Dość dużo płytek pcb zrobiłem, nawet nie tak złe wyszło mi, tylko mam jeden duży problem z wierceniem otworów na komponenty na płytce, posiadam tylko wiertarko-wkrętarke za 80€ firmy bosch, niestety nie mam żadnego stojaka czy cos.
Macie może jakieś pomysły na mini CNC wystarczy mi tylko aby poruszalo sie w górę i dół a płytkę sam moge przesuwać.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jak w domowy sposób zbudować własne CNC do wiercenia otworów
Re: Jak w domowy sposób zbudować własne CNC do wiercenia otw
http://www.jula.pl/statyw-do-wiertarki- ... wym-050013
Kup sobie taki statyw, lub coś podobnego, jak sam możesz przesuwać płytkę to i z opuszczaniem nie powinno być problemu :)
Kup sobie taki statyw, lub coś podobnego, jak sam możesz przesuwać płytkę to i z opuszczaniem nie powinno być problemu :)
Ze statywami jest różnie nie wiem jak ten, ale ten który ja posiadam ma luzy skrętne tzn. przy opuszczaniu wiertarka skręca więc wiercenie w pcb odpada.
Moim zdaniem ciężko będzie precyzyjnie wiercić małe otwory, przesuwając płytkę trzeba będzie idealnie trafiać polami lutowniczymi pod wiertło, co jest praktycznie nie mozliwe przy wierceniu wiertłem 0,6 0,7 i przy dużej ilości otworów
Moim zdaniem ciężko będzie precyzyjnie wiercić małe otwory, przesuwając płytkę trzeba będzie idealnie trafiać polami lutowniczymi pod wiertło, co jest praktycznie nie mozliwe przy wierceniu wiertłem 0,6 0,7 i przy dużej ilości otworów
Dobry statyw załatwi sprawę. Do czego używasz tak małych otworów jak 0,6? Ja poniżej 0,8 nie schodzę. 0,8 nawiercam wszystkie otwory na początek a potem, w większości poprawiam 1 czy większymi, w zależności od potrzeb. Centrować wiertło na polu lutowniczym pomaga ulp drill-aid z eagla (wspominałem o tym w artykule o termotransferze na głównej).
A tak poza tym, to żeby jak najmniej wiercić przerzuciłem się na SMD. Wszystkie rezystory i kondensatory ceramiczne, o ile dostanę również układy scalone. Teraz wiercę tylko otwory na goldpiny, duże kondensatory elektrolityczne czy złącza.
A tak poza tym, to żeby jak najmniej wiercić przerzuciłem się na SMD. Wszystkie rezystory i kondensatory ceramiczne, o ile dostanę również układy scalone. Teraz wiercę tylko otwory na goldpiny, duże kondensatory elektrolityczne czy złącza.
0,6 tylko pod przelotki a 0,7 np. pod scalaki
A ja zrobiłem takie coś już dawno ale działa do dziś.Elektroda.pl i dalej
/rtvforum/viewtopic.php?t=1645464&highlight=
Wystarczy dwie prowadnice meblowe, silnik od wycieraczek, uchwyt, blacha, kształtownik.
/rtvforum/viewtopic.php?t=1645464&highlight=
Wystarczy dwie prowadnice meblowe, silnik od wycieraczek, uchwyt, blacha, kształtownik.