UNO + ENC28J60 = kłopoty :)

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
jamal
Młodszy majsterkowicz
Posty: 27
Rejestracja: 4 mar 2014, 19:34

UNO + ENC28J60 = kłopoty :)

Post autor: jamal » 6 paź 2014, 14:19

Jak w temacie. Próbuje podłączyć na wszelkie sposoby te dwa moduły. Przekopałem chyba wszystkie watki na majsterkowo.pl i wiele wiele innych tutoriali w sieci. Używałem rożnych bibliotek i ręce opadają. NIE DZIAŁA :):)
Jak podłącze zgodnie z opisem pod UNO wepnę kabel od switcha do modułu, zapala się zielona diodka, czerwona od zasilania także świeci. Jednak żółta diodka-idiotka tylko mruga raz za czas bez większego sensu. Program wgram helloworld i nic. Pingować nie pinguje, na routerze nie widzi modułu. Mam już dość i proszę o pomoc. Ktoś mógłby mi zerknąć na ten moduł organoleptycznie i powiedzieć czy jest sprawny czy uszkodzony? Chyba że jest jakieś rozwiązanie na moje bolączki? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


mielu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 2 wrz 2014, 21:01

Re: UNO + ENC28J60 = kłopoty :)

Post autor: mielu » 6 paź 2014, 14:52

Może napisz do jakich pinów co podpinasz i jakiej bibloteki używasz. Mam ten modół, działa bez problemów.
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: UNO + ENC28J60 = kłopoty :)

Post autor: giciors » 6 paź 2014, 19:31

ten moduł wymaga zasialnia 3V także uwaga!!!! poza tym tak samo jak ty myślałem że zjarałem go podłączając do 5V bo nic się nie działo i kupiłem nowy, to był błąd ponieważ w driverze do adruino był błąd podłączyłem jeszcze raz i poszło pinguje i fajnie działał
jamal
Młodszy majsterkowicz
Posty: 27
Rejestracja: 4 mar 2014, 19:34

Re: UNO + ENC28J60 = kłopoty :)

Post autor: jamal » 7 paź 2014, 08:10

Oczywiście myslałem o tym aby pochwalić się wam kodem, ale próbowałem już tyle że i tak byście ich nie czytali. Na pierwszy rzut poszedł kod z majsterkowo.pl :
majsterkowo#pl/lampka-zapalana-przez-internet/
Schemat dokłądnie taki sam jak w artykule. Tak tak wiem. Zasilanie 5V podpiołem zgodnie ze schematem. Dopiero później zacząłem czytać co i jak i ze powinno byc 3.3V. Ale mój scalak wydaje się żyć bo reaguje na ruch w sieci (chyba) więc powinien nie być uwalony. Z kodu usunąłem tylko części nie dotyczące enc.
Drugi kod jaki wykorzystałem to:
botland#com#pl/content/59-polaczenie-arduino-z-modulem-ethernet-enc28j60-
Tutaj po wgraniu backSoon i ustawieniu moim zdaniem tak jak powinno być nic sie nei dzieje. Strona nie odpowiada, pingi nie odpowiadają.
W drugim przykłądzie zmieniłem CS - 10 pin z 8.
I to tyle. Innych kodów już nawet nie kojarze zkąd je miałem i gdzie znalazłem. Ale było tego jeszcze kilka pozycji. Z tego co patrzyłem każdy bliźniaczo podobny, a czasami wręcz identyczny. Różniły sie tylko biblioteki nazwami.

p.s. zamiast # wstawcie . w adresach których podałem. Swoją drogą po co takie blokady są na forum?
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: UNO + ENC28J60 = kłopoty :)

Post autor: giciors » 10 paź 2014, 22:52

Na youtubie jest filmik jak gościu pokazuje jak to podłączyć do arduino podłącz do 8 pinu tak ma być jak chcesz zmienić to sprawdz wszędzie w podprogramach czy nie ma definici MOSI jak jest zmień na twój nr. pinu
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: