VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: v-cu » 21 sty 2014, 14:30

Witam chciałem sobie zrobić VU Meter : http://majsterkowo.pl/vu-meter-czyli-di ... tm-muzyki/
tylko, że na ATtiny2313. Wgrałem kod i diody cały czas świecą.Nie reagują na mikrofon, ani na odpięcie kabelka od sygnału od uC. Próbowałem też na innym kodzie tylko bez lm386. Mianowicie na podłączaniu jacka z komórki bezpośrednio do uC ale też diody cały czas świecą:/. Czym to jest spowodowane? ATtiny2313 ma wejścia analogowe? Czy są to według noty katalogowej AIN0 , AIN1 czyli nóżki 12 i 13? Bo pod nie próbowałem dać wejście sygnału. Może poprostu ten uC jest za mały na ten kod?

Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: krzxsiek » 21 sty 2014, 18:52

A czasami ATtiny2313 nie ma za mało wyjść? Ogólnie w temacie ATtiny to ja się nie znam :D
Mogę Ci tylko polecić wykorzystanie Atmega8 która jest równie tania i chyba bardziej funkcjonalna :D Mój ostateczny układ VU Meter (ta wieża na filmiku) właśnie działa pod kontrolą Atmega8 a dokładniej Atmega8a z kwarcem 16MHz (nie wiem jak działa z wbudowanym 1MHz) i działa elegancko :)
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: v-cu » 21 sty 2014, 20:01

W ATtiny2313 mam do wykorzystania 14 wyjść. Szkic zajmuje z tego co pamiętam około 1.3kB , także bezsensu jest dawanie mikrokontrolera 8kB :P. No chyba że na ATtiny nie będzie działać to będzie trzeba zakupić atmege 8, na którą słyszałem że ciężko jest wgrać boottloader..
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: krzxsiek » 21 sty 2014, 21:44

No nie wiem czy bez sensu jak cena Atmega8 na alledrogo to jakieś 5zł. czyli prawie tyle co ATtiny a na ebayu też coś koło tego tylko razem z przesyłką :D A po co Ci bootloader do Atmega8? Wystarczy programator USBasp i nie potrzeba bootloadera. Ale przyznaje że zaprogramowanie Atmega8 przy użyciu Arduino to masakra bo sam miałem z tym problemy i postanowiłem zainwestować jakieś 25zł. w programator USBasp i jestem baaaardzo ale to bardzo zadowolony z tego bo programuje się łatwo szybko i przyjemnie, no i nie potrzeba wgrywać bootloadera jeśli go nie potrzebujemy, a on jest głównie potrzebny do tego aby można było programować procesor przy użyciu arduino, USB, przez RS232 – UART, i z użyciem wielu innych sposobów np. przez IrDA, bezpośrednio z karty SD…).
Także jeśli chcesz zaoszczędzić czas i nerwy to zainwestuj w programator USBasp a gwarantuje że nie będziesz żałować :) Oczywiście jeśli chcesz kontynuować zabawę z mikrokontrolerami :)
Angin
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 8 gru 2013, 14:50

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: Angin » 21 sty 2014, 21:56

v-cu pisze:Witam chciałem sobie zrobić VU Meter : http://majsterkowo.pl/vu-meter-czyli-di ... tm-muzyki/
tylko, że na ATtiny2313. Wgrałem kod i diody cały czas świecą.Nie reagują na mikrofon, ani na odpięcie kabelka od sygnału od uC. Próbowałem też na innym kodzie tylko bez lm386. Mianowicie na podłączaniu jacka z komórki bezpośrednio do uC ale też diody cały czas świecą:/. Czym to jest spowodowane? ATtiny2313 ma wejścia analogowe? Czy są to według noty katalogowej AIN0 , AIN1 czyli nóżki 12 i 13? Bo pod nie próbowałem dać wejście sygnału. Może poprostu ten uC jest za mały na ten kod?

Pozdrawiam
Wszystko jest w układzie dobrze
Też zmagałem się z tym problemem
Ale po drobnych modyfikacjach kodu wszystko działa.
Jak znajdę w moich zasobach kod do tego programiku to wstawię
Dobrym rozwiązaniem dla ciebie będzie analiza danych wejściowych i wyjściowych poprzez monitor portu szeregowego
Tam znajdziesz powód twojego przoblemu.
Dokładniej to sprawdź wartości zmiennej, która jak się nie mylę nazywa się input.
Powodzenia
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: v-cu » 21 sty 2014, 22:16

@krzxsiek czyli wystarczy podpiąć USBasp pod atmege8, i wgrać w Arduino IDE- sketch? Nie wyskoczy jakiś błąd ?
@Angin Chyba poczekam jak znajdziesz może program bo niezbyt jestem zaawansowany a temacie arduino ;)

Tak btw to wyczytałem, że ATtiny2313 nie ma pinów analogowych -.-
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: Arturr300 » 21 sty 2014, 23:06

@v-cu
USBasp nada się bez problemu.

Gdy chcesz wgrać szkic z Arduino IDE to najpierw musisz mieć wgrany bootloader. Z tym jednak problemu nie ma - ostatnio wgrywałem bootloader Arduino do atmegi8 :D Tylko trzeba mieć kwarc (ja sprawdzałem na 8 i 16MHz)

A jeżeli chcesz mieć więcej pamięci, to polecam np.Atmega328P - kosztuje ~10zł a także nie ma problemu z zaprogramowaniem. Do projektów używających kilka dużych rozmiarowo bibliotek Atmega8 nie wystarcza bo ma za mało pamięci.
W podobnej cenie jest jeszcze Atmega32, która ma więcej wyjść ale jeszcze nie programowałem jej, więc nie wiem czy działa z Arduino
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: v-cu » 21 sty 2014, 23:30

USBasp mam i wgrywam nim programy na ATtiny2313 z arduino IDE. Żeby attiny działał musiałem wgrać bootloader z czym było trochę problemów. Czyli trzeba bootloader do atmegi8? Kolega ma atmege88 i miał dużo problemów żeby wgrać bootloader, ale udało mu się to i działa.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: krzxsiek » 22 sty 2014, 02:11

Arturr300 pisze: Gdy chcesz wgrać szkic z Arduino IDE to najpierw musisz mieć wgrany bootloader. Z tym jednak problemu nie ma - ostatnio wgrywałem bootloader Arduino do atmegi8 :D Tylko trzeba mieć kwarc (ja sprawdzałem na 8 i 16MHz)
Wcale nie musi wgrywać bootloadera.

Wystarczy zmodyfikować boards.txt dzięki któremu funkcja "wypal bootloader" posłuży za ustawienie fusebitów (oczywiście tak jak wypalanie bootloadera czynność tą wykonujemy tylko jednorazowo aby umożliwić Atmega8a korzystanie z taktowania 16MHz).

Dla przykładu mój kod pod Atmega8a z kwarcem 16MHz:

Kod: Zaznacz cały

##############################################################
 
atmega8a.name=ATmega8a @ 16MHz
atmega8a.bootloader.low_fuses=0xff
atmega8a.bootloader.high_fuses=0xc4
 
atmega8a.upload.maximum_size=8192
atmega8a.upload.speed=19200
 
atmega8a.build.mcu=atmega8
atmega8a.build.f_cpu=16000000L
atmega8a.build.core=arduino
atmega8a.build.variant=standard
 
##############################################################
Dajmy na to że masz Atmega8a na płytce stykowej:

1. Podłączasz USBasp bez kwarca z ustawioną (włączoną) zworką "slow_sck"
ObrazekObrazek
2. Wybierasz w Arduino IDE płytkę ATmega8a @ 16MHz
3. Bierzesz "wypal bootloader"
4. Odłączasz USBasp od komputera i rozłączasz zworkę "slow_sck"
Obrazek
5. Podłączasz kwarc 16MHz i dwa kondensatory 22pf
Obrazek
6. Teraz możesz podłączyć programator i wgrać szkic przy pomocy Arduino IDE i nie potrzebujesz żadnego bootloadera :P

Wszyscy się upierają że potrzebny im ten bootloader ale w większości przypadków nie jest on wcale potrzebny i niepotrzebnie tylko się z tym męczą :P

Wiem, wiem... rozpisałem się :D Ale jestem w trakcie pisania poradnika (już dość długo ale może w końcu skończę :D) jak rozmnażać arduino bez bootloadera :D
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: Arturr300 » 22 sty 2014, 09:10

A no popatrz, nie wiedziałem o tym :D

Są jakieś konsekwencje nieposiadania bootloadera?
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: krzxsiek » 22 sty 2014, 12:48

Arturr300 pisze:Są jakieś konsekwencje nieposiadania bootloadera?
Po za niemożliwością zaprogramowania atmegi w inny sposób (niż przy pomocy USBasp) to wydaje mi się że nie ma ale jeszcze dokładnie tego nie przeanalizowałem :)
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: v-cu » 28 sty 2014, 12:43

@krzxsiek
A co jak mam taki USBasp bez zworki "slow_sck" ?
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: krzxsiek » 28 sty 2014, 12:47

v-cu pisze:@krzxsiek
A co jak mam taki USBasp bez zworki "slow_sck" ?
Niema zworek? Jakiś bubel :D

Bez zworki może być problem
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: v-cu » 28 sty 2014, 14:05

No to lipa :<
Nowy usbasp trzeba będzie kupić :P
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Odp: VU Meter – czyli diody świecące w rytm muzyki

Post autor: krzxsiek » 28 sty 2014, 14:36

v-cu pisze:No to lipa :<
Nowy usbasp trzeba będzie kupić :P
Chociaż możliwe że nie bo znalazłem taki USBasp na ebay'u i piszą coś takiego

"Software controlled SCK option to support targets with low clock speed (< 1.5MHz)."

Czyli jakoś programowo to chyba można ustawić ale ja nie mam pojęcia jak bo o takiej metodzie jeszcze nie słyszałem.
Może to się automatycznie ustawia także spróbuj podłączyć a jak nie to zapytaj na czacie, może ktoś się zna lepiej :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: