Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 14:28

Witam.

Jestem posiadaczem Arduino Leonardo od 2 tygodni i wszystko do tej pory się spisywało jak należy jednak dzisiaj chciałem napisać program i wgrać go do arduino i widzę, że nie wykrywa porty szeregowego wsześniej wszystko działało a dokładnie 2 dni temu a dzisiaj nic. Próbowałem odinstalowywać program arduino, wgrać sterownik ręcznie i nic. Posiadam system operacyjny Windows 8.1. Da się coś z tym zrobić?

P.S

Arduino kupiłem od AND-TECH

Parę screenów. Były one robione w czasie kiedy arduino jest podłączone do komputera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 15:57

Witam.
Wygląd ikonki arduino wskazuje na to, że nie masz sterowników dogranych.
Powinieneś kliknąć na ikonę prawym guzikiem i powinna pokazać się opcja aktualizacji
sterowników. Klikasz na nią a potem wybierasz, że sam wybierzesz sterowniki do aktualizacji
i przechodzisz do folderu arduino driver czy co podobnego i windows powinien doinstalować
potrzebne mu sterowniki.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 16:08

Już tak próbowałem zaktualizować i zrobiłem to ponownie tak jak ty pisałeś ścieżka.

Tak wyglądała ścieżka:

E:\Program Files\Arduino\drivers
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 17:15

Spróbuj odinstalować te sterowniki i zmień gniazdo usb. Też miałem kiedyś podobny problem z UNO i to pomogło. Albo zmień kabel na inny.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 17:18

Znalazłem podobny problem, masz tu link: http://majsterkowo.pl/forum/arduino-leo ... t1564.html
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 17:44

Odinstalowywałem zmieniałem porty sprawdzałem na innym komputerze to samo a ten temat też już czytałem bo przeglądałem różne tematy i tylko ten znalazłem co mi podesłałeś z linkiem. Wynika z tego, że to bootloader czyli co płytka do wyrzucenia? Po 2 tygodniach ... ;((?

Mam pytanie bo Ty pewnie jesteś już długotrwałym posiadaczem tego to mam pytanie czy dobrze postępowałem z tą płytką. Jak wgrałem program i sprawdziłem czy działa i stwierdziłem, że jutro dodam inne opcje do niego przyciski itd bajery to mogę wyłączyć tak od razu z portu USB? Czy muszę jakiś przycisk naciskać czy coś? Bo ja po wgraniu programu i stwierdzeniu, że jutro dokończę po prostu odłączałem zasilanie od USB i jak chciałem coś dokończyć to podłączałem i tworzyłem dalej. Chyba tym nic nie uszkodziłem?

Da rade ten bootloader wgrać? Bo ja nie mam pojęcia jak to zrobić i dlatego zakupiłem z wgranym. Jak nie pójdzie tego zrobić to kupie oryginalne arduino leonardo znalazłem aukcje na allegro.

Dodałem link w załączniku bo tu nie mogę wklejać żadnych. Zobacz sobie czy to jest odpowiednie arduino leonardo na aukcji pisze, że mają oryginalne moduły wyprodukowane we Włoszech.

Z tego co napisali:
"Programowanie procesora modułu Leonardo nie wymaga zewnętrznego programatora - fabrycznie wgrany bootloader pozwala programować układ z oprogramowania Arduino poprzez interfejs USB. " To mają już wgrany bootloader? Więc wystarczy podłączyć i pisać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 19:31

Właśnie w twoim przypadku wgranie nowego bootloadera powinno załatwić sprawę. Potrzebujesz zewnętrznego programatora np. usbasp i pliku z bootloaderem w załączniku (pochodzi z linku wyżej, zmienić trzeba tylko rozszerzenie pliku na .hex). A wgrać możesz programem SinaProg.
atmega32u4.pdf
SinaProg-2.1.1_www.diy-elektonika.pl_.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 19:52

Bez tego programator nie dam rady tego wgrać? A jak podłącze tą płytke kable USB i uruchomie ten program SingaPong to nie da rady?

Jak kupie ten programator to muszę go wpiąć do gniazda ICSP uruchomić program SingaPong i wgrać bootloadera?
A przesłałbyś mi ten kod bootloadera do wgrania? Tego pliku pdf nie mogę otworzyć wyskakuje, że jest uszkodzony czy coś. Do otwierania pliku pdf używam Adobe Reader X

EDIT

Chyba, że zrozumiałem twoją wypowiedź ten plik pdf mam zmienić na .hex?
A mam pytanie bo nie odpowiedziałeś na wyżej co ci pisałem.Odłączanie kabla usb od arduino podczas wgranego jakiegoś programu nie powoduje uszkodzenia? Chociażby bootloadera?
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 20:25

Osobiście nie mam Leonardo ale to co czytałem to nie tylko ty masz problemy z tym bootloaderem. To podłączanie i odłączanie mogło czasem uszkodzić bootloader, wgranie nowego powinno rozwiązać problem. Za pomocą usbasp będziesz
mógł w przyszłości wgrywać tak samo programy jak przez usb. Nie tylko do Leonardo ale do innych mikrokontrolerów.
Bez usbasp albo innego programatora nie wgrasz bootloadera. Tak, a ten plik masz zmienić z .pdf na .hex.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 20:32

A te problemy występują przy Leonardach tych modyfikowanych bo ja takie mam akurat, czy w tych oryginalnych wyprodukowanych przez arduino też takie sytuacje mają miejsce?

To powiedz mi jak mam odłączać to arduino po wgraniu programu? A ty jak robisz? Jak napiszesz program wgrasz sprawdzisz i co odłączasz też kabel?

A ten programator to wpina się do ICSP złącza? Bo ja tam innego nie mam do wpięcia.


EDIT

A gdy kupię ten programator wybiorę plik .hex to później w tym programie klikam przycisk program?
Screen poniżej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 20:46

Z tego co czytałem to leonardo nawet oryginalne ma problemy. Ja mam akurat Arduino UNO i odłączam wyciągając wtyczkę USB. Ale nie wiem jak to jest w leonardo czy w "Urządzenia i drukarki" nie ma opcji "Wysuń" tak jak w przypadku pendrive. A ten programator wpina się w to złącze ICSP.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 21:01

Zauważyłem, że w tym SingaPong nie ma Atemaga32u4 lub samo Atmega32 będzie działać? Bo ja mam Atemaga32u4.
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: macin » 25 gru 2013, 21:19

Właśnie przejrzałem listę i też nie widzę. Z tego programu korzystałem tylko przy atmega 8, 16 i 328.

EDIT
W arduino IDE też jest opcja wypalenia bootloadera. Trzeba tylko wybrać rodzaj płytki i programatora "usbasp" i kliknąć wypal bootloader.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 25 gru 2013, 22:26

Też to widziałem. Czyli nie muszę żadnych plików ani nic wybierać tylko podłączyć programator wybrać rodzaj płytki i rodzaj programatora i wypalić i będzie dobrze? A ty jaki masz ten mikrokontroler na UNO?

Ten programator ma 10 pinów a ICSP na płytce arduino jest 6 pinów? Będzie to działać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 26 gru 2013, 01:05

Znalazłem coś takiego. W Leonardo będą takie same wyprowadzenia?

Według tego co wyslałem w załączniku to tylko pin VCC(zasilanie) się będzie zgadać.
Będzie to działać?

Kupie ten programator i wypale go przez arduino program. Robiłeś już tak może MrLewerence?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 26 gru 2013, 13:40

Sprawdziłem na innym komputerze po podłączeniu wykrył arduno ale był problem z sterownikiem dlatego dodałem go ręcznie dodał się nowy port COM3 i i gdy chciałem przesłać program nie paliła się dioda TX podczas przesyłu odłączyłem i podłączyłem i działało normalnie. Bootloader jest dobry, ale dziwi mnie to, że sa problemy z sterownkami po podłączeniu powinno być wszystko normalnie. Na laptopie gdzie mam Windows 8.1 ciągle ten sam problem. Wydaje mi się, że może być problem z gniazdem mini USB lub z kablem USB. To że bootloader musi być tylko raz wgrany też czytałem znalazłem tu na majsterkowie jakiś artykuł bodajże
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1246
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Marhef » 26 gru 2013, 14:47

Podłączam arduino zawsze pod laptopa (mam wersję UNO). W zależności od tego, do którego gniazda wepnę, wykrywa mi jako COM3 lub COM5. I ten port muzę wybrać w IDE, bo inaczej nie działa. Próbowałem na dwóch różnych kablach USB i nie było problemu.
W sytuacji opisanej przez kolegę Pixelx wnioskuję, że problemem jest brak sterowników pod win8. Ale mogę się mylić
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Pixelx » 26 gru 2013, 15:08

Działało, ale na Windows 8 a zrobiłem aktualizacje przedwczoraj do Windows 8.1, ale teoretycznie powinno wszystko działać na PC działa i też wykrywa między COM3 lub COM5 w zależności od którego podepnę, ale dziwi mnie fakt iż muszę ręcznie aktualizować sterownik po podłączeniu sam tego nie robi a wcześniej taka sytuacja nie miała miejsca.
RedStoneMagic
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 1 mar 2014, 13:58

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: RedStoneMagic » 16 mar 2014, 15:47

Mam taki sam problem, nie działa na moim komputerze ale działa na laptopie taty ;-;
Pomocyyyyy
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: Arturr300 » 27 mar 2014, 09:29

Więcej informacji, wróżkami nie jesteśmy

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka
delk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2014, 13:54

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: delk » 28 mar 2014, 22:56

Wgraj bootlader

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
sulzer
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 23 kwie 2014, 13:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: sulzer » 23 kwie 2014, 13:03

Ja mam windows 8, laptop HP 650. Miałem dziś podobny problem, jednak po zaktualizowaniu sterowników wszystko wróciło do normy. Czasem jednak Arduino Leonardo lubi wariować i sytuacja się powtarza kiedy odłączam go od zasilania z USB, jednak 2, max. 3 próby i działa dalej. Nie wiem jednak czy nadal wypada wgrać bootloader czy zostawić to w spokoju tak jak jest. Może jakieś sugestie od innych forumowiczów?
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino Leonardo - brak portu szeregowego

Post autor: wojtekizk » 23 kwie 2014, 22:04

Witam
Ja ze swojej strony dodam, że Leonardo( nawet to oryginalne) to MOIM ZDANIEM najbardziej nieudany niewypał stajni Arduino. W założeniu Arduino miał być projektem maksymalnie uproszczonym, pozbawionym jakichkolwiek problemów sprzętowych. W Leonadro niestety tak nie jest (-: Na dłuższą metę nie prowadzi do niczego dobrego... Twórcy projektu powinni zrezygnować z koncepcji ATMEGA32U4, bo w przeciwnym razie spotka nas to samo, co z Windows - niekończąca się lista service pack, poprawek, upgradów itp. a przecież nie o to chodzi prawda?
Potem zniechęci to wielu nowicjuszy do Arduino ... i klapa. Ratunkiem jest jeszcze seria X w stajni AVR, ale konkurencja nie śpi :-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: