Zasilacz atx, problem z startem
Zasilacz atx, problem z startem
Mój kolega dał mi atx-a który nie potrafi wystartować, przez pierwsze 5 minut napięcia skaczą komp włącza się i wyłącza. Potem zasilacz zaczyna pracować poprawnie i wszystko jest ok. Co może być tego przyczyną? Nie wiem jaki to model ani jaką ma moc, nalepki s ą zdarte ;(
Re: Zasilacz atx, problem z startem
Zacznij od standardowej diagnostyki - przyjrzyj się, któreś kondensatory nie nadają się do wymiany (nie są wybrzuszone).
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Mają być rozdęte na boki czy do góry? Czy we wszystkie strony?
W ogóle nie powinny być rozdęte ;) Najczęściej kondensatory puchną od góry.
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
dzięki, przyjrzę się im jak będę miał czas.
Miałem ten sam problem uszkodzone były kondensatory. Najlepiej wymienić wszystkie elektrolity znajdujace sie w pobliżu uszkodzonego kondensatora.
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Trochę przesada ale nie zaszkodzi.juniorK23 pisze:Miałem ten sam problem uszkodzone były kondensatory. Najlepiej wymienić wszystkie elektrolity znajdujace sie w pobliżu uszkodzonego kondensatora.
Jeżeli kondensator ma takie jakby nacięcia na górze to tam się wybrzuszy, powinien być idealnie równy.
Zdarza się że kondensator "robi pod siebie", tylko nie pomyl z takim jakimś klejem którego często używają.
Sprawdź czy śrubki na radiatorze dobrze dociskają.
Obejrzyj czy jakieś elementy nie wyglądają na uszkodzone/przegrzane lub "podejrzane".
Sprawdź też czy czasem coś się nie odlutowało/obejrzyj płytkę od spodu.
Zasilacz morze też czasem wariować gdy nie ma uziemienia więc miej to na uwadze.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję 

Chodziło mi o wymiane wszystkich kondensatorów w obwodzie tego uszkodzonego.
Elektronika wygląda na nieuszkodzoną. Muszę przeprowadzić test, czy przy dobrze uziemionym gniazdku działa
Wymień kondensator (bądź kondensatory) najbliżej przewodów sieciowych. Rozpoznasz je po tym, że są największe w zasilaczu, bardzo rzadko po nich widać żeby były uszkodzone. Ostatnio naprawiałem swój telewizor i kondensator w zasilaczu wyglądał jak nowy, a po wylutowaniu okazało się, że całkiem stracił pojemność.
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Pewnie chodzi ci o kondensatory filtrujące zasilanie po stronie pierwotnej, zazwyczaj jest jeden na 350/400V lub dwa na 200V.
Jeśli zasilacz jest stary to możliwe że "wyschły".
Zrób testy na jakimś zastępczym obciążeniu np. żarówki 21W na 12V jedną pod 12V a drugą pod 5V i zdaj relację z tego jak się zachowywał.
Jeśli zasilacz jest stary to możliwe że "wyschły".
Zrób testy na jakimś zastępczym obciążeniu np. żarówki 21W na 12V jedną pod 12V a drugą pod 5V i zdaj relację z tego jak się zachowywał.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję 

Włączył się :D ale nie mam na razie miernika i nie wiem jak z napięciami, jednak nie zauważyłem by żarówki jakoś migotały. Może obciążenie było za małe?
Napięcie 12v skacze w przedziale 12,7 do 5. Przynajmniej takie liczby zauważyłem na mierniku.