Witajcie,
od dłuższego czasu mam problem z monitorem Gateway HD1900. Po włączeniu komputera, przez określony czas (od 1 do 20 minut), monitor "stara się" załączyć. Dioda natychmiast przełącza się z trybu standby na on, ale nie ma obrazu. Jedyne widzę to w równych interwałach co ok. 10 sek, podświetla się matryca (z czarnej robi się lekko szarawa). Po odczekaniu chwili pojawia się logo Gateway i wyświetla już normalnie obraz. Przez cały dalszy czas korzystania z komputera wszystko jest. Jeżeli wyłączę komputer i nie pozwolę monitorowi "wystygnąć" i włączę ponownie, obraz wstaje natychmiast.
Przypuszczam że problem tkwi w sekcji zasilania. Rozebrałem monitor i zrobiłem zdjęcia płytki.
(jedyne co znalazłem to lekko wybrzuszony kondensator)
(zbliżenie na kondensator)
(spód płytki)
(do kompletu dodaję jeszcze zdjęcie płytki z logiką)
Czy mądre tutaj głowy mogą mi doradzić na co jeszcze zwrócić uwagę poza tym kondensatorem?
Pozdrawiam
Długi czas włączenia monitora
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Długi czas włączenia monitora
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Długi czas włączenia monitora
Teoretycznie masz wyschnięte kondensatory, drugie zdjęcie od góry :)
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Wszystkie? Czy tylko ten górny zielony? w takim razie wymienić wszystkie ? Ten duży po prawej zaraz za prostownikiem też?
Najlepiej wymieniać wszystkie w okolicy, a jak się nie da tylko te które mają wybrzuszone "dekielki". Ten koło mostka to nie wiem nie widać góry.
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
No nie przesadzajmy, kondensatory nie są drogie, 6 kondensatorków wyniesie mnie ok. 10zł, najgorzej z tym dużym bo jest na napięcie 450v, a w moim sklepie takie są tylko pod 400v. Czy mogę taki zastosować?
Co do pomiarów, mam jak zrobić, ale czy jeśli kondensatory są uszkodzone/wyschnięte to czy pomiar nie będzie błędny? Nie lepiej odczytać wartości bezpośrednio z nadruków?
Co do pomiarów, mam jak zrobić, ale czy jeśli kondensatory są uszkodzone/wyschnięte to czy pomiar nie będzie błędny? Nie lepiej odczytać wartości bezpośrednio z nadruków?
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Wyprostowane 230V to jakieś 320V, więc wygląda na to że jest zapas, ale pewności nigdy za wiele :)MrLewerence pisze: Kondensator na 400 czy 450 woltów...
Jak myślisz? Jakie będzie na nim napięcie?
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Wymieniłem wszystkie kondensatory ,poza jednym, bo akurat żadnego podobnego w sklepie nie mieli, nie mniej monitor działa bardzo dobrze.
Dziękuje obojgu kolegom za porady.
Dziękuje obojgu kolegom za porady.