Wgrywanie wsadu do arduino

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Wgrywanie wsadu do arduino

Post autor: adi1525 » 28 maja 2015, 14:46

Witam, mam problem, otóż komputer nie wykrywa mi arduino. Dioda na arduino się świeci, zasilanie na pinach 5V i 3,3V jest.Po podłączeniu w menadżerze urządzeń nic się nie wyświetla. Wydaje mi się, że to nie wina bootloader'a ponieważ w takim wypadku arduino powinno być wykrywane.
Na płytce jest jeszcze jeden układ smd atmega 8u2, czytałem coś, że można spróbować wgrać do niego nowy wsad. Moglibyście mnie trochę pokierować bo nie wiem skąd ten wsad wziąć. Mam możliwość programowania przez LPT i dostęp do programatora.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
dzasek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 21 sty 2015, 09:24

Re: Wgrywanie wsadu do arduino

Post autor: dzasek » 28 maja 2015, 17:30

A sterowniki zainstalowane ?
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Wgrywanie wsadu do arduino

Post autor: adi1525 » 28 maja 2015, 18:20

Dokładnie jest to arduino UNO. Było sprawdzane na innym komputerach i nie wykrywa nawet podłączenia do komputera(w menadżer urządzeń żadnych zmian, nawet jako nieznane urządzenie), sterowniki miałem takie same jak przedtem, wszystko usuwałem instalowałem na nowo i nic.
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Wgrywanie wsadu do arduino

Post autor: adi1525 » 28 maja 2015, 19:31

Właśnie nie wiem co się stało, ale czytałem, że można spróbować wgrać wsad nowy, więc może się uda.
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Wgrywanie wsadu do arduino

Post autor: adi1525 » 28 maja 2015, 19:49

A można to jakoś sprawdzić czy jest w ogóle komunikacja z tym atmega8u2 smd
coder0
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 8 cze 2015, 23:05

Re: Wgrywanie wsadu do arduino

Post autor: coder0 » 8 cze 2015, 23:20

adi1525 pisze:A można to jakoś sprawdzić czy jest w ogóle komunikacja z tym atmega8u2 smd
Wpisz w google DFUProgramming8U2, w skrócie po zwarciu pinów GND i reset na złączu ISP przy atmedze8u2 w menadżerze urządzeń powinno wskoczyć libusb->atmega8u. Wsad masz u siebie na komputerze, katalog Arduino /hardware/arduino/firmwares/arduino-usbserial/Arduino-usbserial-uno.hex a wgrywasz programem Atmel FLIP.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: