Problem ze zmianą pinu.

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Arban
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, 00:47

Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Arban » 26 sty 2014, 01:06

Witam, mam taki problem używam biblioteki <IRremote.h> mam taki kod i po spięciu wszystkiego arduino działa jako pilot :). Problem i pytanie jak zmienić numer pinu z 3 na jakiś inny bo standardowo biblioteka korzysta z pinu 3. A ja potrzebuje pin 3 do podpięcia czegoś innego. Z góry dzięki zaznaczam że jestem bardzo początkującym Ardu.............

Kod: Zaznacz cały

#include <IRremote.h>
IRsend irsend;

void setup()
{
  Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  if (Serial.read() != -1) 
  {
    for (int i = 0; i < 3; i++) 
    {
      irsend.sendSony(0x090, 12); // Sony TV power code
      delayMicroseconds(1000);
    }
  }
} 


Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Malen
Młodszy majsterkowicz
Posty: 27
Rejestracja: 2 sty 2014, 22:47

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Malen » 26 sty 2014, 14:59

A spróbuj zmienić w pliku IRremoteInt.h linijkę

Kod: Zaznacz cały

#define TIMER_PWM_PIN        3  /* Arduino Duemilanove, Diecimila, LilyPad, etc */
na

Kod: Zaznacz cały

#define TIMER_PWM_PIN        11  /* Arduino Duemilanove, Diecimila, LilyPad, etc */
i zobacz czy jak podlaczysz teraz się pod 11 PIN czy bedzie wszystko ok ;)
Arban
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, 00:47

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Arban » 26 sty 2014, 23:52

Witam, niestety dalej nic ....... a zapomniałem napisać posiadam arduino uno - dzięki za pomoc ale to nie to. Czekam dalej na jakieś pomysły co nie znaczy że sam nie próbuje........
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1164
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Marhef » 27 sty 2014, 01:03

Do czego potrzebujesz pin 3? Może da się w tym innym miejscu zmienić
Arban
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, 00:47

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Arban » 27 sty 2014, 01:39

Pin 3 potrzebuje do obsługi klawiatury PS2 <PS2Keyboard.h> ona też korzysta z pinu 3 i 4 - też próbowałem na tej bibliotece ale udało mi się zmienić tylko pin 4 na inny a 3-ciego dalej nie ruszyłem......
Arban
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, 00:47

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Arban » 27 sty 2014, 13:33

Witam, napisałem w którymś poście Arduino uno .
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Maxik » 27 sty 2014, 20:46

@MrLewerence: Wszystko pomieszałeś. Autor tematu chce nadawać komendy z Arduino i podłączyć do tegoż klawiaturę na PS2. To co napisałeś byłoby prawdziwe gdyby chodziło o emulowanie myszy lub klawiatury z poziomu Arduino.
Arban
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, 00:47

Re: Problem ze zmianą pinu.

Post autor: Arban » 27 sty 2014, 21:33

Maxik pisze:@MrLewerence: Wszystko pomieszałeś. Autor tematu chce nadawać komendy z Arduino i podłączyć do tegoż klawiaturę na PS2. To co napisałeś byłoby prawdziwe gdyby chodziło o emulowanie myszy lub klawiatury z poziomu Arduino.

Maxik dokładnie o to mi chodzi.... A przy okazji o ruszenie takich bibliotek żeby swobodnie w przyszłości można było zmieniać piny według potrzeb np. przechodząc na zwykły mikro kontroler (oczywiście z botloaderem arduino ).
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: