Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT54GL

Miejsce na ogólne rozmowy o komputerach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT54GL

Post autor: Łukasz » 19 gru 2012, 12:59

Witajcie,

Od dłuższego czasu próbuję w routerze Linksys WRT54GL ograniczyć przepustowość łącza dla jednego wybranego adresu MAC (lub IP). Próbowałem to dziadostwo ustawiać zarówno na sofcie Tomato, jak i OpenWrt - i na żadnym z nich nie chciało zaskoczyć.

Chciałem więc zapytać - udała się komuś z Was ta sztuczka?
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: djbuh » 19 gru 2012, 17:59

Próbowałeś coś działać z QoS?
wachu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 25 wrz 2012, 23:02

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: wachu » 19 gru 2012, 18:23

Mam wprawdzie Tomato ale na innym routerze. Spróbuj w/g tego opisu: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... s-wrt54gl/
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: Łukasz » 19 gru 2012, 21:11

djbuh pisze:Próbowałeś coś działać z QoS?
No własnie głównie na QoS walczyłem.

Ale doczytałem dzisiaj, że QoS potrafi być bardzo kapryśne i dużo lepszym wyjściem jest BW Limiter. Już zassałem firmware tomato obsługujące to dobrodziejstwo i w nocy będę go wgrywał :) Zobaczymy, co z tego wyjdzie ;)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: Sarkazm » 20 gru 2012, 23:22

QoS prawdę mówiąc działa często jak i kiedy chce. A nie możesz po prostu na tej jednej konkretnej maszynie zainstalować softu typu NetLimiter który z poziomu systemu będzie ograniczał przepustowość?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: Łukasz » 20 gru 2012, 23:51

Właśnie nie mogę, bo to nie moja maszyna ;) Jest to maszyna osoby, która uwielbia zapchać całe łącze do tego stopnia, że pozostali nie są w stanie nawet przeglądać www, więc chcę go przyciąć chociaż odrobinę, żeby nie mógł zajmować całego pasma.
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: johny » 21 gru 2012, 02:11

wyciagnij kabel/zablokuj mac'a ;]
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: donau » 21 gru 2012, 02:21

spróboj netcutem.
Ja tak odłączam domowników jak ktoś za dużo ściąga.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: Sarkazm » 21 gru 2012, 21:34

Na której konkretnie wersji Tomato działałeś?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: Łukasz » 21 gru 2012, 21:48

johny pisze:wyciagnij kabel/zablokuj mac'a ;]
Ta - a kto wtedy będzie płacił za mojego neta? ;)
Sarkazm pisze:Na której konkretnie wersji Tomato działałeś?
v1.28.1816 - i dalej na niej siedzę, bo nie mam kiedy zabrać się za podmianę na tomato-ND-1.28.5x-104-PL-VPN.trx
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Ograniczenie przepustowości łącza w routerze Linksys WRT

Post autor: Sarkazm » 21 gru 2012, 22:03

Sprawdź tomato-ND-SM_1.28PL.004H.trx Pokombinuj z opcjami BW Limitera.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: