Instalacja windowsów zawiesza się
-
- Majsterkowicz
Instalacja windowsów zawiesza się
Witajcie, mam problem z zainstalowaniem jakiegokolwiek systemu windows. Po kolei:
jest to laptop asus A6RP, w którym system win xp przestał się uruchamiać: początkowo były bluescreeny, później po prostu zawieszał się na pasku ładowania systemu. Spod Knoppixa skopiowałem wszystko z dysków, tu wszystko bez problemów. Jako że potrzebowałem korzystać z laptopa, zainstalowałem Knoppixa normalnie na dysku, do MBR wpisał się GRUB, i było ok - ten system działał normalnie a win xp dalej się zawieszał. Jednak w dalszym ciągu docelowym systemem miał być win xp więc usunąłem później wszystkie partycje używając Gparted, mbr wyczyściłem, nadpisałem nowy różnymi programami i licząc na poprawną instalację odpalałem instalkę windowsa...no i w przypadku win xp po załadowaniu plików instalatora, instalator wiesza się :) Miga tylko biała kreska na czarnym tle. W przypadku windowsa 7 pojawia się błąd o brakującym na dysku pliku rozruchowym - w sumie nic dziwnego bo dysk to 100 GB nieprzydzielonego miejsca.
Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
jest to laptop asus A6RP, w którym system win xp przestał się uruchamiać: początkowo były bluescreeny, później po prostu zawieszał się na pasku ładowania systemu. Spod Knoppixa skopiowałem wszystko z dysków, tu wszystko bez problemów. Jako że potrzebowałem korzystać z laptopa, zainstalowałem Knoppixa normalnie na dysku, do MBR wpisał się GRUB, i było ok - ten system działał normalnie a win xp dalej się zawieszał. Jednak w dalszym ciągu docelowym systemem miał być win xp więc usunąłem później wszystkie partycje używając Gparted, mbr wyczyściłem, nadpisałem nowy różnymi programami i licząc na poprawną instalację odpalałem instalkę windowsa...no i w przypadku win xp po załadowaniu plików instalatora, instalator wiesza się :) Miga tylko biała kreska na czarnym tle. W przypadku windowsa 7 pojawia się błąd o brakującym na dysku pliku rozruchowym - w sumie nic dziwnego bo dysk to 100 GB nieprzydzielonego miejsca.
Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
Re: Instalacja windowsów zawiesza się
To wszystko było niepotrzebne. Trzeba było od razu wziąć i zainstalować windowsa. Instalka windowsa nadpisuje MBR i wpisuje swój bootloader, a przed zainstalowaniem windowsa można usuwać, tworzyć, formatować partycje. W instalce XP też. Coś się namieszało. Piszesz, że masz nieprzydzielone miejsce, to sprawdź jak będzie jak w gparted utworzysz partycję, wtedy się zmieni coś w tablicy partycji dysku i może będzie dobrze. A jak dalej będzie to samo, to może linux się zainstaluje. Jak się uda, no to wtedy zainstaluj windowsa już bez "kombinowania".
-
- Majsterkowicz
Faktycznie namieszałem niepotrzebnie, ale i tak coś jest nie w porządku. Utworzenie partycji w ntfs lub fat32 nic nie zmieniło. Czy instalując linuxa zapisać grub do mbr czy nie?
Tak. Może się naprawi dzięki temu. A później instalka windowsa i tak sama go usunie.
-
- Majsterkowicz
Knoppix zainstalowany, grub też. Włożyłem płytkę z xp, wcisnąłem dowolny klawisz, mignęło że instalator sprawdza konfigurację i zawisł od razu na czarnym ekranie - tego jeszcze nie było :D Instalator win 7 zaszedł tam gdzie wcześniej, wyrzucając brak pliku \windows\system32\boot\winload.exe.
Stawiam na walniety dysk lub ram
Ja na kilku komputerach, które miałem do tej pory, instalowałem wiele razy różne linuxy, z grub-em w mbr. Nigdy nie miałem żadnych problemów później z zainstalowaniem windowsa. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten problem jest spowodowany przez linuxa, raczej przez to, że kolega bartek0305 kombinował samemu z nadpisywaniem mbr. Z resztą się zgadzam. Partition Manager też uważam za najlepszy program tego typu. Mając dyskietkę startową win98 by można było fdiskiem spróbować naprawić, są tam pamiętam komendy /mbr, /clean. Ale niech spróbuje najpierw tą opcję, która jest w instalce windowsa 7, napraw komputer, to co dałem w linku wcześniej. To jest odpowiedź microsoftu jak sobie poradzić z tym problemem.
Tutaj jest post na jakimś forum jak w instalce win7 przejść do linii poleceń i programem diskpart wydać polecenia /mbr i /clean, tak jak kiedyś w fdisku http://forums.anandtech.com/showpost.ph ... ostcount=3
Tutaj jest post na jakimś forum jak w instalce win7 przejść do linii poleceń i programem diskpart wydać polecenia /mbr i /clean, tak jak kiedyś w fdisku http://forums.anandtech.com/showpost.ph ... ostcount=3
-
- Majsterkowicz
Ale namieszałem, niech mnie... :D Stiven, linki podane przez Ciebie nie przydadzą mi się niestety, bo moja instalacja nawet nie dochodzi do momentu wyboru języka a co dopiero dalej. Możliwości skorzystania z dyskietki nie mam, przełożenia dysku do innego laptopa też nie.
Nagrałem płytę z Partition Managera, możecie mi podpowiedzieć co dokładnie powinienem z jej użyciem zrobić?
i żałuję że na tym nie poprzestałem :/MrLewerence pisze:a Linuxa można było uruchomić z płyty ;)
Nagrałem płytę z Partition Managera, możecie mi podpowiedzieć co dokładnie powinienem z jej użyciem zrobić?
"Rebuild MBR" w opcjach dysku.
-
- Majsterkowicz
Z głównego menu wybrałem Boot Corrector a dalej Correct the Master Boot Record. Wykonało się poprawnie ...i nic się nie zmieniło.
A spróbuj zostawić PRZED partycją wolne, nieprzydzielone miejsce. Kiedyś miałem na stacjonarce problem z instalacją XPka po kombinowaniu z partycjami. Przed partycją zostało chyba 8MB nieprzydzielonego miejsca... i zadziałało.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
-
- Majsterkowicz
Zrobione, tylko sformatowane bez tworzenia czegokolwiek. Nic się nie zmieniłoMrLewerence pisze: Zrób to jeszcze raz... uruchom komputer spod linuxa na płycie... sformatuj dysk...
Ma to być tylko formatowanie, bez ustawiania partycji hda czy sda...
Kopie robiłem, są dobre bo nie dawno z nich korzystałem. No ale wypaliłem teraz nawet inną kopię z SP 3 (tamta jest z sp1) i też się nic nie zmieniło.MrLewerence pisze: Jesteś pewien, że nawet jeśli sam dla siebie robiłeś kopie zapasowe nośnika, dobrze zrobiłeś te kopie?
Ram sprawdziłem windowsowym testerem (ten z płyty, o dziwo zadziałał) oraz memtestem z Hirensa. Żaden z programów nie wykrywa żadnego błędu pamięci.MrLewerence pisze: Problemem może być uszkodzona pamięć RAM albo w/w nośnik systemu...
Moze byc walnieta plyta glowna znajoma miala podobnie