Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: clocker » 2 sty 2013, 22:24

AMD Phenom II Quad Core X4 Black Edition 965 AM3 BOX
Asrock 990FX Extreme3 AMD 990FX Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)
Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1866MHz XMP Predator Series CL9
CoolerMaster Hyper 412S
ZOTAC GeForce GT640 LP 2GB DDR3/128bit DVI/HDMI/D-SUB PCI-Express
OCZ StealthXStream 2 SLI 600W
Aerocool PGS VS-3



części dobierałem dość szybko bez szukania opinii, recenzji itp.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: Sarkazm » 2 sty 2013, 23:08

Zamieniłbym grafikę na coś z GDDR5. Różnica dość duża. Te zotac'ki tyle pamięci to chyba mają dla picu. Grafika tego pokroju nie da rady jej całej wykorzystać przy tych kościach.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: Tomasz.B » 2 sty 2013, 23:31

Zasilacz i procesor będą się marnować przy tej karcie graficznej.
W podobnej cenie a wydajniejszy jest HD7750
Ja bym dał tu hd7770
I zasilacz spokojnie morze być słabszy np.500W
Parę złociszy na ramie możesz zaoszczędź zmieniając na 1600Mhz, ale patrząc na różnice w cenie to mogą być i te
O obudowach się za dużo nie dyskutuje ja tylko powiem że mi się nie podoba, woziłbym coś innego.
Co do procesora, jest to już trochę staruszek ale z podanymi grafikami przez mnie nie ma sensu raczej wrzucać czegoś bardziej wydajnego.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: clocker » 3 sty 2013, 16:09

Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: Sarkazm » 3 sty 2013, 17:14

W tej cenie i przy tym procku który masz w konfigu dobry wybór.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: Tomasz.B » 3 sty 2013, 18:38

Ja zapytam czy ten komputer ma być do gier?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: clocker » 3 sty 2013, 19:47

tak pasjans i saper :D

A tak szczerze gry pokroju euro truck simulator, symulator farmy, stronghold 3,

Kompa będziemy używać ja i mój brat, a mamy w ogóle inne gusta co do tego. Mi super grafika nie jest potrzebna, jemu przeszkadza martwy piksel w rogu ekranu.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: donau » 3 sty 2013, 22:47

clocker pisze: jemu przeszkadza martwy piksel w rogu ekranu.
To wymiana grafiki nie pomoze.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: Tomasz.B » 3 sty 2013, 22:50

Do takich gierek HD7750 spokojnie powinien dawać radę jeżeli będą to tylko takiego typu gry, co innego jak by wam się zachciało grać w BF3, FC3.

Jeżeli do wyboru skusiło cię magiczne "2GB DDR5" to źle, wydajniejszy HD7770 w większości wersji też ma 1GB więc po co słabszej karcie aż tyle? według mnie lepiej patrzeć na co innego.
Ogólnie różnica między wersjami niereferencyjnymi sprowadzają się zawsze do chłodzenia i jeżeli nie lubisz jak coś ci wyje to szukaj opinie w internecie na ten temat.
Możesz też zwracać uwagę na to czy taktowania są oryginalnie podniesione.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: clocker » 3 sty 2013, 23:14

odnośnie hałasu nie mogę znaleźć opinii dla tego modelu. Raczej wybiorę HD7750 ponieważ jest troszkę tańsza, ale jeśli coś dorobię to wezmę HD7770 :D

clocker napisał(a):
jemu przeszkadza martwy piksel w rogu ekranu.


To wymiana grafiki nie pomoze.
Tu odnoszę się do sytuacji gdzie domagał się nowego monitora właśnie z tego względu. :D Ale ty nie musiałeś, a nawet nie mogłeś wiedzieć o tym wydarzeniu.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Czy wypadało by coś zmienić w tym zestawie?

Post autor: Tomasz.B » 4 sty 2013, 01:52

No to szukaj innej firmy np. ASUS, MSI, HIS, Gigabyte, Sapphire takie bardziej znane ale jest ich więcej.
Powinieneś znaleźć jakieś testy na benchmark.pl
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: