Monitoring w mieszkaniu

Miejsce na ogólne rozmowy o komputerach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jakosmita
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 6 lut 2014, 10:41
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Monitoring w mieszkaniu

Post autor: jakosmita » 6 lut 2014, 10:52

Witam,
Mam zwierzaka w mieszkaniu dokładnie kota Mejkuna i chciałbym mieć podgląd na to co robi w ciągu dnia jak jestem w pracy.
Chciałem zainstalować dwie kamerki i połączyć je z jakąś aplikacją żeby mieć widok z dowolnego miejsca przez internet.
Najlepiej jak by kamerka była podłączona do modemu.
Stosowaliście podobne rozwiązania? Polecicie jakąś konfigurację.
Pozdr.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
jakosmita
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 6 lut 2014, 10:41
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: jakosmita » 10 lut 2014, 14:33

Dzięki. Obecnie mam UPC - 60 Mb/s także powinno dać radę.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 471
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: donau » 10 lut 2014, 23:21

Ale nie wiadomo jaka masz predkosc wysyłania. Ostro kroja zawsze:)
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: pd1987 » 11 lut 2014, 11:01

Tak jak mówi @donau - wysyłanie mocno kroją w stosunku do pobierania.

@jakosmita - wejdź na stronę dsl.cz po prawej jest "Otestujte rychlost", zaznacz tam "měřit upload" i kliknij "zmerit rychlost". Dostaniesz wynik uploadu.
W czasie pomiaru nie pobieraj i nie wysyłaj.

Jako ciekawostka (mam łącze "10Mbit/s"):
Průměrná rychlost připojení: 8,08 Mbit/s
Průměrná rychlost stahování dat: 1,01 MB/s (max. wartość pobierania w megabajtach)
Průměrná rychlost uploadu: 1,37 Mbit/s (prędkość uploadu)
Akurat dziś jakiś gorszy wynik się trafił, bo z reguły mój dostawca jest z tych rzetelnych i trzyma prędkość. Ale i tak wysyłanie to 1/10 pobierania.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 471
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: donau » 11 lut 2014, 23:59

Kurcze mi nigdy nie było pisane miec symetryczne łacze :(

ja pobieranie 6 a wysylanie 0,35 ;/
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: rafalzaq » 12 lut 2014, 16:41

Te testy są mało wiarygodne. Mam łącze 120 z UPC, a wszystkie serwery z okolicy pokazują takie wyniki
Obrazek
Gdyby to była prawda to praktycznie nic by mi nie działało. Ściąganie większego pliki z pierwszego lepszego serwera pokazuje 4 MB/s. Oczywiście mało jest serwerów, które pozwolą ściągać z całą prędkością łącza. Niemieckie serwery steamowe są tak dobre.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 471
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: donau » 13 lut 2014, 17:35

Sa wiarygodne:)
grubi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 25 sie 2014, 08:22
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: grubi » 28 sie 2014, 15:02

NA prawdę chcesz podglądać swojego kota jak jesteś w pracy? to trochę niedorzeczne :D
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: bartek0305 » 30 sie 2014, 22:31

I dla porównania mój wynik:
Obrazek

Oglądanie z drugiego końca polski kamery IP korzystającej z tego internetu jest całkiem przyjemne, jednak kamera tylko 2MP.
Reparator
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 23 paź 2014, 11:49
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: Reparator » 23 paź 2014, 11:59

Pewnie nie chodzi o sprawdzanie kota tylko swojej żony, czy coś nie broi :) Czego nie życzę nawet najgorszemu wrogowi. Albo podglądanie seksownej współlokatorki :) To jaki jest koszt zamontowania całego sprzętu - 2 kamerki powiedzmy.
Balans
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 5 paź 2014, 19:50

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: Balans » 27 paź 2014, 22:13

Oj przesadzacie z tym łączem, montowałem w dwóch miejscach kamery + rejestrator - wszystko wysyłane przez neostrade (upload rzędu 512kb/s do 1mb/s) i wcale takie wielkiego problemu nie ma ze streamowaniem na żywo. Jasne jak ktoś chce mieć fullHD to może zapomnieć, ale ta prędkość przy dobrej konfiguracji jest wystarczająca dla przeciętnych zastosowań. Co więcej korzystam z tego na bieżąco oglądając z telefonu i też działa dobrze.
romekwitek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 4 lut 2015, 09:45

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: romekwitek » 4 lut 2015, 10:05

Ja ostatnio siedziałem mocno w temacie monitoringu IP, instalowałem kamerę zewnętrzną przed domem, sprzęt mam marki Spacetronik z polskiego sklepu dmtrade, dobre mają ceny i jakość też. Mam kamerę bezprzewodową moja to kamera spacetronik ip stand alone, nagrania zapisują mi się na kompie, mam podgląd na żywo i co dla mnie ważne, polskie menu i świetna jakość obrazu w nocy, na tym najbardziej mi zależało.
Awatar użytkownika
eAlarmy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 9 wrz 2014, 13:11
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: eAlarmy » 23 lut 2015, 14:17

Żeby doradzić, zarówno osobie pytającej jak i przyszłym użytkownikom z podobnym problemem, potrzebne jest trochę więcej danych. Przydałoby się wiedzieć jakie masz łącze internetowe (to już ustaliliśmy), ale również na jakiej rozdzielczości ci zależy, w jakich warunkach będzie pracowała kamera czy jakim budżetem dysponujesz. Mając te informacje dopiero można wstępnie doradzić konkretne modele kamer do monitoringu.
tadzik34
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2015, 17:31
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: tadzik34 » 26 lut 2015, 17:41

Cześć, również planuję zakup monitoringu. Możecie polecić jakąś zaufaną firmę zajmującą się tym kompleksowo (dostarczenie sprzętu+montaż)?
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: mgreta36 » 27 lut 2015, 02:54

Czyli u mnie powinno smigac :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
scope
Majsterkowicz
Posty: 82
Rejestracja: 14 cze 2016, 10:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: scope » 5 lip 2016, 09:01

Ja mam monitoring na klatce schodowej, zrobiłem z wykorzystaniem kamerki samochodowej. Jest na stałe podłączona do zasilania i automatycznie zapisuje na dysku 1 TB. Co 24h zaczyna nadpisywać nagranie. Nie mam niestety do niej podglądu on-line, ale planuję coś w tym kierunku zrobić :)
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 755
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: ethanak » 20 sty 2017, 18:17

Czego chcieć... Może łącza? Chyba że kot będzie nosił pakiety tcp/ip pod ogonem...
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Daniel90
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 28 lut 2017, 14:11

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: Daniel90 » 28 lut 2017, 14:17

Jeżeli chodzi o monitoring z kompleksową obsługą,to polecam stronke SPAM gdzie zapoznacie się ze szczegółami. Firma solidna i rzetelna Polecam!
Ostatnio zmieniony 28 lut 2017, 18:16 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spam, ostrzeżenie, blokada stała.
skorydopomocy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 30 lip 2018, 11:07

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: skorydopomocy » 30 lip 2018, 11:11

Mnie żona strasznie męczy by zamontować taki monitoring bo jakiejś koleżance z pracy coś się przydarzyło i ona mu go mieć.. W sklepie Fonex widziałem w miarę dobrą ofertę, na pewno taniej wychodzi gdybym założył sobie ten monitoring sam, z drugiej strony nigdy czegoś takiego nie montowałem dlatego zastanawiam się czy nie zatrudnić firmy, która przyśle mi faceta i on za mnie wszystko zrobi
Jozef
Młodszy majsterkowicz
Posty: 47
Rejestracja: 3 wrz 2018, 13:13

Re: Monitoring w mieszkaniu

Post autor: Jozef » 24 paź 2018, 10:47

Hahaha nie wiem kogo zamierzacie podglądać ale polecam kamerki wyczulone na ruch w mieszkaniu. Potrafią ładnie wyglądać (widziałem np. sowy) a nie nagrywają pustego pokoju bez potrzeby. No i łączą się ze smartfonem więc można je obsługiwać zdalnie.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: