port szeregowy zajęty

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
michalek13
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2014, 14:43

port szeregowy zajęty

Post autor: michalek13 » 17 wrz 2014, 22:03

Witam, mam problem z arduino uno. Po kilkukrotnym wgraniu programu zaczyna wyswietlac sie napis :
port szeregowy.jpg
Czasami wystarczy raz wyciagnac kabel i uruchomic na nowo arduino ide, a czasami trzeba to powtorzyc kilkukrotnie, a i tak po kolejnym wgraniu programu problem sie pojawia ponownie. Spotkal sie ktos kiedys z takim problemem ? Potrafi mi pomoc ? :)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: port szeregowy zajęty

Post autor: v-cu » 17 wrz 2014, 22:33

Też mi się tak kilka razy zdażyło. Mi tam zawsze pomagało przepięcie arduino do innego portu usb w lapku i już. Nie rozkminiałem dlaczego się tak działo.. bo to nie taki duży problem znowu.
michalek13
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2014, 14:43

Re: port szeregowy zajęty

Post autor: michalek13 » 17 wrz 2014, 22:43

Nie taki duży problem jak tak sie stanie raz na dzień, a nie jak to sie dzieje po jednorazowym wgraniu programu. Cała przyjemność z programowania arduino się sypie.
panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: port szeregowy zajęty

Post autor: panklesk » 18 wrz 2014, 19:28

A może kliknięcie przycisku reset. Y mnie w leonardo jak mam problem z komunikacją usb to wgrywam bootloader za pomocą usb asp ale nie sądzę abh tu coś pomogło bo są dwie atmegi

Jeśli Ci pomogłem napisz "Dzięki za pomoc" i daj pochwałę ;) i od razu świat stanie się ładniejszy :P
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: port szeregowy zajęty

Post autor: v-cu » 19 wrz 2014, 11:29

Wyszła wersja arduino IDE 1.0.6 , poprawiono w niej między innymi komunikację USB.
Pobierz zainstaluj, może problem zniknie.
http://arduino.cc/en/Main/Software

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: