Ściemniacz + IRemote

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
ppisar
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2014, 22:46

Ściemniacz + IRemote

Post autor: ppisar » 1 lut 2014, 23:03

Witam,
Nie jestem programistą i potrzebuję pomocy.
Chce zrobić lampkę, która za pomocą pilota IR będzie się załączała z możliwością ściemniania.
Projekt ściemniacza wykonałem jednego z układów znalezionych w google ("arduino ac dimmer") (jako nowy użytkownik nie mogę wklejać linków)

oraz kod mojego programu:

Kod: Zaznacz cały

#include <IRremote.h>
#define irPin 11
IRrecv irrecv(irPin);
decode_results results;
#define przek 7
int przekStat = LOW;

int AC_LOAD = 3;    
int dimming=64; 

void setup() {

   pinMode(AC_LOAD, OUTPUT);// Set AC Load pin as output
   attachInterrupt(0, zero_crosss_int, RISING);  
  
   pinMode(przek, OUTPUT);
   irrecv.enableIRIn();
}


void zero_crosss_int()  
{
  int dimtime = (70*dimming);    // For 60Hz =>65     
  delayMicroseconds(dimtime);    // Off cycle
  digitalWrite(AC_LOAD, HIGH);   // triac firing
  delayMicroseconds(10);         // triac On propogation delay                              //(for 60Hz use 8.33)
  digitalWrite(AC_LOAD, LOW); 



}
void loop() {
   if (irrecv.decode(&results)) {
 
      switch (results.value) {
         case 0xFD00FF:
            przekStat = ~przekStat;
            digitalWrite(przek, przekStat);
            delay(250);
            break;
            
            }
  
   irrecv.resume();
   }
   if (dimming>127) dimming--;
  if (dimming<5) dimming++;
}

Problem polega na tym, że gdy włączę przekaźnik uruchamiający płytkę ściemniacza "odcina" mi możliwość sterowania pilotem. Przekaźnika nie da się wyłączyć. Wszystko działa poprawnie jak tylko płytka ściemniacza nie jest włączona w układ.
Proszę o pomoc w modyfikacji programu. Dziękuję

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


dawhyp
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2012, 14:04

Re: Ściemniacz + IRemote

Post autor: dawhyp » 2 lut 2014, 02:32

Zapewne chodzi o sterowanie fazowe czyli wykrycie zera sieci oraz dostarczenie określonej szerokości połówki sinusoidy do lampki. Jak na mój rozum do tego rozwiązania nie można użyć przekaźnika, ponieważ ma za małą maksymalną częstotliwość przełączania. Do Twojego zastosowania potrzebny jest układ optotriak + triak (wysterowanie) i transoptor do wykrycia zera sieci.
ppisar
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2014, 22:46

Re: Ściemniacz + IRemote

Post autor: ppisar » 2 lut 2014, 10:20

Witam,
Dziękuję za zainteresowanie. Może faktycznie napiszę co chcę zrobić.
Oto schemat ściemniacza (z przekaźnikiem)
schemat_dim.jpg

Muszę powiedzieć że sam układ jest poprawny i działa prawidłowo. Program, który jest dodany przerobiłem tak (na ile moja wiedza mi wystarcza), że mogę sterować układem za pomocą wyjść cyfrowych.

Kod: Zaznacz cały

int AC_LOAD = 3;    // Output to Opto Triac pin
int dimming=64; 


void setup()
{
  pinMode(AC_LOAD, OUTPUT);// Set AC Load pin as output
  attachInterrupt(0, zero_crosss_int, RISING);  
  
 
pinMode(4, INPUT);
digitalWrite(4, HIGH);

pinMode(5, INPUT);
digitalWrite(5, HIGH);
}
void zero_crosss_int()  
{

  int dimtime = (75*dimming);    // For 60Hz =>65     
  delayMicroseconds(dimtime);    // Off cycle
  digitalWrite(AC_LOAD, HIGH);   // triac firing
  delayMicroseconds(10);         // triac On propogation delay                              //(for 60Hz use 8.33)
  digitalWrite(AC_LOAD, LOW);   // triac Off
  
  
  
}
void loop()  {
 
  if (digitalRead(4)==LOW) dimming++;
  delay(10);
  if (digitalRead(5)==LOW) dimming--;
  delay(10);
  
  if (dimming>127) dimming--;
  if (dimming<5) dimming++;


  }
 

i to mi działa prawidłowo

Chciałem zastąpić wyjścia cyfrowe pilotem IR plus dołączyć do tego możliwość załączanie przez przekaźnik. Tak sobie myślę że jest to problem programu. Uruchamiając układ ściemniacza (przekaźnikiem) program gdzieś się w nim zatrzymuje i nie dopuszcza mnie do pilota.

Chce zrobić lampkę nocną dla dziecka tak żeby nie miało do niej dostępu. Muszę odłączyć gniazdko nad jej łóżkiem bo różne rzeczy przychodzą do głowy małym dzieciom (wiem z własnego dzieciństwa ;) ).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Ściemniacz + IRemote

Post autor: cube » 2 lut 2014, 11:41

Czy przekaźnik jest wyzwalany tranzystorem i zabezpieczony diodą? Być może szpilki resetują Ci mikrokontroler.
ppisar
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2014, 22:46

Re: Ściemniacz + IRemote

Post autor: ppisar » 2 lut 2014, 13:21

Dołączyłem gotowy moduł przekaźnikowy. Sterowany jest przez jakiś element optyczny (chyba optotranzystor).
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: