Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Tomasz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2011, 17:22

Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: Tomasz » 16 cze 2012, 13:06

Hejka!

Mam taki problem - ściągnąłem sobie najnowsze Arduino IDE 1.0.1, ale przy próbie uruchomienia wyskakuje taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

Launch4j - An error occurred while starting the application.
2623163.jpg
Google nic ciekawego nie podpowiada, a ja potrzebuję nową wersję, bo stara nie obsługuje Arduino Leonardo :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: Łukasz » 16 cze 2012, 13:11

Otwórz sobie w notatniku plik:

Kod: Zaznacz cały

C:\Users\NAZWA_UZYTKOWNIKA\AppData\Roaming\Arduino\preferences.txt
Znajdź w nim linię:

Kod: Zaznacz cały

editor.languages.current=
i dopisz na jej końcu "en", czyli:

Kod: Zaznacz cały

editor.languages.current=en
Jeżeli nie masz w ogóle tej linii, to ją po prostu dodaj. Po zmianach zapisz plik i ciesz się działającym Arduino IDE :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Tomasz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2011, 17:22

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: Tomasz » 16 cze 2012, 13:16

Dzięki!! Pochwała do ciebie poleciała, a temat można zamknąć.
Awatar użytkownika
kamiltbg
Majsterkowicz
Posty: 67
Rejestracja: 5 cze 2012, 22:32
Kontakt:

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: kamiltbg » 16 cze 2012, 15:45

Ooo, u mnie też pomogło, bo cały czas siedziałem na 1.0. Dzięki :D
guziec94
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2012, 13:38

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: guziec94 » 28 sie 2012, 13:43

u mnie ten pik znajduje się C:\...\Arduino\lib\preferences.txt i kiedy gi edytowałem nic to nie dało i dalej jest ten sam problem, co mam zrobić w tej sytuacji?
Awatar użytkownika
Fenclu
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 2 gru 2011, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: Fenclu » 28 sie 2012, 20:28

lib/preferences.txt to chyba nie to, bo to plik dotyczący bibliotek
Awatar użytkownika
kamiltbg
Majsterkowicz
Posty: 67
Rejestracja: 5 cze 2012, 22:32
Kontakt:

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: kamiltbg » 28 sie 2012, 20:59

Przy pierwszym odpaleniu Arduino IDE plik jet tylko w folderze z Arduino, więc tam go zedytuj. Jak już włączysz to dopiero potem wejdź tam, gdzie każe instrukcja.
Sidey28
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 1 cze 2012, 10:26

Re: Wyskakuje błąd przy uruchamianiu Arduino IDE 1.0.1

Post autor: Sidey28 » 28 sie 2012, 21:11

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: