Problem z wgraniem sketch dla atmega328
-
- Młodszy majsterkowicz
Problem z wgraniem sketch dla atmega328
Witam. Zaczynam dopiero przygodę z elektronikom więc jestem świeży w tej tematyce.
Problemem jest wgranie sketch do atmegi328. Zakupiłem ATmega328P-PU DIP z bootloaderem arduino, do tego mam też programator AVR USBasp. Podłączyeł programator według schematu do atmega328 i podczas wgrywania sketch najpierw dostałem komunikat avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM3".
Następnie dodałem do Arduino/hardware/arduino/avr/boards następujący wpis
majsterkowo_atmega328p8.name=ATmega328P @ 8 MHz
majsterkowo_atmega328p8.upload.maximum_size=30720
majsterkowo_atmega328p8.upload.using=arduino:arduinoisp
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.low_fuses=0xE2
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.high_fuses=0xDA
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.extended_fuses=0x05
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.path=atmega
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.file=ATmegaBOOT_328.hex
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.unlock_bits=0x3F
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.lock_bits=0x0F
majsterkowo_atmega328p8.build.mcu=atmega328p
majsterkowo_atmega328p8.build.f_cpu=8000000L
majsterkowo_atmega328p8.build.core=arduino
majsterkowo_atmega328p8.build.variant=standard
#################################################################
majsterkowo_atmega328p16.name=ATmega328P @ 16 MHz
majsterkowo_atmega328p16.upload.maximum_size=30720
majsterkowo_atmega328p16.upload.using=arduino:arduinoisp
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.low_fuses=0xE2
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.high_fuses=0xDA
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.extended_fuses=0x05
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.path=atmega
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.file=ATmegaBOOT_328.hex
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.unlock_bits=0x3F
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.lock_bits=0x0F
majsterkowo_atmega328p16.build.mcu=atmega328p
majsterkowo_atmega328p16.build.f_cpu=16000000L
majsterkowo_atmega328p16.build.core=arduino
majsterkowo_atmega328p16.build.variant=standard
Po tym zabiegu dostałem komunikat przy wgrywaniu sketch następujący:
Błąd przy wgrywaniu; brak 'upload.tool' parametru konfiguracji
Mój menagżer urządzeń wygląda tak Prosił bym o jakieś informacje co może być nie tak i co dalej z tym robić, w którym kierunku szukać informacji.
Brak portów do wyboru w Arduino IDE
Problemem jest wgranie sketch do atmegi328. Zakupiłem ATmega328P-PU DIP z bootloaderem arduino, do tego mam też programator AVR USBasp. Podłączyeł programator według schematu do atmega328 i podczas wgrywania sketch najpierw dostałem komunikat avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM3".
Następnie dodałem do Arduino/hardware/arduino/avr/boards następujący wpis
majsterkowo_atmega328p8.name=ATmega328P @ 8 MHz
majsterkowo_atmega328p8.upload.maximum_size=30720
majsterkowo_atmega328p8.upload.using=arduino:arduinoisp
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.low_fuses=0xE2
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.high_fuses=0xDA
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.extended_fuses=0x05
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.path=atmega
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.file=ATmegaBOOT_328.hex
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.unlock_bits=0x3F
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.lock_bits=0x0F
majsterkowo_atmega328p8.build.mcu=atmega328p
majsterkowo_atmega328p8.build.f_cpu=8000000L
majsterkowo_atmega328p8.build.core=arduino
majsterkowo_atmega328p8.build.variant=standard
#################################################################
majsterkowo_atmega328p16.name=ATmega328P @ 16 MHz
majsterkowo_atmega328p16.upload.maximum_size=30720
majsterkowo_atmega328p16.upload.using=arduino:arduinoisp
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.low_fuses=0xE2
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.high_fuses=0xDA
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.extended_fuses=0x05
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.path=atmega
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.file=ATmegaBOOT_328.hex
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.unlock_bits=0x3F
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.lock_bits=0x0F
majsterkowo_atmega328p16.build.mcu=atmega328p
majsterkowo_atmega328p16.build.f_cpu=16000000L
majsterkowo_atmega328p16.build.core=arduino
majsterkowo_atmega328p16.build.variant=standard
Po tym zabiegu dostałem komunikat przy wgrywaniu sketch następujący:
Błąd przy wgrywaniu; brak 'upload.tool' parametru konfiguracji
Mój menagżer urządzeń wygląda tak Prosił bym o jakieś informacje co może być nie tak i co dalej z tym robić, w którym kierunku szukać informacji.
Brak portów do wyboru w Arduino IDE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328
Chętnie bym pomógł, ale niestety forum twierdzi że mojej wypowiedzi jest jakiś link i jako że jestem nowym użytkownikiem nie mogę dodać jakiegokolwiek konstruktywnego wpisu. Zaczyna mnie powoli trafiać, bo nawet w postach gdzie linków nie ma, forum się ich doszukuje i uniemożliwia mi publikację. Jeśli już będę mógł dodać to to chcę dodać do tego postu, to to zedytuję, jeśli jednak bym się nie odzywał, napisz do mnie na lesniak . mar @ gmail . com . Postaram się pomóc. (usuń spacje w emailu, to oczywiście kolejny link...)
@Lesiu
Zdaje się, że po napisaniu dziesięciu komentarzy można już linki wrzucać, więc teraz prawdopodobnie już możesz.
Zdaje się, że po napisaniu dziesięciu komentarzy można już linki wrzucać, więc teraz prawdopodobnie już możesz.
Skoro kupiłeś atmegę z bootloaderem to masz ją pewnie ustawioną na zewnetrzny kwarc 16MHz. Przestaw fusebity na wewnętrzny oscylator 8 Mhz potem w ide arduino ustaw płytka atmega 328 8 MHz i wgraj program
@dzasek
Masz rację, jak z bootloaderem, to na pewno fusebity ustawione na zewnętrzny kwarc 16MHz. I na tym koniec, nie masz informacji czy do atmegi jest połączony ten kwarc 16MHz czy nie, a treść błędu nie wskazuje na to, żeby w tym tkwił problem (wydaje mi się, że właściwie nie byłoby żadnego błędu). Najbardziej zastanawiające jest to, że w arduino ide nie ma możliwości wyboru portu.
Masz rację, jak z bootloaderem, to na pewno fusebity ustawione na zewnętrzny kwarc 16MHz. I na tym koniec, nie masz informacji czy do atmegi jest połączony ten kwarc 16MHz czy nie, a treść błędu nie wskazuje na to, żeby w tym tkwił problem (wydaje mi się, że właściwie nie byłoby żadnego błędu). Najbardziej zastanawiające jest to, że w arduino ide nie ma możliwości wyboru portu.
-
- Młodszy majsterkowicz
Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Dodam że atmege mam taką 1984-mikrokontroler-avr-atmega328p-pu-dip-bootloader-arduino kupiłem na botland
Fajnie by było jak ktoś by mi jeszcze przybliżył informacje o ustawieniu kwarcu zewnętrzny/wewnętrzny.
I mam jeszcze pytanie jak ustawić fusebity, za pomocą czego się to ustawia i jakie wartości powinny być ustawione.
Dzięki.
Fajnie by było jak ktoś by mi jeszcze przybliżył informacje o ustawieniu kwarcu zewnętrzny/wewnętrzny.
I mam jeszcze pytanie jak ustawić fusebity, za pomocą czego się to ustawia i jakie wartości powinny być ustawione.
Dzięki.
-
- Młodszy majsterkowicz
Tylko filmik pokazuje przeniesienie projektu z ardruino ja niestety nie posiadam adruino mam tylko programator.
Pokaż schemat połączeń
A co do strony programowej http://majsterkowo.pl/forum/programowan ... 80-75.html szczególnie strona 3 i 4
A co do strony programowej http://majsterkowo.pl/forum/programowan ... 80-75.html szczególnie strona 3 i 4
Dwie sprawy na początek. Wgrywanie sketcha do atmegi bez odpowiednio ustawionych fuse bitów, to nie jest najlepszy pomysł. I druga rzecz, zrezygnuj z tego nowszego ide i ściągnij arduino ide w wersji 1.0.6. W tych nowszych wersjach też mam ten błąd przy wgrywaniu do atmegi i nie wiem jak to naprawić. https://www.arduino.cc/en/Main/OldSoftw ... s#previous
Tak w skrócie ustawiając fusebity ustawia się też taktowanie i czy korzysta się z zewnętrznego kwarcu, czy z wewnętrznego rezonatora. Ustawienia ATmega328P @ 16 MHz to są ustawienia na zewnętrzny kwarc 16MHz (jak tego kwarcu nie będzie podłączonego, to nie będzie działać atmega), a ATmega328P @ 8 MHz na wewnętrzny(8 MHz to maksymalna wartość). Jak nie masz kwarcu 16MHz, no to możesz skorzystać z tych ustawień na 8MHz. I teraz jak te fusebity wgrać (przy wgrywaniu sketcha nie są ustawiane). Przez arduino ide można je ustawić wgrywając bootloader, sam bootloader nie jest potrzebny kiedy używa się programatora. Czyli ustawiasz w ide ATmega328P @ 8 MHz i wgrywasz bootloader, przy okazji ustawią się fusebity.
Można tez skorzystać z programu mkAVRcalculator, jak to się robi, to tutaj masz instrukcję http://majsterkowo.pl/forum/post20579.html#p20579 W darmowej wersji można wgrywać tylko do atmegi8, żeby można było wgrać do atmegi328, to trzeba mieć płatną wersję tego programu. Wiadomo, w internecie można znaleźć wersję "darmową" wersji płatnej.
Tak w skrócie ustawiając fusebity ustawia się też taktowanie i czy korzysta się z zewnętrznego kwarcu, czy z wewnętrznego rezonatora. Ustawienia ATmega328P @ 16 MHz to są ustawienia na zewnętrzny kwarc 16MHz (jak tego kwarcu nie będzie podłączonego, to nie będzie działać atmega), a ATmega328P @ 8 MHz na wewnętrzny(8 MHz to maksymalna wartość). Jak nie masz kwarcu 16MHz, no to możesz skorzystać z tych ustawień na 8MHz. I teraz jak te fusebity wgrać (przy wgrywaniu sketcha nie są ustawiane). Przez arduino ide można je ustawić wgrywając bootloader, sam bootloader nie jest potrzebny kiedy używa się programatora. Czyli ustawiasz w ide ATmega328P @ 8 MHz i wgrywasz bootloader, przy okazji ustawią się fusebity.
Można tez skorzystać z programu mkAVRcalculator, jak to się robi, to tutaj masz instrukcję http://majsterkowo.pl/forum/post20579.html#p20579 W darmowej wersji można wgrywać tylko do atmegi8, żeby można było wgrać do atmegi328, to trzeba mieć płatną wersję tego programu. Wiadomo, w internecie można znaleźć wersję "darmową" wersji płatnej.