DS1307 się spóźnia

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jacek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 47
Rejestracja: 28 mar 2013, 22:17
Kontakt:

DS1307 się spóźnia

Post autor: jacek » 3 lip 2013, 10:38

Witam,

podłączyłem do arduino zegar oparty o DS1307 i spóźnia mi się ok 15 sekund dziennie. Dyskwalifikuje to ten układ do jakichkolwiek rzeczywistych zastosowań.

Czy ktoś miał podobny problem i udało się go rozwiązać?
To często stosowany układ, na ile stosowane przez Was egzemplarze precyzyjnie odmierzają czas?
pozdrawiam
Jacek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: Maxik » 3 lip 2013, 10:51

Z PCF8563 mam podobnie, działa jak chce. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest źle dobrany kondensator przy kwarcu. Stosujesz sam układ czy kupiłeś gotową płytkę z baterią i elementami pasywnymi?
Awatar użytkownika
jacek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 47
Rejestracja: 28 mar 2013, 22:17
Kontakt:

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: jacek » 3 lip 2013, 11:05

dokładnie takie coś kupiłem
http://www.ebay.pl/itm/new-Real-Time-Cl ... 35c5f9f1d5
tytuł aukcji to "new Real Time Clock Module for arduino AVR PIC 51 ARM I2C RTC DS1307 AT24C32"
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: cube » 3 lip 2013, 12:10

Zaimplementowanie w kodzie korekty, raz na dobę o 15s, będzie złym rozwiązaniem?
Awatar użytkownika
jacek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 47
Rejestracja: 28 mar 2013, 22:17
Kontakt:

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: jacek » 3 lip 2013, 13:04

Myślałem o tym, tzn prędzej bym 15 małych korekt na dobę zrobił niż jedną dużą. Tu powstaje pytanie czy opóźnienie jest stałe czy też zmienia się od, bo ja wiem, napięcia baterii, temperatury, ...?

Myślałem też o synchronizacji z zewnętrznym źródłem czasu, np nadajnik z Niemiec czy po prostu jakiś serwer w domu.

Na początek jednak chcę sprawdzić wątek czy sprzęt, który posiadam nie jest po prostu wyjątkowo wadliwy i czy nie wystarczy wymienić go na nowy czy jakoś prosto naprawić.
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: Jedrek » 20 wrz 2013, 19:21

Ja obstawiam kwarc, który nie jest idealny.
Awatar użytkownika
tomek1966
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2017, 13:38

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: tomek1966 » 27 wrz 2017, 16:50

Mam podobny problem, z tym, że mój moduł (identyczny jak u kolegi) - spóźnia się kilkadziesiąt minut na dobę.
thetox
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 16 mar 2016, 09:33

Re: DS1307 się spóźnia

Post autor: thetox » 10 paź 2017, 08:37

Układ lepiej wymienić na ds3231. Wtedy spóźnienie będzie kilkadziesiąt sekund na rok.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: