Ekran nie startuje.

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Ekran nie startuje.

Post autor: Paweł » 16 sty 2013, 13:37

Witam!


Wczoraj wykonywałem czyszczenie komputera, pasty itp.
Po złożeniu wszystkiego w całość komputer działa jakby normalnie ale monitor nie startuje.
Na dodatek przy podłączaniu zasilania do zasilacza słychać jakby takie zwarcia...
Także po odłączeniu karty graficznej od zasilania słychać długi pojedynczy pisk.

Czy to wina zasilacza?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Cyborg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 20
Rejestracja: 4 lip 2012, 21:30

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Cyborg » 16 sty 2013, 14:10

Hmmm.... Spróbuj zresetować pamięć CMOS. Też miałem podobny problem, tyle że komputer nie był odpalany kilka miesięcy i też nie było sygnału na monitorze.
Malutkie *pstryk* przy podłączaniu kabla do zasilacza nie jest niczym groźnym, chyba że mówimy o czym innym. ;)
Awatar użytkownika
adaam07
Młodszy majsterkowicz
Posty: 35
Rejestracja: 28 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Białystok

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: adaam07 » 16 sty 2013, 18:41

z tymi piskami to jest rodzaj błędu, wszystko zależy od biosu. jeżeli nie startuje Ci monitor to sprawdź czy chłodzenie masz dobrze zamontowane i sprawdź także RAM.
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: bartek0305 » 16 sty 2013, 19:03

Po prostu spróbuj porządnie docisnąć kartę graficzną a jeśli to nie pomoże, sprawdź czy nie dostał się kurz między nią a styki w których siedzi. To że strzela przy podłączaniu to standard i nic groźnego. To że piszczy to też nic nowego, po prostu w ogóle nie widzi żadnej karty i dlatego piszczy. Zacząłbym od tego co napisałem na początku, jak nie pomoże to bedziemy kombinować dalej ;)
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Tomasz.B » 16 sty 2013, 20:27

A patrzałeś na "kontrolę" od HDD?
Jeżeli(dałbym komputerowi najmniej minutę popracować) dysk zaczyna coś wczytywać to można przyjąć że problem jest po stronie karty graficznej, przewodu lub złącza.
No a jeżeli jest kompletny brak reakcji to sprawdź czy dobrze masz włożone pamięci ram(mam namyśli dociśniecie i gniazda)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
adaam07
Młodszy majsterkowicz
Posty: 35
Rejestracja: 28 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Białystok

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: adaam07 » 16 sty 2013, 21:19

Co do dźwięku to sprawdź sobie http://active-comp.pl/bios.html
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Tomasz.B » 17 sty 2013, 04:23

A zasilanie karty graficznej podłączone?
Bardziej wydajne karty wymagają dodatkowego zasilania, taka wtyczka 6/8 pin.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: bartek0305 » 17 sty 2013, 12:41

Tomasz.B pisze:A zasilanie karty graficznej podłączone?
Bardziej wydajne karty wymagają dodatkowego zasilania, taka wtyczka 6/8 pin.
Wydaje mi się że podłączał, napisał że po odłączeniu piszczy, więc nie mógł inaczej odłączyć jak po prostu przez odpięcie właśnie tej wtyczki. No chyba że miał na myśli całkowite wyjęcie karty.. ;)
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: shymon » 17 sty 2013, 13:10

Obstawiam tak jak Bartek, tzn. niedociśnięta karta. Wyciągnij ją jeszcze raz, dmuchnij w slot i wciśnij porządnie. Upewnij się, że zatrzask, który miał zaskoczyć zaskoczył i przykręć śrubkę do obudowy jeśli trzeba.
A co do pisków podczas POST - bierz w łapy instrukcję od płyty głownej i poszukaj rozdziału z kodami błędów. Pewnie będzie gdzieś przy końcu, tam gdzie są opisane pospolite problemy, prawdopodobne przyczyny i proponowane rozwiązanie.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: djbuh » 17 sty 2013, 19:30

Karta po odłączeniu zasilania powinna wyświetlać komunikat o braku podłączonego zasilania, lub po prostu komputer ma reagować wtedy tak, jakby jej nie było, czyli piszczeć. Więc zasilacz jest sprawny.

Czarny ekran zwykle "oznacza" uszkodzenie karty graficznej - zimne luty lub po prostu karta dostała "strzała" z wyładowania i padła. Jeżeli wymieniałeś pastę na karcie graficznej mogłeś ją po prostu uszkodzić, czyli albo powstały zimne luty, albo nie zachowałeś ostrożności i doszło do wyładowania, które ją uszkodziło. Polecam poczytać w celu uświadomienia na przyszłość: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyładowani ... ostatyczne
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Paweł » 20 sty 2013, 21:49

Wszystko co napisaliście próbowałem :)

Ale pewnie coś uszkodziłem tak się nie kiedy dzieje robisz 100 razy to samo aż wkońcu z braku wiedzy "spierdzielisz" jakiś taki pechowy jestem.
Komputer oddałem do znajomego serwisu chociaż dzisiaj do nich dzwoniłem i jeszcze nie wiedzą co to jest, wiadomo jak to serwis zawsze coś w balona chcą naciąć.
Według mnie to pewnie grafa chociaż i zasilacz mógł padnać, bo w sumie zasilanie tylko na wiatraczki jest.
Dziękuje wszystkim za pomoc napiszę co to było jak się dowiem.


Pozdrawiam.

edit:

Uszkodzony okazał się procesor, lekko skruszony rdzeń...
Jutro czas go wymienić.
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: bartek0305 » 20 sty 2013, 22:52

Oj to czekają Cię większe wydatki..Dziwnie że nie piszczał np braku procesora albo coś bo mogłoby nas naprowadzić na uszkodzenie właśnie niego, a nie zamiast tego męczył nas jakby grafiką :D Ale co tam, ważne że już wiadomo co się sypnęło. ;)
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Tomasz.B » 21 sty 2013, 18:00

skruszony rdzeń?
No to jestem ciekaw "daty" tego procesora.
Od już długiego czasu wszystkie procesory do PC są że tak powiem "zapuszkowane", no chyba że się mylę :)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Sarkazm » 23 sty 2013, 23:15

Tak, są zapuszkowane, ale przecież nawet konstrukcje bez blaszki miały rdzenie tak twarde, że wątpię aby przypadkiem można było ukruszyć rdzeń.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: cube » 23 sty 2013, 23:19

Można było bez problemu. Tak poległ mój amd, sprężyna od wiatraczka odbiła, radiator wyleciał z ręki i ukruszył rdzeń na jednym z rogów. Teraz mam breloczek.
Im większa twardość tym większa kruchość, takie są prawa fizyki;)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Sarkazm » 23 sty 2013, 23:35

Ale autorowi z tego co wiadomo, to radiator nie spadł na rdzeń ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Ekran nie startuje.

Post autor: Paweł » 8 lut 2013, 20:28

Tak więc, przy zakładaniu radiatora mojego Spartana 900, zmieniłem sobie procesorek na AMD Athlon II bo w sumie w gra różnica jednego rdzenia za bardzo nie robi różnicy, a na tym komputerze nie kompresuje żadnych danych, ani nie obrabiam żadnych filmików...


Ale po zmianie procesora jeszcze jeden szczegół mnie denerwuje, przy włączaniu komputera po wczytaniu systemu, ale przed przejściem na pulpit, monitor na chwile przechodzi w stan czuwania, po czym się normalnie włącza i wszystko gra.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: