Problem z zasilaniem Motorshield

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Problem z zasilaniem Motorshield

Post autor: Michlax » 17 paź 2013, 00:00

Witam :)
Mam pewien problem z motorshieldem,dokładniej takim - http://nettigo.pl/products/18.

Otóż działa bezproblemowo z zasilaniem z Arduino, jak również po zdjęciu zworki z podłączonym zewnętrznym zasilaniem, ale uwaga, tylko do ~5V, przy podłączeniu wyższego zasilania dioda świeci, ale shield nie działa, jak również Arduino odłącza się od komputera. Po 5-6 sekundach wszystkie układy na shiledzie strasznie się grzeją.

Problem ten nie występował przed przylutowaniem przeze mnie gniazd goldpinowych w wolnych miejscach (wyprowadzenia zasilania i pinów analogowych). Sprawdzałem miernikiem i moje luty nie robią żadnego zwarcia np między 5V i GND itp.

A więc pytanie moje jest takie, co mogłem zepsuć i czy da się to jakoś naprawić? :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Radek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2013, 14:43

Re: Problem z zasilaniem Motorshield

Post autor: Radek » 17 paź 2013, 14:52

Nie mam tego shielda, ale po zachowaniu obstawiał bym, że masz zwarcie pomiędzy linią +5V (która idzie z arduino, nawet gdy zdejmiesz zworkę, to zasila prawdopodobnie logikę shilda) a linią V_in gdzie podpinasz swoje zasilanie. W efekcie tego napięcie 5V jest "podciągane w górę" i traktujesz tym wysokim napięciem samą atmegę, która przez co fiksuje i odłącza się od kompa.
Moja propozycja: odłącz shielda od arduino, podłącz do niego to swoje napięcie (z tego co ze zdjęć w necie widzę, to należy to napięcie podłączyć pomiędzy piny GND i V_in) i zmierz multimetrem napięcie pomiędzy GND a nóżką, która jest po zamocowaniu shielda podłączana do pina +5V w arduino. Jak będzie takie, jak podłączyłeś do wejścia, to znaczy, że masz zwarcie gdzieś.
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Problem z zasilaniem Motorshield

Post autor: Michlax » 17 paź 2013, 18:27

Dzięki za odpowiedź :) Jak wrócę do domu to sprawdzę u dam znać czy coś ustaliłem.

EDIT//
Po podłączeniu zasilacza 9V do samego motorshielda (bez arduino) w miejscu podłączenia zasilacza pokazuje ~2,6V, a po przyłożeniu do GND i pinu 5V, który łączy się z arduino ~0,6V.

Zestaw (Arduino + motorshield + silnik krokowy) działa tylko przy podłączeniu zasilania USB do arduino i założonej zworce, po zdjęciu zworki silnik dalej dostaje jakiś prąd, a dioda na motorshieldzie słabo świeci.
Po podłączeniu zasilacza do Arduino, niezależnie od zworki układ nie działa (silnik się nie kręci).

Dziwna sprawa, jutro spróbuję wylutować te wszystkie gniazda goldpinowe.

Jest możliwe, że przeciąłem przez przypadek jakąś ścieżkę, czy coś takiego? :)

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wefhy
Majsterkowicz
Posty: 100
Rejestracja: 26 sie 2013, 15:06
Lokalizacja: Łódź, Poland

Re: Problem z zasilaniem Motorshield

Post autor: wefhy » 19 paź 2013, 19:27

Coś musiałeś źle zlutować. U mnie działa idealnie, a części raczej nie powinny być wadliwe. Jak możesz, daj dobrej jakości zdjęcie tej płytki z obu stron. Jeśli wszystko jest dobrze zlutowane, a mimo to nie działa, możesz oddać z reklamacją.
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Problem z zasilaniem Motorshield

Post autor: Arturr300 » 19 paź 2013, 21:52

Jest możliwe, że przeciąłem przez przypadek jakąś ścieżkę, czy coś takiego? :)
Prosta i dobra metoda - sprawdzania miernikiem przejścia :)
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Problem z zasilaniem Motorshield

Post autor: Michlax » 20 paź 2013, 21:38

Miałem się zabrać za rozlutowanie tego, ale nie mam czasu, cały weekend na uczelni.
Na gwarancję nie mam jak oddać bo ewidentnie sam to zepsułem, wcześniej działało, ot takie zdolności manualne :) Jak wylutuję i dalej będzie problem to postaram się zrobić dobre zdjęcie i je wrzucić.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: