problem z robotem

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
robot1234
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2014, 03:41

problem z robotem

Post autor: robot1234 » 23 maja 2014, 03:49

słuchajcie jest ważna sprawa!

Robię robota, który omija przeszkody. Pierwszą podstawową sprawą oprócz detali jest to, że podłączony do USB działa zadowalająco, natomiast po podłączeniu baterii 9V do arduino (oprócz tego mamy osobne zasilanie silników) przestaje działać. Co zrobić aby przy napotkaniu przeszkody, gdzie nie da się jej ominąć po prostu skręcając, wycofał?

Będziemy niezmiernie radzi po otrzymaniu odpowiedzi

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: problem z robotem

Post autor: Arturr300 » 23 maja 2014, 16:42

Wtedy nic nie działa, kompletnie nic?
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: problem z robotem

Post autor: daniel89 » 31 maja 2014, 00:57

Poczytaj trochę o prądach stałych ;)
W USB masz prąd maksymalny rzędu 500 mA to jest 0,5 A . Z takiej bateryjki 9V to możesz dużo nie zdziałać z robotem co potrzebuje dużo ,,jeść'' .. Jeśli Twój problem był związany tylko ze źródłem zasilania to polecam Ci kupić albo mały akumulatorek o dużo większej pojemności od takiej bateryjki albo zwykłe paulszki AA z koszyczkiem na 6 sztuk to Ci da 9V z którego bez problemu zasilisz stabilizator LM w Arduino a z niego popłynie dużo prądu dla Twojego głodnego robocika ;)

Tylko uprzedzam i ostrzegam ten stabilizatorek w Arduino czy to Leonardo czy Uno wytrzymuje prąc do 1 A , więc lepiej zwarcia na tej płytce nie rób bo Ci po smrodzi trochę chałupkę ;) Możesz najwyżej awaryjnie dać bezpiecznik na 1 A na wyjściu z zasilacza to Ci oszczędzi LMa w razie bum .. ;)

Co do poprawy kodu to najpierw go wrzuć , to wtedy go zmienię .. ;)
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: problem z robotem

Post autor: v-cu » 1 cze 2014, 17:10

A czy przy zasilaniu z baterii arduino się wgl świeci? Albo kompletnie nic? A jak odłączysz wszystkie przewody, śilniki itd. z arduino?
Kolega wyżej się rozpisał.. a może nie o prąd chodzi tylko nie ta wtyczka dc, lub uszkodzony stabilizator w arduino..
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: problem z robotem

Post autor: daniel89 » 1 cze 2014, 17:52

Rozpisałem się o prądzie , bo czytając jego post ze zrozumieniem ''po podłączeniu baterii 9v silnik nie jedzie'' doszedłem do wniosku, że skoro podpina baterie to wie co ona ma robić i nie jest na tyle mało zdolny, że by nie zauważył, że płytka nie działa. Dał tylko do zrozumienia , że silnik nie jedzie a nie, że płytka nie działa , dlatego mu doradziłem kupno pojemniejszej baterii .
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: problem z robotem

Post autor: v-cu » 1 cze 2014, 19:41

Nie dał szczegółów, trzeba czekać..
Ale sądząc po nicku, chyba sie nie doczekamy...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: