Sprawdzenie ustawień Atmegi

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Kitsibas
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 paź 2012, 13:10

Sprawdzenie ustawień Atmegi

Post autor: Kitsibas » 27 sie 2013, 10:28

Cześć,

Czy można jakoś sprawdzić (odczytać) ustawienia atmegi? Jak są ustawione fusebity, na ile MHz jest ustawiona, jaki bootloader wgrany?

Mam dziwny problem i nie mogę go rozwiązać. Jakiś rok temu bawiłem się trochę atmegą 328p, udało mi się wgrać bootloader i bez problemu wgrywałem oprogramowanie do mikrokontrolera, po czym ze względu braku czasu odłożyłem projekty na lepsze czasy :)

Ostatnio wróciłem do zabawy. Mam zrobiony układ, mikrokontroler działa, jestem w stanie go zaprogramować i wszystko hula jak należy.

Jako że potrzebowałem paru dokładnie takich samych układów zakupiłem na allegro atmegi 328p (takie same jak wcześniejszy egzemplarz), wgrałem bootloader, powieliłem układy na osobnych płytkach prototypowych, zaprogramowałem z powodzeniem nowe atmegi i okazało się że na tych nowych atmegach program działa błędnie.....

Gdy używam starej atmegi układ działa - na nowych atmegach układ działa błędnie...


Dodam tylko że działają błędnie w połowie :) mój układ to nadajnik rf i dioda świecąca. Co określony czas wysyłam dane i w tym czasie dioda się zapala.
http://www.aliexpress.com/item/1PCS-433 ... 51874.html

W arduino mam wpięty odbiornik który to wyłapuje i pokazuje poprzez serial monitor.

Gdy mam wpięta starą atmegę wszystko działa (odbiornik odbiera, serial monitor pokazuje odebrane dane). Nowe atmegi (z wgranym identycznym sketch'em) mimo że dioda miga co określony czas - czyli program wygląda że działa poprawnie - nadajnik nic nie wysyła - w monitorze nic się nie pokazuje.

Dzieje się to na dwóch sztukach nowych atmeg. za nic nie mogę dojść czym one się różnią że układ nie działa poprawnie. Dlatego chciałem posprawdzać ich ustawienia i porównać ze stara atmegą... A może szukam w złym miejscu?

Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Dzięki i pozdrawiam!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Sprawdzenie ustawień Atmegi

Post autor: Jedrek » 27 sie 2013, 23:43

W avrdude jest chyba opcja ściągnięcia fusów, ale łeba ni dom.

Wysłane z mojej Xpirii Je Tapetą 4.
Kitsibas
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 29 paź 2012, 13:10

Re: Sprawdzenie ustawień Atmegi

Post autor: Kitsibas » 28 sie 2013, 07:55

Dzięki, znalazłem właśnie jakiś program z gui do avrdude i posprawdzałem. Wygląda że wszystkie atmegi są ustawione tak samo. Problem chyba jest inny opisany w temacie obok.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: