Rejestrator prędkości wiatru.

Miejsce na luźne rozmowy o majsterkowaniu :)
ODPOWIEDZ
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: crobe » 18 cze 2017, 11:01

Witam forumowiczów.

Chce zbudować rejestrator prędkości wiatru, czujnik mam ze stacji Maplin, z kodem sobie poradzę.

Rejestrator ma z założenia pracować przez rok i zapisywać prędkość wiatru na karcie SD, w celu dalszej analizy pod katem opłacalności instalacji elektrowni wiatrowej.

Mam 2 pytania :

1 czy Excel ogarnie 50 000 rekordów ? (zapis z jednego miesiąca, kilka kolumn )

2 jaki interwal dać 1 min czy może zadziej (zapisywana będzie liczba impulsów w ustawionym przedziale czasowym)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


jmaq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2017, 15:58

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: jmaq » 18 cze 2017, 12:44

Ad.1 moim zdaniem bez problemu
Ad.2 wystarczy chyba co 1 min
Kiedyś robiłem coś podobnego do nadzoru temperatury w serwerowni. Interwał co 5 min był wystarczający, a przyrost tabeli (MySQL) bardzo szybki.
Przy odczycie wiatru co 5 min. to chyba za rzadko.
Napisz coś więcej o Twojej konstrukcji bo chciałem zrobić coś podobnego.
Pozdrawiam


Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: ethanak » 18 cze 2017, 13:08

Hm... 288 rekordów dziennie to szybko?
Co do interwału przy rejestracji wiatru - po co Ci takie dane? Moim zdaniem 10 minut spokojnie wystarczy, ewentualnie możesz robić odczyty nawet częściej ale docelowo zapisywać np. medianę z tych 10 minut (jeśli chcesz mieć średnią) albo pary interwał/prędkość (jeśli zależy Ci na zapamiętywaniu jakichś porywów a nie chcesz zapychać karty powtarzającymi się odczytami).
Inna sprawa, że na karcie SD możesz zapisać dane sekundowe z całego roku i jeszcze miejsce zostanie...
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
jmaq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2017, 15:58

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: jmaq » 18 cze 2017, 13:16

Może nie jest to powalająca ilość dziennie, ale rocznie jest już co przetwarzać.
Moim zdaniem​, aby informacje nadawały się do interpretacji interwał 5 minutowy jest odpowiedni jak nie za rzadki.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: ethanak » 18 cze 2017, 13:31

Przy rejestracji temperatury w serwerowni 5 minut to stanowczo za rzadko - np. nigdy się nie dowiesz, ile czasu mija od awarii klimy do osiągnięcia 70 stopni w pomieszczeniu:)
Zauważ cel pomiaru: analiza opłacalności elektrowni wiatrowej. Tu ważne są raczej dłuższe okresy - bo przy swojej mechanicznej bezwładności wirnik na minutowy poryw nie zareaguje. Jaki jest więc cel skrzętnego zbierania danych tylko po to, aby 90% z nuch odrzucić?
Druga sprawa to nośnik. Karta SD nie jest wieczna, i po pewnej ilości zapisów po prostu zdechnie.
Reasumując: należałoby pozbierać sobie dane z powiedzmy miesiąca co minutę, przepuścić je przez jakieś interesujące filtry i zobaczyć co z tego wyszło.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
jmaq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2017, 15:58

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: jmaq » 18 cze 2017, 14:02

Co do karty masz rację. Natomiast w moim przypadku nigdy nie miałem w pomieszczeniu 70 stopni, ale może mało jeszcze widziałem. Natomiast wirnik przy odczycie co 5 minut w chwili odczytu też może być w stanie bezwładności, będzie mniej danych, ale stosunkowo, wg Ciebie, będziesz mógł więcej odrzucić.
Moim zdaniem więcej danych przetworzonych bardziej uśredni wynik.
I tak ostatecznie wybierze autor tematu.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: ethanak » 18 cze 2017, 14:12

Offtopicowo co do temperatur w serwerowni: na szczęście nie moja tylko firmy w tym samym budynku. Po awarii klimy termometry pokazały 70 ale tylko dlatego, że to był koniec ich skali. Na szczęście to była zima...
Wracając do wiatru: przecież nie rejestrujesz prędkości obrotowej wirnika (bo go nie ma, a czy będzie to zależy od analizy danych). Po to jest jakieś tam uśrednianie, aby już na etapie zapisu danych pozostawić tylko interesujące wartości. I wtedy nie będzie pytania, czy Excel poradzi sobie z milionem rekordów.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: crobe » 18 cze 2017, 16:21

Właśnie chodzi o podmuchy za duże uśrednienie nie pozwoli stwierdzić czy, mam stabilny wiatr czy, tylko dmuchnie i to nabija średnia.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: ethanak » 18 cze 2017, 16:25

Użyłem takiego tajemniczego słowa "mediana" - nie wiem w której klasie gimnazjum jesteś i czy tam w ogóle uczą matmy - ale Wikipedii jeszcze nam nie zabrali!
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: crobe » 18 cze 2017, 17:43

A no do gimnazjum nie chodziłem to i "mediany" nie znam :) a i w z tego co widzę w arduino to spory kawałek kodu.

Ale wracając do tematu na SD będzie zapisywana liczba impulsów w interwale rejestracji w tym wypadku była by to minuta lub 5 min.

Urządzenie ma działać niezawodnie wiec chce to zrobić zgodnie z regułą KISS :)

A i w Pro Mini są problemy z Watch Dogiem :( chyba że nowa wersja IDE już je rozwiązała.
jmaq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2017, 15:58

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: jmaq » 18 cze 2017, 19:42

Ja zapisywałem do pliku, skrypt przez crona dopisywał wartość do bazy. Moim zdaniem takie działanie było optymalne, ponieważ pomijałem "ciężkie" zapisywanie do pliku przy plikach dużej wielkości, a skoro masz Arduino to może tak będzie lepiej - taką luźna dygresja.
Późniejsze prezentowanie danych chociażby na wykresach, czy analizowanie danych jest wygodniejsze.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: crobe » 18 cze 2017, 21:51

W tym wypadku problemem jest mała ilość Ramu. Wole nie przekombinować, i resztę obrobić w Excelu.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: ethanak » 19 cze 2017, 09:40

W tym wypadku problem będziesz miał, jak Ci w 364 dniu pracy urządzenia zdechnie karta i dane z całego roku pójdą do /dev/null.
Nie masz możliwości podłączenia tam jakiegoś wifi czy w ogóle zrobienia tego ustrojstwa bezpośrednio na ESP8266 a nie Arduino?
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: crobe » 21 cze 2017, 11:23

Na budowie nie mam WIIF będę zgrywał co miesiąc ...
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: ethanak » 21 cze 2017, 13:26

A zasięg gsm masz?
Bo mam taki pomysł (chodzi mi o wyeliminowanie najsłabszego ogniwa, czyli w tym przypadku karty SD przy zachowaniu minutowego zapisu). Trochę więcej by to kosztowało (modem gsm + moduł FRAM) ale byłoby to pewniejsze niż zapis na karcie.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: crobe » 23 lip 2017, 16:17

OK mam pierwsze logi ....
teraz prośba o sprawdzenie moich obliczeń .

Przykładowa turbina :

prędkość startowa 3m/s
moc maksymalna przy 10 m/s
moc turbiny 1000 W

Wyszło że w lipcu w 210 h turbina wyprodukowała by by 29 KW równowartość 17 PLN :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Rejestrator prędkości wiatru.

Post autor: Slawek » 17 lis 2017, 18:38

Strach otworzyc lodowke aby nie zobaczyc Twojego posta.

Pozdr
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: