Problem z arduino IDE + USBasp

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 21 gru 2013, 19:21

Witam, dopiero zaczynam się uczyć programowania i jestem w tym zielonym.

Kupiłem sobię USBasp, Attiny2313-20PU, płytke stykową i inne elementy jak diody kabelki itp.

Robię wszystko jak na http://majsterkowo.pl/programowanie-mik ... ra-usbasp/

Ale gdy chce wypalić bootlodera to pojawia się coś takiego:
aruino bład.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


autorobotyk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 18 gru 2013, 20:30

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: autorobotyk » 21 gru 2013, 23:01

Jeśli wyświetla Ci się taki błąd to są trzy opcje:
1. Sprawdź jeszcze raz wraz z notą katalogową do attiny2313P-PU czy dobrze podłączyłeś wszystkie kabelki (MISO, MOSI, SCK, RST) do programatora USBasp. Jeśli tak to może coś nie styka. Jeśli masz multimetr z testerem obwodu to sprawdź czy wszystkie kabelki są dobrze podłączone.
2. Może też być taka opcja, że masz złe taktowanie procesora.
3. Mikrokontroler jest źle zasilany. Zasilasz mikrokontroler z programatora? Jesli tak to ustawiłeś odpowiednio zworkę by zasilał attiny2313?

Jaki masz model programatora USBasp?
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 21 gru 2013, 23:19

Podłonczony mam tak jak na http://majsterkowo.pl/programowanie-mik ... ra-usbasp/
bo z opisu
UPTI23 (1).pdf
rozumiem tylko gdzie reset, vcc i GND.

Mój USBasp kupiłem na nettigo PROGRAMATOR ICSP TYPU USBASP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 22 gru 2013, 02:05

Udało mi się załadować bootloder (przynajmniej program mówi że się udało), musiałem dodać na programatorze zworke "slow".
Za to teraz prubuje wkrać podstawową komende (miganie diodą) i pojawia się to:
adurino niewgrywa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 22 gru 2013, 03:17

nawet po zmianiach o których mówisz komunikat jesti dentyczny
zresztą mój program od twojego różni się tylko funkcią "int" a z tego co wyczytałem to służy on tylko do nadawania nazw wyjściom/wejściom dla własnej wygody
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 22 gru 2013, 04:04

o którym artylkule mówisz?

jak bym mugł korzystać jakbym nie zainstalował Arduino IDE?
gdzie brakuje tego pliku Arduino.h bo ja wczesniej niezauważyłem wzmianki o nim a czytałem kilkanascie razy instrukcje
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 22 gru 2013, 11:24

Już że cztery razy kasowałem i instalowałem na nowo.
mkAVR widzi, dzięki niemu odkryłem że musze dać zworke slow na programatorze.

Co do pliku arduino.h to pierwsze co o nim słysze, skąd go wziąść, gdzie go dać?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: Maxik » 22 gru 2013, 12:37

Zerknij tu: http://majsterkowo.pl/progamowanie-mikr ... ttiny2313/ w akapicie Software i po nim następującym jest opisane co i jak wgrać. Dodatkowo zmień numer pinu na np. 8, taki jest w artykule, więc musi działać.

@MrLewerence: Zauważyłem, że sam średnio ogarniasz Arduino, a podajesz rozwiązania problemów z nim związanych, niekoniecznie trafne. W kodzie był i setup(), i loop(), jedyna ew. zmiana mogła dotyczyć numeru pinu. Nie trzeba stosować zmiennych dla pinów, bo int diodzia = 3; to nic innego jak deklaracja zmiennej typu całkowitoliczbowego o nazwie diodzia i wartości 3. Dla programu jest absolutnie bez znaczenia czy będzie pinMode(3, OUTPUT); czy pinMode(diodza, OUTPUT); . No i skoro udało się załadować bootloader, to komunikacja z programatorem i układem działa poprawienie - rc=-1 nie występuje.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 22 gru 2013, 14:38

Dzięki za link, artykuł nie powiedział mi nic nowego ale coś mnie tkneło i pobrałem plik tiny, podmieniłem i już ładuje program :) poprzedni zestaw plików musiał mieć defekt i dlatego program nie wiedział jak przetworzyć to dla attiny2313.

Teraz pozostał problem że mimo że ładuje i program blink działa to nie mogę użyć funkcji "monitor portu"
Wyskakuje coś takiego:
odczytportu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: Maxik » 22 gru 2013, 16:08

MrLewerence pisze:Napewno nie załadował bootloadera, po zatym ma rozpiepszone pliki w Arduino IDE
Przecież napisał, że się udało, jest różnica między komunikatami "Error while burning bootloader" a "Done burning bootloader".


Przy wykorzystaniu USBasp nie włączysz monitora portu. Aby nawiązać komunikację szeregową z układem potrzebujesz konwerter TTL <-> USB znany również jako FTDI Friend.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 22 gru 2013, 21:44

czyli jednak oprucz wygody to i funkcjonalność ma mniejsza USBasp od Adruino UNO? Bo rozumiem że gdybym miał zestaw Ardurino to bym bez problemu mugł użyć tej funkcji?

Chodzi mi o to by użyć mojego USBasp i ardino IDE tak jak to jest tutaj pokazane http://majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowo ... mment-9267
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: Maxik » 23 gru 2013, 00:00

Jeśli chodzi Ci o odczytanie kodów przez monitor portu to niestety nie zadziała. Pomijając to, że biblioteka dekodująca jest spora i potrzebuje przynajmniej 8 razy więcej pamięci niż ma Twój mikrokontroler. Arduino Uno lub Leonardo działałoby bez problemu.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 23 gru 2013, 17:25

A gdyby zastosować np. to http://allegro.pl/usb-ttl-konwerter-i3819067456.html i jakiś leppsiejszy procek?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: Maxik » 23 gru 2013, 17:37

Konwerter i np. ATMega168 albo jeszcze lepiej ATMega328 powinny działać tak jak chcesz.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 23 gru 2013, 17:52

Gdzieś wyczytałem że Atmega8 też da rade. Do odbioru powiecmy jednego konkretnego przycisku nietrzeba chyba ładować całej biblioteki i wtedy zmiesci się nawet na czymś małym?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: Maxik » 23 gru 2013, 18:02

Trzeba ładować całą, chyba, że chcesz samemu przekopywać się przez bibliotekę i ją "odchudzać". Dodatkowo jak chcesz czymś sterować to potrzebujesz pewien zapas miejsca na kod sterujący.
skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: skl » 23 gru 2013, 18:05

svalmont pisze:Gdzieś wyczytałem że Atmega8 też da rade. Do odbioru powiecmy jednego konkretnego przycisku nietrzeba chyba ładować całej biblioteki i wtedy zmiesci się nawet na czymś małym?
owszem, nie trzeba. Ale poradzisz sobie z wywaleniem wszystkiego zbędnego (i tylko zbędnego) z biblioteki ?
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 23 gru 2013, 19:08

Może tak a jak nie to ubłagam kogoś o biblioteke z konkretnym przyciskiem czy jakoś tak :P
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 24 gru 2013, 00:26

Chce odbierac. Nieukrywam że fajnie by było coś nadać (włonczyc tv)ale jak zaczołem o tym czytać to wydało mi się to dużo bardziej skomplikowane niż odebranie sygnału by np diode zapalić
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Problem z arduino IDE + USBasp

Post autor: svalmont » 28 gru 2013, 21:55

BTW. Biblioteka wskazana w projekcie jest wadliwa.
A spotkał się może ktoś z biblioteką dla konkretnych firm, konkretnie LG
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: