Przekaźnik i zakłócenia

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Raczo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 9 kwie 2014, 21:12

Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: Raczo » 9 kwie 2014, 21:25

Witam,
forum śledzę od dłuższego czasu jednak dopiero teraz muszę prosić was o pomoc.
Złożyłem układ na Arduino Leonardo, wykorzystałem wszystkie porty, jedną z funkcji jest załączanie przekaźników. Jeden z nich włącza lampkę biurkową 40W, a drugi głośniki Creative T40. Korzystam z modułu przekaźników wyposażonego w diody zabezpieczające i tranzystory. Wszystko chodzi idealnie oprócz tego, że na podłączonym z tego samego gniazdka 230V monitor Dell U2412M, podczas rozłączenia obwodu przez jeden z przekaźników, widać jakieś zakłócenie trwające ułamek sekundy. Raz na kilkadziesiąt sekwencji przekaźnika monitor potrafi się "zresetować". Przy odłączonym Arduino od komputera ( źródło obrazu ) również ma to miejsce. Kodu nie zamieszczam, gdyż przy sterowaniu "ręcznym" przekaźników dzieje się to samo. Czy układ gasika mógłby tu pomóc? Jeśli tak to jakich kondensatorów i rezystorów użyć ( ogólnodostępnych ). Z nomogramu wyszło mi 7 nF i 150R jednak nie wiem jakie napięcie i moc powinny mieć te podzespoły. Z góry dziękuję i życzę owocnego majsterkowania ;) .

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: wojtekizk » 9 kwie 2014, 22:00

Witam
Cóż zakłócenia od przekaźników to temat rzeka. Nie ma universum, złotego środka. To zależy od wielu czynników, samego przekaźnika, przełączanej mocy, przekrojów przewodów, ścieżek, sposobu ich prowadzenia, zasilania samych urządzeń, pola elektromagnetycznego zastanego, umiejscowienia poszczególnych urządzeń i ich ekranowania.
Mam w pracy takie miejsce w narożniku pokoju i jeśli tam postawię jakikolwiek monitor to ekran jest strasznie zakłócony...i nikt nie wie dlaczego. Niby w ścianach nie ma zbyt wiele, niby daleko od masztu ERY... a jednak.
Jedyniie stary monitor CRT SONY nie odbiera tych zakłóceń. Ale w środku niemal wszystko ma ekranowane, kineskop wygląda jak klatka Faradaya umieszczona w klatce Faradaya :-) Samo żelastwo to z 4 kg.
Musisz kombinować niestety.
Pozdrawiam
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: Arturr300 » 9 kwie 2014, 23:31

Hmm, może tutaj znajdziesz coś ciekawego?
http://elportal.pl/pdf/k07/19_12g.pdf
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: westman » 10 kwie 2014, 16:29

Z tego co ja się orientuje, to powinna być dioda odwrotnie przylutowana jak najbliżej cewki przekaźnika. To ma wpływ na ewentualny prąd powrotny. Nie wiem czy to też może być związane z Twoimi zakłóceniami, ale impuls z uC do przekaźników powinien być fizycznie odcięty z układu ścieżek. Mówię tutaj o optokoplerze. Ma to związek z ewentualnym powrotnym prądem płynącym po odłączeniu przekaźnika.

Informacji tych wszystkich zaczerpnąłem z serwisu o mikro-kontrolerach w temacie "drgania styków".
Mam nadzieje że pomoże Ci to w dalszej diagnozie.

Jeśli się totalnie mylę, to zaraz zostanie to sprostowane przez użytkowników :)
Raczo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 9 kwie 2014, 21:12

Re: Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: Raczo » 10 kwie 2014, 16:49

W pierwszym poście napisałem, że moduł ma fabrycznie zastosowane diody no i z tego co patrzyłem, aby się upewnić, to są w kierunku zaporowym :-P. Moim zdaniem problem nie leży w obwodzie sterującym a w obwodzie prądu zmiennego 230V.

Bardzo fajny jest ten układ, który podał Artur 300, jednak chciałbym jakoś wykorzystać zakupiony moduł.
Są jakieś tanie kondensatory, które można użyć do budowy gasika? Bo z tego co patrzę to wychodzi koło 8-10 zł za np. 47nF 600V :-(
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: cube » 10 kwie 2014, 18:58

Nie ma czegoś takiego jak optokopler, jest (z angielskiego) optocoupler, co na nasze przekłada się na transoptor lub optoizolator (dla prądu stałego) lub optotriak dla prądu zmiennego.
47nF do gasika to gruba przesada, stosuje się o wiele mniejsze pojemności. Niezawodny Dondu u siebie zamieścił taki nomogram: https://docs.google.com/file/d/0BypxwY1 ... l=pl&pli=1
Raczo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 9 kwie 2014, 21:12

Re: Przekaźnik i zakłócenia

Post autor: Raczo » 10 kwie 2014, 19:13

No właśnie z tego nomogramu wyszła mi dużo mniejsza wartość - pisałem w pierwszym poście. Na jakie napięcie powinien być ten kondensator? 600V? Kolejne pytanie czy ten gasik rozwiąże mój problem...

Czy taki kondensator "Kondensator rozruchowy do silników 1uF / 450V AC" się nada? Czy lepsze będzie coś takiego "Kon. Ceramiczny 2.2nF/2kV" ?
Jak oblicz się natężenie prądu płynącego przez opornik przy kondensatorze przy takim układzie i prądzie zmiennym?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: