opcje zasilania

Nie działa Ci jakiś program, lub masz problemy z systemem? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

opcje zasilania

Post autor: darecki258 » 27 gru 2014, 16:07

Witam wszystkich
na początek opisze o co mi chodzi i z czym mam problem.
A mianowicie posiadam komputer acer typu all in one czyli komputer stacjonarny w jednej obudowie z ekranem.
jest to trochę dziwna konstrukcja bo niby jest to jako całość jednak ekran jest podłączony kablem hdmi które po prostu wychodzi przez otwór w obudowie i jest wetknięty w gniazdo hdmi. kupiłem konsole i chcę ją podłączyć pod ten ekran żeby nie kupować jeszcze telewizora (na który i tak nie mam miejsca) wiec po prostu odłączyłem ten kabel hdmi od kompa i złączką połączyłem z drugim kablem od konsoli i wszystko działa. tylko niestety ekran pobiera prąd z molexa komputera i kiedy komp jest wyłączony nie da sie używać ekranu z konsolą co jest trochę i nie wygodne i nie ekonomiczne bo zużywa prąd mimo ze nikt z niego nie korzysta.
i tu mam do was pytanie czy jest możliwość takiego ustawienia opcji zasilania żeby komputer wyłączył wszystko ( czyli dysk, procesor, karte graficzna) ale pozostawił włączony ekran. Wiem ze gdzieś jest opcja oszczędzania energii która jesli komputer jest nie używany to wyłączane jest wszystko oprócz podtrzymania pamięci ram która do podtrzymania zużywa minimalną ilość energii tylko nie mam pojęcia gdzie to znaleźć i czy można to tak dostosować żeby ekran pozostał zasilany.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Re: opcje zasilania

Post autor: darecki258 » 28 gru 2014, 12:46

jaki to dokładnie model będę mógł powiedzieć jutro bo obecnie nie ma mnie w domu.
wiem ze po wyłączeniu komputera zasilacz nie pracuje dlatego myślałem ze jest moze jakaś szansa na systemowe/bios ustawienie podtrzymania działania zasilacza przy wyłączonych podzespołach komputera.
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Re: opcje zasilania

Post autor: darecki258 » 29 gru 2014, 22:19

Wiec tak komputer to acer aspire Z5101
jakby ktos miał pomysl co moge z tym zrobic bede bardzo wdzieczny
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Re: opcje zasilania

Post autor: darecki258 » 29 gru 2014, 23:06

Tylko że jest taki problem że nie mogę mieć zdjętej tylnej obudowy bo na niej znajduję się nóżka na której komputer się opiera.
No ale chyba innego wyjścia nie ma i będzie trzeba jakiś przełącznik wyprowadzić poza obudowę

I przepraszam za błędy ale piszę z telefonu i nie wszystko zauważe
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: opcje zasilania

Post autor: Stefankar1000 » 30 gru 2014, 01:45

MrLewerence pisze:Już ładniej piszesz :)


Potwierdzam :)

MrLewerence pisze: A jak wydobyłeś przewód HDMI z obudowy? Ten molex to taki jak do dysku zasilanie?

Popatrz na to: http://stelnet.w.interia.pl/cz9.html
No właśnie.

Musiałbyś zasilać monitor z zasilacza zewnętrznego.

Jakimi napięciami jest zasilany ten ekran?


Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041D przy użyciu Tapatalka
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Re: opcje zasilania

Post autor: darecki258 » 31 gru 2014, 18:03

MrLewerence pisze:A jak wydobyłeś przewód HDMI z obudowy?
hdmi oryginalnie wychodzi z obudowy i podłączone jest do gniazda z boku komputera.
Co do tego jak dokładnie jest podłączone zasilanie do ekranu to jak dobrze pamiętam to jest to taki sam molex jak do dysku ale już po nowym roku zdejmę tylną obudowę(co nie jest takie proste żeby nie połamać wszystkich zatrzasków bo nie ma tam ani jednej śrubki) i sprawdzę, mam tylko nadzieje ze nie jest on podłaczony przez jakieś złącze na płycie głównej bo wtedy będzie więcej zabawy.

Ogólnie dzięki wszystkim za pomoc.
Wiem co robić dalej tylko chciałem uniknąć rozbebeszania kompa ale jak mus to mus.
Planuje kupić zasilacz (lub użyć jakiegoś który już mam jak będzie pasował) i za pomocą przełącznika podłączyć oba źródła zasilania i przełączać na to które w danej chwili jest mi potrzebne.

Jeszcze pytanie co do samego przełącznika czy wystarczy do tego dwu stanowy czy lepiej to zrobić trój stanowym ?
Awatar użytkownika
ololuki
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 22 kwie 2014, 10:15
Kontakt:

Re: opcje zasilania

Post autor: ololuki » 31 gru 2014, 20:56

Zobacz czy w stanie wstrzymania działa zasilacz oraz monitor. W Windows 7 start -> zamknij -> "Uśpij"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stan_wstrzymania
http://pl.wikipedia.org/wiki/ACPI (S3)
Poza tym, myślę, że komputer w trybie idle nie pobiera aż tyle energii, żeby gra była warta świeczki, ewentualnie można wyłączać dysk HDD, żeby nie buczał. Czy monitor ma jakiś niezależny przycisk zasilania, czy jest sterowany z komputera?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: