Arduino Leonardo + Attiny2313A

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
lukaszs7
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2014, 00:41

Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: lukaszs7 » 27 paź 2014, 00:52

Witam,
Od paru dni męczę się z zaprogramowaniem attiny2313A za pomocą arduino leonardo.
Na początku miałem problem z wgraniem bootloadera, ale dzięki pewnej stronie w końcu się udało. Teraz mam problem z bibliotekami. Chce wgrać na attiny program sterujący oświetleniem na pilota.
Jak kompiluje to wyświetla mi błąd jakby nie widział biblioteki IRremote (ale normalnie jak ustawie w Arduino programator na AVRISP mkll to wszystko widzi (jak ustawie Arduino as ISP i płytkę na Attiny2313 @ 8MHz coś się wali).
Swoją drogą proszę także się wypowiedzieć czy ten bootloader jest dobry na attiny2313A (innego nie znalazłem w necie) ???

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: stiven » 27 paź 2014, 13:16

Jest dobrze, ta biblioteka jest duża, na ten układ nie ma szans wgrać programu z tą biblioteką, ma za mało pamięci. Mikrokontroler musi mieć więcej niż 8kB, a attiny2313A ma tylko 2kB.
lukaszs7
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2014, 00:41

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: lukaszs7 » 27 paź 2014, 15:34

Właśnie przed chwilą wgrałem program z migającą diodą, ale przez programator, nie arduino :P
Teraz mam jeszcze jedno pytanie.
Gdzie skopiować tą nową bibliotekę żebym mógł wgrać na attiny, bo ciągle jakieś błędy wyskakują (nawet jak chce wgrać na arduino). ?
Oto błąd jaki wyskakuje:

Kod: Zaznacz cały










C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp: In member function 'void IRrecv::enableIRIn()':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:87: error: 'TCCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:87: error: 'WGM21' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:87: error: 'TCCR2B' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:87: error: 'CS21' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:87: error: 'OCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:87: error: 'TCNT2' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:90: error: 'TIMSK2' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremote.cpp:90: error: 'OCIE2A' was not declared in this scope
A wgrałem folder IRremote do .../Arduino/libraries
A jak wejde w Arduino w zakładkę addLibrary też nic nie ma.
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: stiven » 27 paź 2014, 15:45

Napisałem wcześniej, że nie ma takiej możliwości. Po błędach z kompilacji widać, że blioteka jest dobrze wgrana na komputerze, ale błędy przy kompilacji są, ponieważ attiny2313A ma za mało pamięci i nie posiada tych rejestrów, które potrzebne są do obsługi tej biblioteki. Żeby korzystać z tej biblioteki musiałbyś mieć mikrokontroler atmega328p.
lukaszs7
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2014, 00:41

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: lukaszs7 » 27 paź 2014, 16:59

A na atmega8 nie pójdzie ?
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: stiven » 27 paź 2014, 17:26

Niestety nie, ta biblioteka na tyle duża, że musi być więcej niż 8 kB pamięci. Możesz sam sprawdzić w arduino ide, nie musisz podłączać atmegi8, tylko zrobić kompilację programu z ustawioną atmegą8 i zobaczysz wielkość programu i czy są jakieś błędy.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: Nefarious19 » 27 paź 2014, 18:36

Potrzebujesz do tej biblioteki conajmiej ATmega168 albo 328.
lukaszs7
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2014, 00:41

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: lukaszs7 » 27 paź 2014, 19:40

Faktycznie jak zaznaczę w Arduino jeden z wybranych przez was mikrokontrolerów to już jest mniej błędów, ale nadal jeden wyskakuje...

Kod: Zaznacz cały

C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\RobotIRremote\IRremoteTools.cpp:5: error: 'TKD2' was not declared in this scope
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: stiven » 27 paź 2014, 19:52

A jaką masz wersję arduino ide? Popatrzyłem w google, jest jakaś niekompatybilność tej biblioteki z nowszymi wersjami arduino ide, 1.5.x. W wersjach ide 1.0.x tego błędu przy kompilacji nie ma. Ściągnij sobie wersję 1.0.5.
lukaszs7
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2014, 00:41

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: lukaszs7 » 27 paź 2014, 20:16

Poszperałem trochę w necie ;)
Wystarczy usunąć bibliotekę RobotIRremote i wszystko śmiga :)
Dzięki za pomoc ;))
lukaszs7
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2014, 00:41

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: lukaszs7 » 27 paź 2014, 22:16

Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ nie chce 3 raz kupować złego mC :P
Przeczytałem na elektrodzie, że własnie atmega 328p ma jakiś bootloader na pokładzie w porównaniu np z atmega 328.
To znaczy, że nie będę już musiał się bawić w żadne wgrywanie bootloaderów, tylko wysyłam program pod mC i działa ? Nie musi to być jakiś specjalny bootloader pod arduino przypadkiem ?
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy będę potrzebował czegoś oprócz kabelków i ewentualnie rezystorów, ponieważ z tego co widziałem jak ktoś kombinował właśnie z atmega 328 to podłączał jeszcze kwarc i kondensatory różne.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: Nefarious19 » 27 paź 2014, 23:55

Ech... Niektórych boli chyba szukanie w google.

Wez poczytaj o jakichs podstawach... Tyle tego na forum było a ludzie nadal swoje.
zgred125
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 23 gru 2013, 22:39

Re: Arduino Leonardo + Attiny2313A

Post autor: zgred125 » 28 paź 2014, 12:52

Zawsze myślałem ze oznaczanie "p" znaczy piko power a nie to czy ma bootloader czy nie. Za to poszukaj w sklepach elektronicznych "Mikrokontroler AVR - ATmega328P-PU DIP + bootloader Arduino". Jest droższy niż bez ale za lenistwo zawsze trzeba było zapłacić więcej
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: