Arduino i przekazniki

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
kubson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 16 paź 2014, 00:34

Arduino i przekazniki

Post autor: kubson » 16 paź 2014, 00:46

Witam!

Zbudowalem prosty uklad ktory skalada sie z Arduino Uno, modulu zegara RTC, modulu LCD i 4 przekaznikow.
Uklad dziala tak: sprawdza czas i co 5 minut wlacza przekaznik na dwie minuty.

Moj problem polega na tym, ze w momencie kiedy przekaznik jest wlaczany/wylaczany to:
1. Czesto na wyswieltaczu LCD pojawia sie "kasza" ktora znika po nastepnym odswierzeniu ekranu
LUB
2. Raz na kilka przeklaczen Arduino zawiesza sie i uklad nie wykonuje juz zadnej pracy, a przekazniki zostaja zablokowane w ostatnim polozeniu.

Jest to dla mnie nieporzadane bo uklad kontroluje pompke wody w akwarium i raz malo nie zalal mi mieszkania poniewaz pompa pracowala bez przerwy...

Oto co sprawdzilem:
Przekazniki maja wbudowana diody rozladowujaca piki napiecia
Uklad zawiesza sie sporadycznie kiedy pracuje bez podlaczanych odbiornikow.
Podlaczenie odbiornika (pompki, lampki itp) powoduje zwiekszenie ilosci zawieszen.
Nawet jesli nic nie jest podlaczone, a uklad zasilany jest z portu USB w komputerze, to zblizajac jakis iskrzacy przedmiot do obudowy arduino (np lampke w ktorej klikamy naprzemiennie wlacz wylacz) to uklad sie zawiesi! :(

Domyslam sie ze to problem z szumem elektromagnetycznym, ale jak to ekranowac? W internecie widzialem jak ludzie buduja cala automatyke do domu za pomoca arduino i przekaznikow i wszystko im dziala. POMOCY!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: panklesk » 16 paź 2014, 07:00

a może to wina kodu? warto by było gdybyś go nam pokazał i wrzucił zdjęcie całej konstrukcji
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: Nefarious19 » 16 paź 2014, 07:36

A spróbuj zasilić wszystko nie z USB tylko z zasilacza np 9V. Do tego domyslam się ze wszystko w pająku na stykowce masz więc Ci się w tych przewodach indukuja rozne śmieci. USB samo w sobie jest zasmiecone. Podlacz oscyloskop i zobacz
kubson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 16 paź 2014, 00:34

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: kubson » 17 paź 2014, 00:24

Witam!

To nie jest wina kodu bo problemy pojawiaja sie kiedy obok mojego ukladu jest iskrzacy przedmiot.

@Nefarious

Zrobilem jak poleciles - podlaczylem do zasilacza stabilizowanego, a w koncu nawet do baterii samochodowej. Strona przekaznikow byla odlaczona od jakiegokolwiek zasilania - efekt ten sam. Wystarczy iskrzacy przedmiot obok ukladu i zaczyna sie najpierw kasza na LCD a potem w koncu zawieszenie arduino.

Uklad zmontowany jest za pomoca tych smieszych przewodzikow i goldpinow oraz listwy stykowej. Rozumiem ze przez to indukuja sie w przewodach smieci ktore zamulaja arduino?
Jest jakis sposob zaekranowania wejsc i wyjsc tak zeby to sie nie dzialo? Mam wsadzic cale arduino do metalowego pudelka? cos dolutowac na wejsciach? Na ktorych?

Oscyloskopu nie posiadam :(
kubson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 16 paź 2014, 00:34

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: kubson » 17 paź 2014, 08:45

Są to typowe przekazniki do arduino z alledrogo. Tzw Relay Shield - posiadaja one przekaznik, tranzystor sterujacy i diode wbudowana do gaszenia pradow powstajacych po rozladowywaniu sie cewki. Nie jest to wina zasilacza bo nawet zasilanie z akumulatora nie zmienia nic.

Ale tak jak napisalem wyzej - przekazniki zaklocaja prace ukladu, ale nawet jesli je wymontuje uklad zaklocany jest przez dowolne urzadzenie ktore przelacza sie w poblizu.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: cube » 17 paź 2014, 10:26

Spróbuj przepleść kable idące do przekaźników przez pierścień ferrytowy. Jeśli nie masz pierścienia i nie masz skąd go wyjąć (w starych telewizorach, na przewodach głośnikowych były często). Jeśli nie masz nic takiego, to poszukaj na jakichś starych płytkach wlutowanych małych transformatorów, cewek, dławików; one też są nawijane na ferrytowych rdzeniach. Powinno znacznie zmniejszyć wpływ przekaźników na arduino. Jeśli to nie pomoże, choć powinno, to pozostaje optoizolacja, np. na układach PC817/827/847 i podobnych.
kubson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 16 paź 2014, 00:34

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: kubson » 21 paź 2014, 13:48

Witam ponownie!

Udalo mi sie chyba rozwiazac problem. Okazuje sie ze samo arduino dziala ok. Problem jest taki ze w momencie przelaczania przekaznika indukuja sie jakies napiecia ktore zaklucaja sygnaly na przewodach prowadzacych do wyswietlacza LCD i modulu RTC (sprawdzilem to za pomoca radia)

Problem rozwiazalem w sposob nastepujacy.
program wykonuje sie normalnie, potem nastepuje przerwa (delay) na 0,1 sekundy. Nastepuje przelaczenie przekaznika, a nastepnie znowu przerwa 0,1 sekundy i dalsza czesc programy. Kazde przelaczenie przekaznika poprzedzone jest 0,1 sekundowa przerwa.
Dzieki temu zaklocenia na przewodach dalej sie pojawiaja, ale poniewaz arduino nie wykonuje wtedy zadnych operacji program dziala sobie ladnie i przyjemnie :)
Zdaje sobie sprawe z tego ze jest to rozwiazanie tymczasowe, dlatego pracuje obecnie nad ekranowaniem wejsc i wyjsc oraz ulepszeniu konstrukcji tak by wplyw przekaznikow byl minimalny. Dziekuje wszystkim za pomoc!
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: Nefarious19 » 21 paź 2014, 14:17

Możesz spróbować nawinac te przewodu na pierścieniu ferrytowym. Pełno ich np w starych tv albo monitorach.
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: giciors » 21 paź 2014, 21:04

Witam
Czasami tak bywa że przewody powodują cuda : feryytowe pierścionki zawsze dobre (prawie zawsze) sam mówisz rozwiązałeś problem, ale jak coś to arduino do obudowy i całość do masy.
Arkadiusz_16
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 15 kwie 2015, 21:27

Re: Arduino i przekazniki

Post autor: Arkadiusz_16 » 29 lip 2015, 20:10

@kubson stawiam Ci wielkie piwo! Dziś podłączyłem swój sterownik do akwarium i dokładnie to samo. Twoje rozwiązanie okazało się jednak genialne. Jeszcze raz dzięki!
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: