Problem z polskimi znakami w Wordzie

Nie działa Ci jakiś program, lub masz problemy z systemem? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Problem z polskimi znakami w Wordzie

Post autor: Łukasz » 29 mar 2012, 23:30

Witajcie.

Mam taki trochę nietypowy problem z polskimi znakami w Wordzie. Zanim zdążycie pomyśleć o ustawieniu języka "polskiego programisty" w ustawieniach systemu, przeczytajcie uważnie ;)

Póki moja żona pracowała na swoim starym laptopie (Windows 7 Professional 32-bit), wszystko było dobrze. Kilka dni temu dostała nowego laptopa (Windows 7 Home Premium 64-bit) i zaczęły się problemy z doinstalowanymi dodatkowo fontami, które wcześniej żadnych problemów nie sprawiały.

Próbowaliśmy już z pakietem Office 2010, Office 2007 (oba pakiety sprawdzaliśmy w wersjach zarówno 32-bitowych, jak i 64-bitowych), oraz Open Office. W każdym z tych programów objaw jest ten sam - po zmianie fontu na ten doinstalowany przez nas polskie znaki są wyświetlane jakimś standardowym fontem:

Obrazek

Co najlepsze, gdy się pacnie prawym przyciskiem myszy i wejdzie w "Czcionka", to w okienku podglądu polskie znaki są:

Obrazek

Oczywiście sam font zawiera w sobie cały zestaw polskich znaków. Ba - w innych aplikacjach (jak np. Photoshop, czy WordPad) te polskie znaki działają tak, jak trzeba.

Ma ktoś jakieś pomysły? Nam się już skończyły...

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1164
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem z polskimi znakami w Wordzie

Post autor: Marhef » 1 kwie 2012, 12:31

A próbowałeś wydrukować? Bo może tylko wyświetla źle
Awatar użytkownika
Zkumeku
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2012, 03:07
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Problem z polskimi znakami w Wordzie

Post autor: Zkumeku » 20 kwie 2012, 22:38

Czcionka być może nie ma do końca polskich znaków. Sprawdzałeś inne doinstalowane fonty? Może problem tkwi tylko w jakiś czcionkach?

Może to być też starszy polski font nie zawierający skryptu CE.

Upewnij się też nad kodowaniem UNICODE.
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Problem z polskimi znakami w Wordzie

Post autor: bartek0305 » 8 maja 2012, 23:48

Łukasz, wypróbuj tą czcionkę. Sam dodałem do niej polskie znaki, u mnie pod win 7 x64 działa bez problemu, nawet w wordzie. Potwierdzam screenem poniżej ;)

Obrazek

Przed zainstalowaniem tej, odinstaluj starą wersję, bo nainstalowanie na istniejącą może nie przynieść żadnego efektu.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: