spaloną matrycą, "wywalić" część z ekranem i połączyć z TV/Monitorem za pomocą VGA lub HDMI??

Pamiętaj że chcesz stworzyć Media Center a nie kompa :)
O ile laptopy maja już w większości wyjście HDMI - które jest konieczne żeby obejrzeć sensownie film - to potrzebne jest jeszcze zazwyczaj wyjście cyfrowe dźwięku coax lub spdif - a nie widziałem laptopa które posiada takie wyjście.
toszt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 17 lip 2012, 12:05

Re: Składamy HTPC

Post autor: toszt » 27 lis 2012, 10:56

Kitsibas pisze:O ile laptopy maja już w większości wyjście HDMI - które jest konieczne żeby obejrzeć sensownie film - to potrzebne jest jeszcze zazwyczaj wyjście cyfrowe dźwięku coax lub spdif - a nie widziałem laptopa które posiada takie wyjście.
Dźwięk po hdmi też przecież idzie, chyba, że mamy jakiś apmlituner, wzmacniacz, czy cośpo drodze z dźwiękiem np 5+1. A do zwykłego tv kabel hdmi spokojnie wystarczy z tego co wiem.
Kitsibas
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 paź 2012, 13:10

Re: Składamy HTPC

Post autor: Kitsibas » 27 lis 2012, 11:32

toszt pisze:Dźwięk po hdmi też przecież idzie, chyba, że mamy jakiś apmlituner, wzmacniacz, czy cośpo drodze z dźwiękiem np 5+1. A do zwykłego tv kabel hdmi spokojnie wystarczy z tego co wiem.
No jeśli mówimy o HTPC, to właśnie dźwięk zazwyczaj idzie na osobne urządzenie.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 27 lis 2012, 13:10

Tak HDMI przekazuje dzwięk 5.1 ale dużo tv ma osobne wyjście cyfrowe do wzmacniacza. Więc dźwięk przechodzi HDMI->TV->Apmlituner
Obrazek
airborn
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 5 wrz 2012, 00:22

Re: Składamy HTPC

Post autor: airborn » 27 lis 2012, 14:11

A może trochę mniej partyzanckie rozwiązanie w postaci jakiegoś Nettopa? Małe to, prądu żre niewiele, estetyczne i w planowanym budżecie. Osobiście posiadam starszego Sapphire EDGE HD2, ale zdaje się, ale z tego co widziałem Sapphire zapowiedział już nowsze modele.

EDGE VS4 (APU AMD A4 1,9 GHz Dual Core + zintegrowany Radeon HD 7400G) oraz VS8 (A8 1,6 GHz Quad Core + zintegrowany Radeon HD 7600G). Oba po 4GB ramu i dysk 320 albo 500GB zdaje się.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Składamy HTPC

Post autor: nightex » 27 lis 2012, 17:55

oj i airborn zabił temat :D bo nettop to najprostsze rozwiązanie :)
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Składamy HTPC

Post autor: Sarkazm » 11 gru 2012, 01:37

Pogłówkowałem trochę na chmielowych dopalaczach i osiągnąłem zdaje się dość dobry kompromis pomiędzy ceną, wydajnością i prądożernością.

Postanowiłem że zbuduję stacje w oparciu o platformę AMD Fusion. Podstawą jest płyta Asrock E350M1 z wbudowanym APU AMD Dual-Core Zacate E350 - ma dwa rdzenie po 1.6GHz i wbudowany układ graficzny Radeon HD 6310. Koszt to 249zł. Do tego pamięci DDR3 Kingston 2x2GB wylicytowane za zawrotne 31zł. Do kompletu dysk WD 160GB (99zł). Obudowa ITX z wbudowanym zasilaczem 120W chłodzonym pasywnie za 60zł. Do tego doszedł prosty pilot na podczerwień i moduł podczerwieni na USB, napęd DVD i czytnik kart pamięci. Całość zamknęła się w kwocie 570zł. Sprzęt daje sobie rade z pracą pod Windows Media Center z siódemki. Filmy w wysokich rozdzielczościach odtwarza płynnie. Pobór prądu przy maksymalnym obciążeniu i odtwarzaniu filmu z napędu nie przekracza 85W. Całość chłodzona jest przez jeden wiatraczek na procesorze, aczkolwiek jego praca jest niezwykle kulturalna i nie daje o sobie znać. :)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: