Problem z programowaniem Atmegi

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Problem z programowaniem Atmegi

Post autor: aston729 » 27 lip 2013, 12:37

Witam, mam taki dziwny problem: napisałem kod który załącza przekaźnik po odebraniu sygnału z pilota, jednak gdy przeniosłem go na Atmege 328 to układ nie działa. W zasadzie jest to dziwne, ponieważ gdy wgram kod na Atmege włożoną w Arduino UNO a następnie ją wyciągnę i włożę do mojego układu to wszystko działa (mam kwarc 16MHz i 2 kondensatory). Programować Atmege umiem bo w innych projektach wszystko mi działało.
Pomyślałem sobie, że włożę zakupioną, nową Atmege do Arduino i tam ją zaprogramuję, jednak tak się nie da, bo wyskakuję błąd:"avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00", bootloader jest wypalony...Dlaczego nie da się podmieniać Atmegi nowej z tą z Arduino? I dlaczego mój kod na tej zaprogramowanej w Arduino działa, a na tej drugiej już nie?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2013, 13:36 przez aston729, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Problem z programowaniem Atmegi

Post autor: Jedrek » 27 lip 2013, 13:22

1. Do czego załącza?
2. Zmień kwarc na 16 MHz.
3. Jakiej pojemności są te kondensatory?
4. Kondensatory do masy?
5. Do Arduino wkładasz ATMegę z boatloaderem.
6. Zmień ATMegę, bywają wadliwe.

Wysłane z mojej Xpirii Je z Tapety 4.
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Problem z programowaniem Atmegi

Post autor: aston729 » 27 lip 2013, 13:36

1. Aktualnie ma załączać diodę,
2. Mam taki kwarc
3. 22pF
4.Tak do masy i do kwarcu (na Atmedze z UNO działa więc raczej mam to dobrze podłączone...)
5.Napisałem, że jest bootloader
6.Mam 2, które w innych projektach działają...
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Problem z programowaniem Atmegi

Post autor: Jedrek » 27 lip 2013, 17:30

Przekaźnik do diody? Okeeeej...
W 1. i 2. chodziło mi o błędy w pisowni.
Na razie zmień AtMegę na analogiczną, bo bywają upalone i zwróć się do kogoś bardziej doświadczonego.
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Problem z programowaniem Atmegi

Post autor: aston729 » 27 lip 2013, 20:42

Na razie jest dioda, żeby sprawdzać czy układ działa...
Już sprawdzałem różne i mówię przecież że inne programy na niej działają!
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: