System XP
System XP
Witam:)
Parę dni temu zakupiłem:
Płytę główną MSI FM2-A55M-P33
Procesor AMD APU x2 A4-5300 BOX 3,4 GHz
Pamięć ddr3.
Pozostałe części miałem więc wszystko podłączyłem.
Napęd i dysk twardy miał złącze Ata, więć kupiłem przejściówki : http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 77787.html
Musiałem wgrać na nowo system xp, więc zacząłem instalować i po chwili na niebieskim tle wyskoczyło:
Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawił sie ponownie, wykonaj następujące kroki:
Sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, upewnij się czy jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F, aby sprawdzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony, następnie uruchom komputer.
Informacje techniczne:
Stop: 0x0000007b (0xF9E49528,0xC0000034,0x00000000,0x00000000
Co może być przyczyno?
Jeśli zły dział to proszę przenieść.
Parę dni temu zakupiłem:
Płytę główną MSI FM2-A55M-P33
Procesor AMD APU x2 A4-5300 BOX 3,4 GHz
Pamięć ddr3.
Pozostałe części miałem więc wszystko podłączyłem.
Napęd i dysk twardy miał złącze Ata, więć kupiłem przejściówki : http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 77787.html
Musiałem wgrać na nowo system xp, więc zacząłem instalować i po chwili na niebieskim tle wyskoczyło:
Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawił sie ponownie, wykonaj następujące kroki:
Sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, upewnij się czy jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F, aby sprawdzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony, następnie uruchom komputer.
Informacje techniczne:
Stop: 0x0000007b (0xF9E49528,0xC0000034,0x00000000,0x00000000
Co może być przyczyno?
Jeśli zły dział to proszę przenieść.
Pozdrawiam:)
Re: System XP
Zainstalowało się? Jeśli tak, to ten program powie Ci co powoduje BSODa. http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
Skąd wziąłeś instalkę? Czasami błąd pobrania powoduje cyrki.
Zrób checkdiska, jak radzi komunikat. To może być błąd dysku. Możesz zrobić to, nawet lepiej, za pomocą pakietów narzędziowych uruchamianych z płyty: HirensBoot lub UltimateBootCD. To drugie ma live dystrybucję linuksa z narzędziami do partycjonowania i sprawdzania dysków. W trybie graficznym oczywiście.
Skąd wziąłeś instalkę? Czasami błąd pobrania powoduje cyrki.
Zrób checkdiska, jak radzi komunikat. To może być błąd dysku. Możesz zrobić to, nawet lepiej, za pomocą pakietów narzędziowych uruchamianych z płyty: HirensBoot lub UltimateBootCD. To drugie ma live dystrybucję linuksa z narzędziami do partycjonowania i sprawdzania dysków. W trybie graficznym oczywiście.
A ja zapytam o przeznaczenie komputera? Do gier czy do czego?
Pozatym te przejsciowki nie zawsze działaja poczytaj troche o nich.
No i w biosie popatrz na ustawianie i przełącz w biosie tryb pracy kontrolera dysków na tryb IDE/ATA.
Pozatym te przejsciowki nie zawsze działaja poczytaj troche o nich.
No i w biosie popatrz na ustawianie i przełącz w biosie tryb pracy kontrolera dysków na tryb IDE/ATA.
Wejdź w BIOS i na zakładce Advanced znajdziesz tryb obsługi SATA. Zmień na podstawowy IDE i zrób chkdsk /f /r c: (opcja r to naprawa).
Powinno pomóc pewnie na płytce z XP nie ma sterownika do SATA.
Powinno pomóc pewnie na płytce z XP nie ma sterownika do SATA.
mav78 umiesz czytać? Zobacz co przed tobą napisałem. 1 post i juz widać ze srollujesz tylko.
Program nie zainstalował się.Znajomy mi dał program z system,komputer będzie służył do normalnego użytku(czasami internet,programy elektroniczne).
Sprawdzałem na 2 dysku prawie nie używanym i jest to samo.A jak zrobić checkdiska jeśli komputer się nie uruchamia?
Sprawdzałem na 2 dysku prawie nie używanym i jest to samo.A jak zrobić checkdiska jeśli komputer się nie uruchamia?
Witam:)
Dziękuje za odpowiedzi,zrobiłem to co napisał donau i system zainstalował się pomyślnie.
Dziękuje za odpowiedzi,zrobiłem to co napisał donau i system zainstalował się pomyślnie.
Przepraszam mialem odpisac na pw a niechcaco tutaj napisałem:P
A ja zapytam dlaczego xp? 12 letni system, od kwietnia '14 bez wsparcia, z masą błędów, ogólnie daleko mu do nowoczesności. Upgrade do Windowsa 8.1 około 200 zł, a wygoda i szybkość pracy bardzo in plus :-)
Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Witam:)W tej chwili posiadam windows 7 i 8.Xp bardzo lubię, jest dosyć szybki.Ja bym chciał zobaczyć np. na jakimś live-cd jak to się pracowało na windows 1.0
Na jednym moim stacjonarnym komputerze, 512MB ram, 1x2,8 GHz ósemka chodziła dość sprawnie, ale i tak na takie komputery najlepszy jest linux. Przyzwyczajenia to jest największy hamulec innowacji. Service packi wyszły 3 na xp, fakt, bo musieli łatać sporo dziur, wyszły w niedużych odstępach czasu, i jak już liczyć średnią to pomiędzy wydaniami a nie pierwszym i rokiem teraźniejszym :-) Jeżeli chodzi o windowsa 8.1 to nie jest to service pack, jest to osobny system, również w wersjach pudełkowych.
Nie wiem dlaczego ludzie narzekają na ósemkę, z pewnością większość z nich nawet nie miała okazji popracować na nim kilku godzin :-)
Nie wiem dlaczego ludzie narzekają na ósemkę, z pewnością większość z nich nawet nie miała okazji popracować na nim kilku godzin :-)
Kupiłem nowy dysk do starego kompa. Postawiłem nowy system. Instaluje sterowniki... Odpaliłem IE i zaczął pojawiać mi się komunikat w stylu: "podczas wysyłania danych do sieci istnieje możliwość podejrzenia tego co wysyłasz..." Wygooglać mi się nie udało. Komunikat przestał się pojawiać bo go raz z rozpędu zamknąłem "ok" a miał domyślnie zaznaczonego ptaszka "nie pokazuj ponownie" Łącze się przez ruter kablem. Nie wiem czy ten komunikat rzeczywiście coś znaczy(i jest u mnie miejsce na poważny błąd) czy to tylko rutyna jakaś i jestem tak samo narażony jak wszyscy ale nie bardziej.
szczerość to nie chamstwo
To typowe "uchronienie" Ciebie przed niebezpieczeństwem. Nic to nie znaczy. Można pracować dalej. :)Peszel pisze:Kupiłem nowy dysk do starego kompa. Postawiłem nowy system. Instaluje sterowniki... Odpaliłem IE i zaczął pojawiać mi się komunikat w stylu: "podczas wysyłania danych do sieci istnieje możliwość podejrzenia tego co wysyłasz..." Wygooglać mi się nie udało. Komunikat przestał się pojawiać bo go raz z rozpędu zamknąłem "ok" a miał domyślnie zaznaczonego ptaszka "nie pokazuj ponownie" Łącze się przez ruter kablem. Nie wiem czy ten komunikat rzeczywiście coś znaczy(i jest u mnie miejsce na poważny błąd) czy to tylko rutyna jakaś i jestem tak samo narażony jak wszyscy ale nie bardziej.
Po 1. nie używaj IE ;)
Po 2. każdy nieszyfrowany ruch można przechwycić i podejrzeć.
Po 2. każdy nieszyfrowany ruch można przechwycić i podejrzeć.
Nie musisz w ten sposób. Aktualizacja "Wybór przeglądarki" pozwala Ci ściągnąć i zainstalować przeglądarkę z pominięciem IE
polecam opere najlepsza przeglądarka
t1mmy, patrz na daty postów na które odpowiadasz... Sądzę, że użytkownik przez pół roku zdążył już wybrać jakąś przeglądarkę...
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|