Długi czas włączenia monitora

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Długi czas włączenia monitora

Post autor: poliakustyczny » 9 cze 2016, 10:04

Witajcie,
od dłuższego czasu mam problem z monitorem Gateway HD1900. Po włączeniu komputera, przez określony czas (od 1 do 20 minut), monitor "stara się" załączyć. Dioda natychmiast przełącza się z trybu standby na on, ale nie ma obrazu. Jedyne widzę to w równych interwałach co ok. 10 sek, podświetla się matryca (z czarnej robi się lekko szarawa). Po odczekaniu chwili pojawia się logo Gateway i wyświetla już normalnie obraz. Przez cały dalszy czas korzystania z komputera wszystko jest. Jeżeli wyłączę komputer i nie pozwolę monitorowi "wystygnąć" i włączę ponownie, obraz wstaje natychmiast.

Przypuszczam że problem tkwi w sekcji zasilania. Rozebrałem monitor i zrobiłem zdjęcia płytki.
IMG_20160608_231857.jpg
(jedyne co znalazłem to lekko wybrzuszony kondensator)
IMG_20160608_231909.jpg
(zbliżenie na kondensator)
IMG_20160608_231936.jpg
(spód płytki)
IMG_20160608_231925.jpg
(do kompletu dodaję jeszcze zdjęcie płytki z logiką)

Czy mądre tutaj głowy mogą mi doradzić na co jeszcze zwrócić uwagę poza tym kondensatorem?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Długi czas włączenia monitora

Post autor: macin » 9 cze 2016, 10:16

Teoretycznie masz wyschnięte kondensatory, drugie zdjęcie od góry :)
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Długi czas włączenia monitora

Post autor: poliakustyczny » 9 cze 2016, 10:28

Wszystkie? Czy tylko ten górny zielony? w takim razie wymienić wszystkie ? Ten duży po prawej zaraz za prostownikiem też?
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Długi czas włączenia monitora

Post autor: macin » 9 cze 2016, 11:04

Najlepiej wymieniać wszystkie w okolicy, a jak się nie da tylko te które mają wybrzuszone "dekielki". Ten koło mostka to nie wiem nie widać góry.
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Długi czas włączenia monitora

Post autor: poliakustyczny » 9 cze 2016, 15:11

No nie przesadzajmy, kondensatory nie są drogie, 6 kondensatorków wyniesie mnie ok. 10zł, najgorzej z tym dużym bo jest na napięcie 450v, a w moim sklepie takie są tylko pod 400v. Czy mogę taki zastosować?
Co do pomiarów, mam jak zrobić, ale czy jeśli kondensatory są uszkodzone/wyschnięte to czy pomiar nie będzie błędny? Nie lepiej odczytać wartości bezpośrednio z nadruków?
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Długi czas włączenia monitora

Post autor: poliakustyczny » 9 cze 2016, 22:00

MrLewerence pisze: Kondensator na 400 czy 450 woltów...
Jak myślisz? Jakie będzie na nim napięcie?
Wyprostowane 230V to jakieś 320V, więc wygląda na to że jest zapas, ale pewności nigdy za wiele :)
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Długi czas włączenia monitora

Post autor: poliakustyczny » 10 cze 2016, 23:21

Wymieniłem wszystkie kondensatory ,poza jednym, bo akurat żadnego podobnego w sklepie nie mieli, nie mniej monitor działa bardzo dobrze.

Dziękuje obojgu kolegom za porady.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: