Atmega328P różne napięcia

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
autorobotyk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 18 gru 2013, 20:30

Atmega328P różne napięcia

Post autor: autorobotyk » 18 gru 2013, 21:11

Witam wszystkich Majsterkowiczów :)

Z racji iż jest to mój pierwszy wpis należało by się przedstawić.
Nazywam się Marcin a elektroniką zajmuję się hobbistycznie. Posiadam Arduino Uno R3 i na nim przede wszystkim buduję układy. Prześledziłem forum w poszukiwaniu mojego problemu lecz nie znalazłem odpowiedzi. Zbliżony problem pojawił się w tym poście: http://majsterkowo.pl/forum/post7746.html#p7746 lecz nikt tam nie pomógł.
Mój problem polega na tym, że zbudowałem sobie prosty układ na aduino z czujnikiem DS18B20, wyświetlaczem 2x16 na sterowniku HD44780, diodą LED i buzzerem. Układ działa w ten sposób że temperaturę wyświetla na wyświetlaczu a po przekroczeniu zadanej temperatury włącza co sekundę buzzer i LED.

Pierwszy problem zaczął pojawiać się na arduino. Niby wszystko działało ale dioda lekko świeciła a buzzer nie wydawał z siebie pełnej mocy i praktycznie w ogóle nie było go słychać. Pomyślałem że problem leży po stronie zbyt niskiego zasilania z USB więc przeniosłem cały projekt na osobną atmege328P-PU a jako zasilanie użyłem zewnętrznego zasilacza 9V. Napięcie to jest zmniejszane za pomocą stabilizatora L7805 ABV. Oczywiście za tym stabilizatorem filtruję napięcie "idące" do Atmegi za pomocą kondensatora ceramicznego 100nF i elektrolitycznego 10uF. Kwarc - 16Mhz podpięty dwoma kondensatorami 22pF. Na anodzie diody również jest rezystor 470om. Buzzer podpiety anodą pod UC a katodą do masy. Wyświetlacz działa prawidłowo lecz po 3-4 minutach zaczyna przygasać. Zmierzyłem napięcie multimetrem i okazało się że podczas pracy buzzera multimetr wskazuje 1V na wyjściu UC tak samo na diodzie. Jedynie na nóżce prowadzącej do czujnika DS18B20 pokazuje 5V i na wyjściu RS wyświetlacza również 5V.

Ktoś może wie dlaczego mikrokontroler podaje tylko 1V?
Przypomnę, że na arduino i zasilaniu z USB problem również występował.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 18 gru 2013, 21:59

cześć... Na początek poproszę o schemat podłączenia oraz typ buzzera. W załączniku lub w samym poście o wklejenie całego kodu. Tylko wtedy można snuć jakieś teorie. Pozdrawiam
autorobotyk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 18 gru 2013, 20:30

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: autorobotyk » 19 gru 2013, 18:59

A więc układ narysowałem i wygląda on tak:


Narysowałem to z pozycji Arduino gdyż problem też i tam występuje.
Przycisk który widać na rysunku służy mi do gaszenia tylko buzzera. Po jego naciśnięciu dioda dalej miga lecz już bez głośniczka.

Kod programu:


Typ buzzera to: kpx-g1205b

Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2013, 09:34 przez autorobotyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 19 gru 2013, 22:05

sorry dopiero teraz usiadłem przy kompie. Na początek proponuje podłączyć RS pod inny pin ponieważ na 13 w Arduino masz podpiętego LED-a.
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: Arturr300 » 20 gru 2013, 16:29

Jakie natężenie ma ten Twój zasilacz 9V?
autorobotyk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 18 gru 2013, 20:30

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: autorobotyk » 20 gru 2013, 23:42

Po zmianie RS wyświetlacza z pinu 13 na 7 błąd dalej występuje. :/
Jeśli chodzi o natężenie zasilacza to posiada on 500mA.
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: mgreta36 » 17 mar 2014, 22:12

Podbijam...
Dzisiaj u mnie ten sam problem. Napięcie na pinach zadeklarowanych jako digitalWrite(cos, OUTPUT) ma 1,75 V.
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 17 mar 2014, 22:59

Witam
do kol. mgreta36 ...
Nie istnieje coś takiego jak digitalWrite(cos,OUTPUT).... za to wyłącznie parami musi występować:
pinMode(pin,OUTPUT); i digitalWrite(pin,LOW); ...albo HIGH, albo 0 albo 1 :-)
... podbijam do 3 bez atu :-)
Pozdrawiam
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: mgreta36 » 17 mar 2014, 23:02

Oj dobła dobła... tak mi sie napisalo ;) a czasami 1,75 V dalej wystepuje :)
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 17 mar 2014, 23:05

Witam
będę powtarzał jak mantrę ... jest problem? OK... a gdzie jest kod? :-)
Pozdrawiam
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: mgreta36 » 17 mar 2014, 23:11

Kolega autorobotyk ma/miał problem z losowym wystepowaniem problemu. Podobnie jak w cytowanym poscie Kitsibas.
Odświeżyłem temat bo mam podobne objawy. Kod bedzie innym razem. Teraz mam problem z temperaturą i wyswietlaniem strony ;)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: Marhef » 18 mar 2014, 22:44

A jak zasilasz?
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: mgreta36 » 19 mar 2014, 00:31

Arduino Uno R3 standardowo z USB.
Zewnętrzna Attina zasilacz 5v. I czasami na jednym i drugim jest taki numer.
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 19 mar 2014, 06:56

Witam
kody...kody...kody :-)
Pozdrawiam
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: lukasz » 19 mar 2014, 07:16

A jak on buduje bombę o dużym zasięgu to jestes pewien ze chcesz zobaczyć kod ?? Może to być ostatni kod w życiu ;-) ale jest nie jest to tajne/poufne to tez chętnie spojrzę na kod
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 19 mar 2014, 07:55

Witam
Cóż... jeśli masz kolego jakieś obawy co do np. własności intelektualnej i boisz się o swój kod, który być może chciałbyś opatentować... to zapraszam do stajni Apple i Microsoftu. Tam ci pierwsi ściągną pieniądze za zaokrąglone rogi w Twoim Arduino a ci drudzy będą pobierali tantiemy od Twoich prawnuków. :-)
Tu króluje Open Source, gdzie wszystko jest ogólnie dostępne i darmowe, a ja nie jestem wróżką, by wiedzieć co "autor projektu miał na myśli pisząc że mu nie działa" :-)
Zasada jest prosta: jest problem -OK ... a gdzie jest kod? :-)
Pozdrawiam
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: mgreta36 » 19 mar 2014, 09:21

Spokojnie.
Kod jest w poscie http://majsterkowo.pl/forum/szkic-backs ... t1952.html
Ze względu na oszczędność miejsca nie zaśmiecałem forum. To nie problem konkretnego kodu. Wgrywam przykłady z aplikacji Arduino - i czasami występuje problem, że stan wysoki na pinie - różnym pinie, czasami ma 5V a czasami 1,7V. Nowy jestem na forum, przeglądając forum odświeżyłem post bo u mnie występuje podobny problem. Może to wina wersji płyty. Może mam felerne procesory /sztuk słownie: trzy/ które zamiennie przekładam na 2 różne płytki.
Problem czasami wystepuje na na różnych szkicach - standardowych przykładach. Jak wystąpi następnym razem - zajmiemy się konkretnym przykładem.

P.S.
Do wojtekizk - w trakcie wspólnej pracy nad kodem z temperaturą wystąpił problem - nie wspomniałem, szkoda - po kilku resetach już było Ok.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem :)
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: wojtekizk » 19 mar 2014, 10:07

Witam
A Ty po prostu mierzysz sobie woltonierzem napięcia na pinach?
A skonfigurowałeś te piny? pinMode(pin,OUTPUT); i digitalWrite(pin,HIGH); lub LOW.. lub 1 lub 0 ? :-)
Pozdrawiam
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Atmega328P różne napięcia

Post autor: mgreta36 » 19 mar 2014, 15:49

Odpowiedz brzmi :
2xTAK :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: