Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
pocztakujacy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2015, 15:36

Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: pocztakujacy » 20 cze 2015, 16:14

Witam. Zaczynam dopiero przygodę z elektronikom więc jestem świeży w tej tematyce.
Problemem jest wgranie sketch do atmegi328. Zakupiłem ATmega328P-PU DIP z bootloaderem arduino, do tego mam też programator AVR USBasp. Podłączyeł programator według schematu do atmega328 i podczas wgrywania sketch najpierw dostałem komunikat avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM3".
Następnie dodałem do Arduino/hardware/arduino/avr/boards następujący wpis

majsterkowo_atmega328p8.name=ATmega328P @ 8 MHz

majsterkowo_atmega328p8.upload.maximum_size=30720
majsterkowo_atmega328p8.upload.using=arduino:arduinoisp

majsterkowo_atmega328p8.bootloader.low_fuses=0xE2
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.high_fuses=0xDA
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.extended_fuses=0x05

majsterkowo_atmega328p8.bootloader.path=atmega
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.file=ATmegaBOOT_328.hex
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.unlock_bits=0x3F
majsterkowo_atmega328p8.bootloader.lock_bits=0x0F

majsterkowo_atmega328p8.build.mcu=atmega328p
majsterkowo_atmega328p8.build.f_cpu=8000000L
majsterkowo_atmega328p8.build.core=arduino
majsterkowo_atmega328p8.build.variant=standard

#################################################################

majsterkowo_atmega328p16.name=ATmega328P @ 16 MHz

majsterkowo_atmega328p16.upload.maximum_size=30720
majsterkowo_atmega328p16.upload.using=arduino:arduinoisp

majsterkowo_atmega328p16.bootloader.low_fuses=0xE2
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.high_fuses=0xDA
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.extended_fuses=0x05

majsterkowo_atmega328p16.bootloader.path=atmega
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.file=ATmegaBOOT_328.hex
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.unlock_bits=0x3F
majsterkowo_atmega328p16.bootloader.lock_bits=0x0F

majsterkowo_atmega328p16.build.mcu=atmega328p
majsterkowo_atmega328p16.build.f_cpu=16000000L
majsterkowo_atmega328p16.build.core=arduino
majsterkowo_atmega328p16.build.variant=standard

Po tym zabiegu dostałem komunikat przy wgrywaniu sketch następujący:
Błąd przy wgrywaniu; brak 'upload.tool' parametru konfiguracji

Mój menagżer urządzeń wygląda tak
Menadzer_urzadzen.jpg
Prosił bym o jakieś informacje co może być nie tak i co dalej z tym robić, w którym kierunku szukać informacji.
Brak portów do wyboru w Arduino IDE
arduino_ide.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Lesiu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 10 kwie 2015, 21:25

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: Lesiu » 20 cze 2015, 18:07

Chętnie bym pomógł, ale niestety forum twierdzi że mojej wypowiedzi jest jakiś link i jako że jestem nowym użytkownikiem nie mogę dodać jakiegokolwiek konstruktywnego wpisu. Zaczyna mnie powoli trafiać, bo nawet w postach gdzie linków nie ma, forum się ich doszukuje i uniemożliwia mi publikację. Jeśli już będę mógł dodać to to chcę dodać do tego postu, to to zedytuję, jeśli jednak bym się nie odzywał, napisz do mnie na lesniak . mar @ gmail . com . Postaram się pomóc. (usuń spacje w emailu, to oczywiście kolejny link...)
stiven
Złota rączka
Posty: 1593
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: stiven » 20 cze 2015, 19:53

@Lesiu
Zdaje się, że po napisaniu dziesięciu komentarzy można już linki wrzucać, więc teraz prawdopodobnie już możesz.
Awatar użytkownika
dzasek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 21 sty 2015, 09:24

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: dzasek » 20 cze 2015, 21:48

Skoro kupiłeś atmegę z bootloaderem to masz ją pewnie ustawioną na zewnetrzny kwarc 16MHz. Przestaw fusebity na wewnętrzny oscylator 8 Mhz potem w ide arduino ustaw płytka atmega 328 8 MHz i wgraj program
stiven
Złota rączka
Posty: 1593
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: stiven » 20 cze 2015, 22:19

@dzasek
Masz rację, jak z bootloaderem, to na pewno fusebity ustawione na zewnętrzny kwarc 16MHz. I na tym koniec, nie masz informacji czy do atmegi jest połączony ten kwarc 16MHz czy nie, a treść błędu nie wskazuje na to, żeby w tym tkwił problem (wydaje mi się, że właściwie nie byłoby żadnego błędu). Najbardziej zastanawiające jest to, że w arduino ide nie ma możliwości wyboru portu.
pocztakujacy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2015, 15:36

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: pocztakujacy » 21 cze 2015, 10:52

Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Dodam że atmege mam taką 1984-mikrokontroler-avr-atmega328p-pu-dip-bootloader-arduino kupiłem na botland

Fajnie by było jak ktoś by mi jeszcze przybliżył informacje o ustawieniu kwarcu zewnętrzny/wewnętrzny.

I mam jeszcze pytanie jak ustawić fusebity, za pomocą czego się to ustawia i jakie wartości powinny być ustawione.

Dzięki.
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: rumunn95 » 21 cze 2015, 11:07

pocztakujacy
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2015, 15:36

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: pocztakujacy » 21 cze 2015, 11:50

Tylko filmik pokazuje przeniesienie projektu z ardruino ja niestety nie posiadam adruino mam tylko programator.
jar800v
Młodszy majsterkowicz
Posty: 39
Rejestracja: 2 lut 2015, 11:09

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: jar800v » 21 cze 2015, 13:19

Pokaż schemat połączeń

A co do strony programowej http://majsterkowo.pl/forum/programowan ... 80-75.html szczególnie strona 3 i 4
stiven
Złota rączka
Posty: 1593
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Problem z wgraniem sketch dla atmega328

Post autor: stiven » 21 cze 2015, 14:32

Dwie sprawy na początek. Wgrywanie sketcha do atmegi bez odpowiednio ustawionych fuse bitów, to nie jest najlepszy pomysł. I druga rzecz, zrezygnuj z tego nowszego ide i ściągnij arduino ide w wersji 1.0.6. W tych nowszych wersjach też mam ten błąd przy wgrywaniu do atmegi i nie wiem jak to naprawić. https://www.arduino.cc/en/Main/OldSoftw ... s#previous

Tak w skrócie ustawiając fusebity ustawia się też taktowanie i czy korzysta się z zewnętrznego kwarcu, czy z wewnętrznego rezonatora. Ustawienia ATmega328P @ 16 MHz to są ustawienia na zewnętrzny kwarc 16MHz (jak tego kwarcu nie będzie podłączonego, to nie będzie działać atmega), a ATmega328P @ 8 MHz na wewnętrzny(8 MHz to maksymalna wartość). Jak nie masz kwarcu 16MHz, no to możesz skorzystać z tych ustawień na 8MHz. I teraz jak te fusebity wgrać (przy wgrywaniu sketcha nie są ustawiane). Przez arduino ide można je ustawić wgrywając bootloader, sam bootloader nie jest potrzebny kiedy używa się programatora. Czyli ustawiasz w ide ATmega328P @ 8 MHz i wgrywasz bootloader, przy okazji ustawią się fusebity.
Można tez skorzystać z programu mkAVRcalculator, jak to się robi, to tutaj masz instrukcję http://majsterkowo.pl/forum/post20579.html#p20579 W darmowej wersji można wgrywać tylko do atmegi8, żeby można było wgrać do atmegi328, to trzeba mieć płatną wersję tego programu. Wiadomo, w internecie można znaleźć wersję "darmową" wersji płatnej.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: