Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
dexter258
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2014, 15:48

Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Post autor: dexter258 » 16 lut 2014, 16:36

Witam,
to mój pierwszy wątek a zabawę z elektroniką i arduino zacząłem tydzień temu więc z góry przepraszam jeśli moje pytanie nie będzie jasne czy w złej formie. Chciałbym zrobić lampkę sterowana pilotem z obracającym się kloszem na urodziny dla dziewczyny które są za 2 dni więc byłbym wdzięczny za każdą praktyczną poradę która pomoże mi zrealizować ten projekt.
Zrobiłem wszystko zgodnie z tym wątkiem:
http://majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowo ... i-arduino/
no i udało mi się sterować lampką z silnikiem z pomocą arduino jednak chciałbym przerzucić dany program na mikrokontroler:

Kod: Zaznacz cały

#include <IRremote.h>
int irPin = 9;
IRrecv irrecv(irPin);
decode_results results;
int diodaPin = 2;
int diodaStatus = LOW;
 
void setup() {
   Serial.begin(9600);
    irrecv.enableIRIn();
 
    pinMode(diodaPin, OUTPUT);
}

void loop() {     
   if (irrecv.decode(&results)) {
  
      switch (results.value) {
         case 0xFF7887:
         diodaStatus = ~diodaStatus;
            digitalWrite(diodaPin, diodaStatus);
            delay(250);
            break;
         }
 irrecv.resume();
   }
}
Próbowałem z attiny2313 ale ostatecznie okazało się, że ma za mało pamięci więc teraz próbuje wrzucić to do atmegi328P-PU. Podstawowy program blink działa jednak jak podłączę czujnik podczerwieni TSOP4836 tak samo jak do arduino (uwzględniając inną kolejność pinów) to nic się nie dzieje. Czy mógłby ktoś powiedzieć mi czy musze dorzucić jakieś rezystancje, zewnętrzny kwarc itd aby wrzucić program aby działał tak jak na Arduino? Mam arduino mega2560, podłączenie jak na zdjęciach jeśli coś jesteście w stanie z tego rozczytać.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


bpachel
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 2 sty 2014, 22:02

Re: Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Post autor: bpachel » 16 lut 2014, 17:43

ja mam ten sam problem
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Post autor: lukasz » 16 lut 2014, 20:38

Jak nie uzywasz zewnętrznego kwarcu to rozumiem ze zrobiłeś wszystko by działał na wewnętrznym rezonatorze, prawda ?
dexter258
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2014, 15:48

Re: Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Post autor: dexter258 » 16 lut 2014, 21:45

Bootloader wgrywa mi się bez problemu no i proste programy do migania diodami także działają więc chyba działa dobrze na wewnętrznym rezonatorze.
Teraz dołączyłem kwarc 16Mhz pomiędzy 9 i 10 pinem i uziemiłem to kondensatorami 100nF bo gdzieś widziałem takie podłączenie ale nic to nie pomogło.
dexter258
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2014, 15:48

Re: Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Post autor: dexter258 » 16 lut 2014, 22:55

Dziękuje za porady.
Rozwiązaniem problemu okazało się to, że przy wybieraniu płytki zawsze wybierałem Atmega328P @ 16Mhz po zmianie na Atmega328P @ 8Mhz program zaczął działać poprawnie i lampka reaguje na sterowanie z pilota. Teraz na spokojnie będę mógł przeanalizować wszystko i moje następne posty powinny być już czytelniejsze po prostu chciałem aby prezent był gotowy na urodziny i się śpieszyłem.
Pozdrawiam.
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega328P-PU nie widzi czujnika podczerwieni

Post autor: lukasz » 16 lut 2014, 23:48

Czyli mialem rację z tym oscylatorem ;-) powodzenia w realizacji
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: