Połączenie lokalnie

Nie działa Ci jakiś program, lub masz problemy z systemem? Pytaj śmiało!
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 01:16

Witam ! ;)
Na swoim komputerze zainstalowałam Windowsa XP ( poprzednio również był zainstalowany WinXP jednak pewne problemy spowodowały to że musiałam zainstalować go ponownie). Po instalacji wydawało się że wszystko działa poprawnie do momentu gdy chciałam skorzystać z Internetu. Okazało się że po włączeniu start ---> panel sterowania --->połączenia sieciowe, nie pojawia się ikonka "połączenie lokalne". Przeczytałam bardzo dużo pytań na forach które dotyczyły takiego bądź podobnego problemu jednak nic nie pomaga :/
Dodam że mam internet szerokopasmowy z firmy Multi-IP oraz ruter z TP-Link
Komputer jest połączony z ruterem bezpośrednio kablem. Wi-Fi jest mi głównie potrzebne do korzystania z Internetu na laptopie oraz na smartfonie. Jednak brak go na komputerze stacjonarnym bardzo mi przeszkadza
Proszę o podpowiedź która pomoże mi się pozbyć tego problemu ;)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: macin » 21 mar 2014, 08:27

Witam.
Masz może zainstalowane sterowniki od karty sieciowej. Jak nie wiesz gdzie sprawdzić to klikasz prawym przyciskiem myszy na mój komputer i zarządzaj i tam będzie zakładka menadżer urządzeń. Tam powinieneś znaleźć kartę sieciową jak nie to będzie żółty wykrzyknik.
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 14:24

macin pisze:Witam.
Masz może zainstalowane sterowniki od karty sieciowej. Jak nie wiesz gdzie sprawdzić to klikasz prawym przyciskiem myszy na mój komputer i zarządzaj i tam będzie zakładka menadżer urządzeń. Tam powinieneś znaleźć kartę sieciową jak nie to będzie żółty wykrzyknik.
W Menadżerze zadań karta sieciowa pojawia się dopiero gdy wybiorę polecenie pokaż ukryte urządzenia. Gdy rozwinę karty sieciowe pojawia się 6 punktów. W załączniku dołączam scrn'a.
Znajomy podpowiedział mi że to może być właśnie brak sterowników. Lecz bardzo mało się na tym znam i wgl nie wiem jak się za to zabrać. Posiadam taką płytę (patrz załącznik)Na niej powinnam szukać tych sterowników?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: macin » 21 mar 2014, 14:33

Do większości urządzeń masz brak sterowników także do karty sieciowej lan. Jak to jest płyta od tej karty głównej to wystarczy kliknąć na żółty wykrzyknik prawym klawiszem i kliknąć aktualizuj sterowniki, przeglądaj mój komputer... i wybrać źródło płytę.
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 15:31

Niestety nie pomaga pojawia się komunikat "sprzęt nie został zainstalowany, ponieważ kreator nie może odnaleźć wymaganego oprogramowania"
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: macin » 21 mar 2014, 17:32

To dobrze by było jak byś podał model płyty głównej. np można sprawdzić everestem.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 19:55

macin pisze:Do większości urządzeń masz brak sterowników także do karty sieciowej lan. Jak to jest płyta od tej karty głównej to wystarczy kliknąć na żółty wykrzyknik prawym klawiszem i kliknąć aktualizuj sterowniki, przeglądaj mój komputer... i wybrać źródło płytę.
Nie tak nie tak.

Włoz płyte odpal autoruna jej i powiny byc setupy odrazu. I wtedy instalujesz sterowniki jak kazdy inny program np przegladarke.
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 20:03

macin pisze:To dobrze by było jak byś podał model płyty głównej. np można sprawdzić everestem.
Jak sprawdzić model płyty głównej?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 20:08

Sciagnij lewy bok obudowy i powinno pisac na niej:) Jesli plyta gigabyte to powino sie zaczynac od GA- cos tam.

Wloz ta plytke do napedu i zrob ss z zawartoscia.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: macin » 21 mar 2014, 20:10

Uruchamiasz Everest i masz zakładkę płyta główna i tam znajdziesz model.
http://www.filehippo.com/pl/download_everest_home/

Możesz też spróbować jak radzi donau zainstalować poprzez setup na płycie ze sterownikami.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, 20:12 przez macin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 20:11

Marcin to nie działa na wszystkich płytach:)
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 20:18

donau pisze:
macin pisze:Do większości urządzeń masz brak sterowników także do karty sieciowej lan. Jak to jest płyta od tej karty głównej to wystarczy kliknąć na żółty wykrzyknik prawym klawiszem i kliknąć aktualizuj sterowniki, przeglądaj mój komputer... i wybrać źródło płytę.
Nie tak nie tak.

Włoz płyte odpal autoruna jej i powiny byc setupy odrazu. I wtedy instalujesz sterowniki jak kazdy inny program np przegladarke.
Tak wgląda płyta po odtworzeniu jej na komputerze(załącznik). Jest tam dużo setupów jednak po próbie instalacji wyskakują komunikaty po angielski np. "Application Already Running!" Tylko niektóre idzie zainstalować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 20:21

No to masz instalki wiec jest dobrze. Apllication alredy running to znaczy ze aplikacja jest juz uruchommiona. Poczekaj az jeden sie zainstaluje do konca potem uruchamiaj drugi. Czasami instalki sterownikow maja uruchamiaja sie z duzym opoznieniem:)

Wejdz w setup z CHIPSET i potem z NETWORK. I uruchom ponownie kompa jak zainstalujesz:) Czekaj do konca instalacji az bedzie pisac ze instalacja ukonczona wtedy uruchamiaj nastepna.
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 20:33

Czyli zainstalować wszystkie pliki które nazywają się setup z CHIPSET i NETWORK ? ;)
Strasznie mało się znam czuję się trochę jak blondynka buszująca w zbożu :D
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 20:38

Kurcze normalnie to to 5min roboty ale no postaram sie byc cierpliwy.

Tak wejdz w FOLDER chipset i tam SETUP. Jak sie zainstaluje to folder NETWORK i tam SETUP potem restart PC:)
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: macin » 21 mar 2014, 20:46

Po restarcie możesz wejść i sprawdzić do menadżera urządzeń czy nie żółtych wykrzykników.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 20:52

Napewno beda bo troche nam jeszcze zostanie ale małymi kroczkami ^^ Jak zainstaluje Neta to moze zrobie jej przez teamvievera:P
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 21:21

donau pisze:Napewno beda bo troche nam jeszcze zostanie ale małymi kroczkami ^^ Jak zainstaluje Neta to moze zrobie jej przez teamvievera:P
I stało się to czego się obawiałam :/ Zaczęłam instalować i wyskoczył komunikat po angielsku jedyne co zrozumiałam to "restart" no i gdy się wyłączył to się już nie włączył. Ogólnie ładuje system pojawia się komunikat po ang przez kilka sekund i komputer się wyłącza :/
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 21:23

Restart bo sterowniki sie zainstalowały. Jest niebieski ekran czy co sie pojawia?
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 21:31

Ładuje się system potem na czarnym tle " Realtek PCl-E Fast Ethernet Boot Agent Press Shift-F10 to configure............." i po ok.3 sek wyłącza się i tak w kółko. Nie wiem czy dobrze napisałam bo bardzo krótko się wyświetla :/
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 21:35

Jest dobrze :P Podczas uruchamiania systemu bedzie ktorym klawiszem wchodzi sie do biosu.. wejdz w niego i w zakldace BOOT ustaw na 1 miejscu hard drive
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 21:40

W biosie już się trochę bawiłam przy wgrywaniu Windowsa więc pierwsze co zrobiłam gdy nie chciał się włączyć to do biosu i tam w zakładce boot mam ustawione 1st boot Device [HDD : 3S-Wdc Wd3200A] 2st boot Device [CDROM : 3M-TSSt corp] 3st boot Device [disabled]. Wydaje mi się że dobrze jest ustawione ale i tak nic .... :/
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 21:41

To uruchom te szift+f10 i wylacz tego boot agenta:P
olziizolda
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2014, 16:58

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: olziizolda » 21 mar 2014, 21:47

Takie coś :/ Ja Pana zamęczę :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Połączenie lokalnie

Post autor: donau » 21 mar 2014, 22:20

show config message zmien na DISABLE potem F4 i restart
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: