probelm: atmega32

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adasiek1234
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 5 cze 2014, 22:18

probelm: atmega32

Post autor: adasiek1234 » 6 cze 2014, 17:11

Witam!
Jestem początkującym majsterkowiczem i mam zamiar podpiąć atmege32 tylko mam mały problem, otóż gdy szukałem jak podpiąć atm32
i nic nie znalazłem, jak szukałem jak podpiąć atm328 to było dość dużo wyników.
I stąd moje pytanie: czy atmega32 różni się czymś od atmegi328, jak tak to czym.
Z góry dzięki ;)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: probelm: atmega32

Post autor: v-cu » 6 cze 2014, 21:35

Co masz na myśli pisząc podpiąć? Pod zasilanie, programator, diode...?
No różni się... dataszity poczytaj..
Awatar użytkownika
menhiLs
Majsterkowicz
Posty: 71
Rejestracja: 25 lis 2013, 18:20
Lokalizacja: Lubliniec

Re: probelm: atmega32

Post autor: menhiLs » 7 cze 2014, 09:20

Obrazek
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: probelm: atmega32

Post autor: Artur997 » 7 cze 2014, 12:47

A ja się podepnę pod pytanie.
Czy jest możliwe napisanie programu pod Arduino IDE pod Atmegę32 DIP40 (taką jak na rysunku powyżej)?

Próbowałem - i mi się nie udało, zatrzymałem się na oznaczeniach pinów. Raz, że Atmega328 (28 nóżek) ma ich mniej niż Atmega32 (40 nóżek), to zarówno fizyczne położenie nóżek jaki i ich oznaczenia niezupełnie się pokrywają.

Zwykłe miganie diodą: pin 13 to w Atmega328p wyjście cyfrowe PB5, w wersji DIP40 - jest to PC2. Ktoś spotkał się z "gotowcem" pozwalającym na "bezbolesne" przeniesienie kodu z Arduino to gołego kontrolera?
Awatar użytkownika
adasiek1234
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 5 cze 2014, 22:18

Re: probelm: atmega32

Post autor: adasiek1234 » 7 cze 2014, 15:50

Po pierwsze chciałem go podpiąć do zwykłego programatora USBASP, ale już mi się udało jak wgrać bootloader tak i podpiąć :)
Po drugie mam ten sam problem co kolega powyżej,
Czy ma ktoś właśnie taki schemacik bo nie wiem gdzie są pwmy, a gdzie wejścia analogowe?
Awatar użytkownika
adasiek1234
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 5 cze 2014, 22:18

Re: probelm: atmega32

Post autor: adasiek1234 » 9 cze 2014, 18:33

O, właśnie znalazłem fajnego posta gdzie to wszystko ładnie jest wytłumaczone, dlatego bo nie mogę jeszcze podawać linków trzeba sobie wygooglować hasło(wybierzcie to pierwsze ):
Using-Atmega32-with-Arduino-IDE
Ponieważ nie było tam napisane gdzie są PWMy to sam to spróbowałem zredagować,
i wyszło mi że są to piny(według obrazka poniżej):D15,D13,D12.
atmega.jpg
Jednego pina nie znalazłem, nie wiem czemu, ale jak komuś się chce to niech sam to uzupełni.
Jszcze pare plików do ściągnięcia z tej strony którą podałem

EDIT:
Te podpisy w żółtych polach do arduinoIDE wpisuj bez przedrostka D,
oprócz tych analogowych pinów(z przedrostkiem A)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lothien
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 11 cze 2014, 20:36

Re: probelm: atmega32

Post autor: Lothien » 12 cze 2014, 22:01

Artur997 pisze:A ja się podepnę pod pytanie.
Czy jest możliwe napisanie programu pod Arduino IDE pod Atmegę32 DIP40 (taką jak na rysunku powyżej)?

Próbowałem - i mi się nie udało, zatrzymałem się na oznaczeniach pinów. Raz, że Atmega328 (28 nóżek) ma ich mniej niż Atmega32 (40 nóżek), to zarówno fizyczne położenie nóżek jaki i ich oznaczenia niezupełnie się pokrywają.

Zwykłe miganie diodą: pin 13 to w Atmega328p wyjście cyfrowe PB5, w wersji DIP40 - jest to PC2. Ktoś spotkał się z "gotowcem" pozwalającym na "bezbolesne" przeniesienie kodu z Arduino to gołego kontrolera?
Surowej Atmegi32 nie męczyłem przez w Arduino IDE ale używałem tego IDE do programowania ATmega16A DIP40, w skrócie opiszę co musisz zrobić:
- musisz mieć programator USBASP (podłączasz MOSI do pinu 6, MISO do pinu 7, SCK do pinu 8, RESET do pinu 9 oraz VCC do pinów 10 i 30 oraz GND do pinów 11 i 31)
- żeby nie katować uP do nóżek zasilania podłączam 1 kondensator elektrolityczny 22uF i 1 kondensator ceramiczny 100nF (o filtrowaniu zasilania nie będę się rozwodził - sporo tego jest w necie) czyli do pinu 11 podłączam "-" kondensatora a do pinu 10 "+" kondensatorów to samo robię z drugiej strony, czyli do pinu 31 daje "-" kondensatorów a do 30 daje "+" (dla kondensatora ceramicznego jest to bez różnicy)
- teraz musisz przygotować Arduino IDE do obsługi twojego uP - tutaj polecam post kolegi Łukasza: http://majsterkowo.pl/forum/programowan ... -t280.html
- jak już to zrobisz to musisz wgrać bootloader do swojego uP, w tym celu wybierasz opcje 'Narzędzia'->'Wypal bootloader'
- jak wszystko jest ok to możesz wgrać swój sketch ale robisz to trochę inaczej niż z płytkami Arduino bo nie możesz skorzystać z przycisku 'Załaduj' z menu, tylko musisz wybrać opcję 'Plik'->'Załaduj używając programatora' i tyle:)

Osobiście uważam, że średnio sensowne jest używanie Arduino IDE z gołymi uP, zwłaszcza w obudowie DIP40 lepiej już kupić na ebay jakiegoś klona PRO MINI koszt na ebuyu takiej płytki bez portu szeregowego to niecałe 3$ a wielkość zbliżona do obudowy DIP40
z tym, że dla takiej płytki potrzebujesz emulatora portu szeregowego PL2303HX-USB-To-RS232-TTL-Auto-Converter-Adapter-controller-Module-for-arduino(wystarczy Ci 1 sztuka, do wielu klonów) koszt niecałe 2$ lub możesz kupić od razu wszystko w jednym: Mini-USB-Nano-V3-0-ATmega328-5V-16M-Micro-controller-CH340G-board-For-Arduino

Jak widzisz koszt gotowej płytki z uP to niecałe 3 dolary ~ 12zł czyli troszkę więcej niż surowy uP ale za to masz już z tym stabilizator napięcia, kwarc i działający PWM.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: