Arduino spalone ;(?

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
szymek261
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 21 lut 2014, 23:06

Arduino spalone ;(?

Post autor: szymek261 » 21 lut 2014, 23:14

Witam
Dziś bawiłem się moim nowym arduino Leonardo i jak wrzuciłem program to nagle słyszałem dźwięk odłączonego usb i nic się nie dzieje ... ;/

po chwili patrzę na arduino i pali się na nim dioda on i tx co się dzieję :( po wciśnięciu reset na chwile włącza się on i l ale zaraz przechodzi znów do on i tx

błagam o pomoc ;/
Ostatnio zmieniony 22 lut 2014, 01:10 przez szymek261, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


szymek261
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 21 lut 2014, 23:06

Re: Arduino spalone ;(?

Post autor: szymek261 » 22 lut 2014, 00:24

przy wysłaniu programy tak się stało bo trochę przerobiłem standardowy program ;/

miałem podłączone 3 diody jak to się stało

na stronie producenta na forum obiasniłem problem mój i doradzili mi takie coś

1. Podłączyć Arduino.
2. Otwórz Arduino oprogramowania.
3. Wybrać przykładowy szkic, który nie korzysta seryjny (jak migacz LED).
4. Upewnij się, że typ płyty, itp., są prawidłowe. (Bądź cierpliwy podczas otwierania menu Narzędzia)
5. Otwórz Serial Monitor.
6. Zmienić szybkość transmisji (do niczego). (Zwróć uwagę na migotanie światła TX)
7. Szybko trafić wysyłania.
Jeśli przesyłanie succedded, a następnie cieszyć.
Jeśli nie, wróć do kroku 6. (Spróbuj zmienić między kilku prędkościom, a następnie uderzył upload.) Mam to na 2 próbie.


sorki ale tłumaczone z googla i robiłem zgodnie z tym i problem znikł : D !!!
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino spalone ;(?

Post autor: wojtekizk » 22 lut 2014, 11:25

Witam... to się niestety zdarza z Leonardo - po prostu nadpisałeś bootloader, czyli oryginalny program odpowiedzialny za emulację portu USB miedzy innymi. Jak to się mogło zdarzyć - nie pytaj... w każdym razie ja uważam że producent modułu niezbyt profesjonalnie podszedł do zabezpieczeń bootloadera przed nadpisaniem (lock i fuze bity).
Nawet z oryginalnym Leonardo to się zdarza. Trzeba zaladować bootloader ponownie. Jak to zrobić?
Musisz mieć dostęp do programatora i za pomocą ISP wgrać oryginalny bootloader ponownie. Ja to robię za pomocą avrdude-GUI.exe z pakietu avrdude5-8 i programatora avrprog MK II, ale można to zrobić w zasadzie dowolnym programatorem i programikiem np .pony prog. Oryginalny pliczek z bootloaderem do Leonardo firmy And-Tech w załączniku.
Musisz zmienić przszerzenie z pdf na hex (ciekawe czemu admin nie pozwala na załączanie hex ??? :-)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: