System XP

Nie działa Ci jakiś program, lub masz problemy z systemem? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

System XP

Post autor: Arek1 » 31 lip 2013, 17:18

Witam:)
Parę dni temu zakupiłem:
Płytę główną MSI FM2-A55M-P33
Procesor AMD APU x2 A4-5300 BOX 3,4 GHz
Pamięć ddr3.
Pozostałe części miałem więc wszystko podłączyłem.
Napęd i dysk twardy miał złącze Ata, więć kupiłem przejściówki : http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 77787.html
Musiałem wgrać na nowo system xp, więc zacząłem instalować i po chwili na niebieskim tle wyskoczyło:

Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawił sie ponownie, wykonaj następujące kroki:
Sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, upewnij się czy jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F, aby sprawdzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony, następnie uruchom komputer.

Informacje techniczne:
Stop: 0x0000007b (0xF9E49528,0xC0000034,0x00000000,0x00000000

Co może być przyczyno?
Jeśli zły dział to proszę przenieść.
Pozdrawiam:)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: System XP

Post autor: cube » 31 lip 2013, 19:55

Zainstalowało się? Jeśli tak, to ten program powie Ci co powoduje BSODa. http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
Skąd wziąłeś instalkę? Czasami błąd pobrania powoduje cyrki.
Zrób checkdiska, jak radzi komunikat. To może być błąd dysku. Możesz zrobić to, nawet lepiej, za pomocą pakietów narzędziowych uruchamianych z płyty: HirensBoot lub UltimateBootCD. To drugie ma live dystrybucję linuksa z narzędziami do partycjonowania i sprawdzania dysków. W trybie graficznym oczywiście.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: System XP

Post autor: donau » 31 lip 2013, 20:14

A ja zapytam o przeznaczenie komputera? Do gier czy do czego?

Pozatym te przejsciowki nie zawsze działaja poczytaj troche o nich.

No i w biosie popatrz na ustawianie i przełącz w biosie tryb pracy kontrolera dysków na tryb IDE/ATA.
mav78
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 31 lip 2013, 20:11

Re: System XP

Post autor: mav78 » 31 lip 2013, 20:24

Wejdź w BIOS i na zakładce Advanced znajdziesz tryb obsługi SATA. Zmień na podstawowy IDE i zrób chkdsk /f /r c: (opcja r to naprawa).
Powinno pomóc pewnie na płytce z XP nie ma sterownika do SATA.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: System XP

Post autor: donau » 31 lip 2013, 21:10

mav78 umiesz czytać? Zobacz co przed tobą napisałem. 1 post i juz widać ze srollujesz tylko.
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: System XP

Post autor: Arek1 » 31 lip 2013, 21:20

Program nie zainstalował się.Znajomy mi dał program z system,komputer będzie służył do normalnego użytku(czasami internet,programy elektroniczne).
Sprawdzałem na 2 dysku prawie nie używanym i jest to samo.A jak zrobić checkdiska jeśli komputer się nie uruchamia?
Pozdrawiam:)
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: System XP

Post autor: Arek1 » 2 sie 2013, 09:46

Witam:)
Dziękuje za odpowiedzi,zrobiłem to co napisał donau i system zainstalował się pomyślnie.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: System XP

Post autor: donau » 11 lis 2013, 14:38

Przepraszam mialem odpisac na pw a niechcaco tutaj napisałem:P
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: System XP

Post autor: Michlax » 11 lis 2013, 22:25

A ja zapytam dlaczego xp? 12 letni system, od kwietnia '14 bez wsparcia, z masą błędów, ogólnie daleko mu do nowoczesności. Upgrade do Windowsa 8.1 około 200 zł, a wygoda i szybkość pracy bardzo in plus :-)

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: System XP

Post autor: Arek1 » 12 lis 2013, 00:00

Witam:)W tej chwili posiadam windows 7 i 8.Xp bardzo lubię, jest dosyć szybki.Ja bym chciał zobaczyć np. na jakimś live-cd jak to się pracowało na windows 1.0
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: System XP

Post autor: Michlax » 12 lis 2013, 10:06

Na jednym moim stacjonarnym komputerze, 512MB ram, 1x2,8 GHz ósemka chodziła dość sprawnie, ale i tak na takie komputery najlepszy jest linux. Przyzwyczajenia to jest największy hamulec innowacji. Service packi wyszły 3 na xp, fakt, bo musieli łatać sporo dziur, wyszły w niedużych odstępach czasu, i jak już liczyć średnią to pomiędzy wydaniami a nie pierwszym i rokiem teraźniejszym :-) Jeżeli chodzi o windowsa 8.1 to nie jest to service pack, jest to osobny system, również w wersjach pudełkowych.
Nie wiem dlaczego ludzie narzekają na ósemkę, z pewnością większość z nich nawet nie miała okazji popracować na nim kilku godzin :-)

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: System XP

Post autor: Peszel » 10 sty 2014, 21:24

Kupiłem nowy dysk do starego kompa. Postawiłem nowy system. Instaluje sterowniki... Odpaliłem IE i zaczął pojawiać mi się komunikat w stylu: "podczas wysyłania danych do sieci istnieje możliwość podejrzenia tego co wysyłasz..." Wygooglać mi się nie udało. Komunikat przestał się pojawiać bo go raz z rozpędu zamknąłem "ok" a miał domyślnie zaznaczonego ptaszka "nie pokazuj ponownie" Łącze się przez ruter kablem. Nie wiem czy ten komunikat rzeczywiście coś znaczy(i jest u mnie miejsce na poważny błąd) czy to tylko rutyna jakaś i jestem tak samo narażony jak wszyscy ale nie bardziej.
szczerość to nie chamstwo
paweo
Majsterkowicz
Posty: 97
Rejestracja: 1 paź 2013, 16:58

Re: System XP

Post autor: paweo » 10 sty 2014, 21:47

Peszel pisze:Kupiłem nowy dysk do starego kompa. Postawiłem nowy system. Instaluje sterowniki... Odpaliłem IE i zaczął pojawiać mi się komunikat w stylu: "podczas wysyłania danych do sieci istnieje możliwość podejrzenia tego co wysyłasz..." Wygooglać mi się nie udało. Komunikat przestał się pojawiać bo go raz z rozpędu zamknąłem "ok" a miał domyślnie zaznaczonego ptaszka "nie pokazuj ponownie" Łącze się przez ruter kablem. Nie wiem czy ten komunikat rzeczywiście coś znaczy(i jest u mnie miejsce na poważny błąd) czy to tylko rutyna jakaś i jestem tak samo narażony jak wszyscy ale nie bardziej.
To typowe "uchronienie" Ciebie przed niebezpieczeństwem. Nic to nie znaczy. Można pracować dalej. :)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: System XP

Post autor: Maxik » 11 sty 2014, 13:59

Po 1. nie używaj IE ;)
Po 2. każdy nieszyfrowany ruch można przechwycić i podejrzeć.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: System XP

Post autor: Peszel » 11 sty 2014, 16:47

Musiałem wejść w IE żeby mozille ściągnąć :D
szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1146
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: System XP

Post autor: Marhef » 11 sty 2014, 22:07

Nie musisz w ten sposób. Aktualizacja "Wybór przeglądarki" pozwala Ci ściągnąć i zainstalować przeglądarkę z pominięciem IE
t1mmy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2014, 11:34
Kontakt:

Re: System XP

Post autor: t1mmy » 30 cze 2014, 11:40

polecam opere najlepsza przeglądarka
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: System XP

Post autor: Sarkazm » 30 cze 2014, 14:32

t1mmy, patrz na daty postów na które odpowiadasz... Sądzę, że użytkownik przez pół roku zdążył już wybrać jakąś przeglądarkę...
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: