ARDUINO UNO wiesza sie

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Kami
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 lip 2013, 18:04

ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Kami » 4 sie 2013, 18:56

Witam,

mam taki problem z Arduino UNO a mianowicie zaczęło się wieszać.
Zasilanie zew. z ładowarki do telefonu 5V 0,7A
do Arduino jest podłączony moduł ethernetowy i kod taki :

Kod: Zaznacz cały


#include "etherShield.h"
#include "ETHER_28J60.h"


int Pin6 = 6;
int Pin7 = 7;
int Pin8 = 8;

static uint8_t mac[6] = {
  0x54, 0x55, 0x58, 0x10, 0x00, 0x24}; 

static uint8_t ip[4] = {
  192, 168, 0, 23};

static uint16_t port = 83;

ETHER_28J60 e;

void setup()
{ 
  e.setup(mac, ip, port);
  
  pinMode(Pin6, OUTPUT);

  pinMode(Pin8, OUTPUT);
  pinMode(Pin7, OUTPUT);

}

void loop()
{
  char* params;
  
    if (params = e.serviceRequest())
  {
    
    e.print("<h1><center><a href='/status'><br/><br/>Hello !!!</a></center></h1>");

   
    e.respond();}
  }


wszystkie styki z modułu są poprawne.
Wiesza się np. gdy podłączony do tej samej listwy wentylator pokojowy zostanie wyłączony choć w tym momencie zasilacz nie ma żadnych skoków napięcia
Jeśli ktoś będzie miał jakiś pomysł będę bardzo wdzięczy za sugestie.

Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: cube » 4 sie 2013, 20:03

Kami pisze: Wiesza się np. gdy podłączony do tej samej listwy wentylator pokojowy zostanie wyłączony choć w tym momencie zasilacz nie ma żadnych skoków napięcia
I oczywiście sprawdziłeś napięcie wejściowe zasilacza oscyloskopem i jesteś 100% pewien że nie ma tam szpilek tak krótkich, że multimetr ich nie wychwyci?
Ewidentnie sprawa jest w filtracji zasilania.Ttanie telefonowe ładowareczki są tak podłej jakości, że nawet w jednej serii mogą się drastycznie różnić parametrami. Czyli też zdolnością filtracji zakłóceń. Zmień zasilacz na lepszy.
Kami
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 lip 2013, 18:04

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Kami » 5 sie 2013, 12:01

Oczywiście, że nie sprawdzałem oscyloskopem tyko zwykłym miernikiem ;)
A czy jak podłącze do Arduino 12V zamiast tego 5V to czy napięcie na PINach nadal pozostanie takie jak było czyli te 5V bo dobry zasilacz mam jedynie 12V i czy to nie jest zbyt dużo dla płytki?

A jak bym chciał przenieść układ z Arduio do urządzenia to czy do nóżek moge też podpiąć bezpośrednio 12V czy nie ?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1260
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Marhef » 5 sie 2013, 20:56

Lepiej mniej niż 12V zasilanie. Najbezpieczniej 9V, o ile się nie mylę.
Na pinach nadal będzie 5V.
Do nóżek możesz podpiąć 12V. Ale uszkodzisz mikrokontroler. W datasheet'ie przeczytaj, jakie są wartości dopuszczalne
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: donau » 5 sie 2013, 21:59

Marhef pisze: Do nóżek możesz podpiąć 12V. Ale uszkodzisz mikrokontroler. W datasheet'ie przeczytaj, jakie są wartości dopuszczalne
Czyli nie mozesz na chłopski rozum:)
Kami
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 lip 2013, 18:04

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Kami » 6 sie 2013, 12:13

hehehe rozumiem że przyzwolenie w tym przypadku nie jest zalecane ;)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1260
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Marhef » 6 sie 2013, 17:59

Wolę formę "nie powinieneś"
Kami
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 lip 2013, 18:04

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Kami » 7 sie 2013, 14:53

Hmm wiesz się również gdy dopiszę do kody cos takiego:

Kod przy którym pracuje dobrze:

Kod: Zaznacz cały

e.print("<br/><center><h1>Temp.: ");
a wystarczy ze dopiwszę

Kod: Zaznacz cały

e.print("<br/><center><h1>Temp. wew. : ");
to już coś mu się przestaje podobać i się wiesza.

To jest normalne czy co ?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: ARDUINO UNO wiesza sie

Post autor: Maxik » 7 sie 2013, 21:40

Spróbuj z PROGMEM( http://arduino.cc/en/Reference/PROGMEM ), możliwe, że brakuje mu RAMu.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: