Pionowe przewijanie touchpadem

Miejsce na ogólne rozmowy o komputerach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Peszel » 1 wrz 2013, 15:05

Czaje się na tego lenovo G580 i trafiłem na takie coś.

Dodatkowe funkcje:

+ pionowe przewijanie
+ multitouch
+ wyłączenie touchpada
+ podświetlenie
+ multimedialne
+ płyta sensoryczna jest przyciskiem
*(brak plusa oznacza brak funkcji)

Możliwe żeby w nowym laptopie nie dało się ustawić "scrola" na padzie?
szczerość to nie chamstwo

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: donau » 1 wrz 2013, 15:08

Przeciez to laptopy z epoki kamienia łupanego to juz maja..
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: cube » 1 wrz 2013, 15:32

W moim antycznym lapku, bez sterowników touchpada (Synaptics), scrolla nie ma. Dopiero sterownik daje taką funkcję.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Tomasz.B » 1 wrz 2013, 20:05

Jeżeli jest to czyjaś opinia to nie sugerowałbym się tym. Czasami ta opcja jest domyślnie wyłączona albo trzeba drugi palec mieć w np. lewym górnym rogu (spotkałem to w jakimś HP-ku)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Peszel » 1 wrz 2013, 20:30

Recka na jakimś pro portalu. Dopytam w sklepie, co to może znaczyć i czy na pewno da się ustawić żeby działało.
szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
wefhy
Majsterkowicz
Posty: 100
Rejestracja: 26 sie 2013, 15:06
Lokalizacja: Łódź, Poland

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: wefhy » 3 wrz 2013, 17:26

Cóż, nie wiem, jak na windowsie, ale na ubuntu sam system może interpretować odpowiednie gesty na touchpadzie(w xfce Preferencje>>Sprzęt>>mysz i panel dotykowy). Ważne żeby był multitouch, ale o touchpadach oporowych nie słyszałem ;)
Sądzę że nawet jak na windowsie nie ma takiej opcji wbudowanej, to z pewnością można znaleźć program/sterownik, który to obsłuży.

EDIT: U mnie na windowsie odpowiedzialny jest za to sterownik synaptics, jak się go zakilluje to nie działa przewijanie. Czyli wychodzi na to, że obsługa ww funkcji głównie zależna jest od systemu i sterowników... Czyli nie sam sprzęt, a soft, który Ci na nim wciskają.
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Stefankar1000 » 20 gru 2014, 18:35

U mnie w lapku trzeba przejechać dwoma palcami w pionie lub w poziomie. Wyłącza się go po dwukrotnym pyknięciu z zagłębiony punkt w rogu touchpada.
Pizmak
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 17 gru 2014, 20:37

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Pizmak » 20 gru 2014, 20:20

Skoro ma multitouch to powinno to być na zasadzie dwa palce góra-dół, przynajmniej tak jest na Macu i jeszcze w jakimś lapku to widziałem.
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Stefankar1000 » 21 gru 2014, 00:29

Tata ma tak na HPku
Dynametr
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 31 mar 2015, 12:38

Re: Pionowe przewijanie touchpadem

Post autor: Dynametr » 31 mar 2015, 20:59

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości... Mam tego laptopa i scroll DZIAŁA ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: