Stacja meteo z zegarem

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 6 paź 2015, 14:17

Witam

zbudowałem stację meteo, przedstawianą w waszym serwisie. Ogólnie działa ok,
mam tylko problem z zegarem. a Mianowicie po ustawieniu godziny zegar działa dobrze, po kilku dniach dodaje kilka minut, wychodziło by ok 1 minuta na dobę.
Moduł zegara to TINY RTC, proszę o poradę co mogę zrobić z tym błędem.

Tomek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: mgreta36 » 7 paź 2015, 09:47

To nie błąd. Te moduły tak mają - taka "dokładność"
Zmień moduł na dokładniejszy.
ktrybula
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 19 sie 2014, 13:43

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: ktrybula » 7 paź 2015, 11:30

Polecam moduł ds3231, najdokładniejszy RTC !
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 7 paź 2015, 11:51

Dziękuje za odpowiedź.

Dostałem taki moduł: PCF8563 RTC
nadaje się jako zegar?
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: mgreta36 » 7 paź 2015, 19:29

Nadaje sie.
Tu masz biblioteke: http://playground.arduino.cc/Main/RTC-PCF8563
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 8 paź 2015, 08:27

dzięki za poradę, dziś to przetestuje.
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 9 paź 2015, 07:29

Faktycznie twoja biblioteka jest ok i przykład z niej czyli LCD TEMP działa dobrze.
Mam jeszcze może prozaiczne pytanie... jak zablokować zegar aby przy przełączaniu z komputera na zasilanie zewnętrze, data i godzina była kontynuowana a nie liczona od nowa, od tej ustawionej.

dzięki
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 9 paź 2015, 18:49

Po zakomentowaniu linii: rtc.setTime(18, 46, 00);

zegar ustawia się automatycznie na godzinę 01:01:01

nie wiem dlaczego.
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 9 paź 2015, 21:21

Oto cały kod:

Kod: Zaznacz cały

#include <Wire.h>
#include <Rtc_Pcf8563.h>
/* add the lcd support */ 
#include <LiquidCrystal_I2C.h>

//init the real time clock
Rtc_Pcf8563 rtc;

/* initialize the library objects */
LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,20,0);  // set the LCD address to 0x27 for a 16 chars and 2 line display

void setup()
{
  // set up the LCD's number of rows and columns: 
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.backlight();
  //clear out all the registers
  rtc.initClock();
  //set a time to start with.
  //day, weekday, month, century, year
 rtc.setDate(9, 5, 10, 0, 15);
  //hr, min, sec
 rtc.setTime(21, 19, 00);
}

void loop()
{
  // set the cursor to column 0, line 1
  // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
  lcd.setCursor(0, 0);
  //lcd.print(rtc.formatTime(RTCC_TIME_HM));
  lcd.print(rtc.formatTime());
  lcd.setCursor(0, 1);
  //lcd.print(rtc.formatDate(RTCC_DATE_ASIA));
  lcd.print(rtc.formatDate());
  
  delay(1000);
    
}

stiven
Złota rączka
Posty: 1596
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: stiven » 9 paź 2015, 22:44

A linijkę ustawiającą datę też usuwasz? Może jak ustawia się datę, a czas potem już nie, to może taka godzina się ustawia. A jak to nie to, to chyba nie ma z jakiegoś powodu podtrzymania z baterii.
ktrybula
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 19 sie 2014, 13:43

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: ktrybula » 10 paź 2015, 12:49

Na ds3231 było tak że liniję z ustawieniem czasu wgrywało się za pierwszym razem a potem program bez niej, wtedy po resecie czas jest prawidłowy bo naliczanie go podtrzymuje bateria .
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 10 paź 2015, 13:19

Na ds3231 też tak miałem i działało ok,ale na tym module nie mam pojęcia, co zrobić, bo ogólnie zegar działa ok, tylko co z tym podtrzymywaniem...
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 10 paź 2015, 14:04

Tak, także usuwam, nie mam już pomysłu co może być nie tak.
stiven
Złota rączka
Posty: 1596
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: stiven » 10 paź 2015, 14:08

No to wygląda na to, że nie ma podtrzymania. Może bateria jest rozładowana.
smola23
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 5 mar 2015, 12:09

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: smola23 » 10 paź 2015, 14:12

to jest nowy moduł. Moduł posiada jeszcze dwa wyjścia: VCC oraz BAT, zworka jest przestawiona na VCC, może tam coś trzeba przestawić?
stiven
Złota rączka
Posty: 1596
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Stacja meteo z zegarem

Post autor: stiven » 10 paź 2015, 14:30

No tak, ten układ pcf8563 nie ma osobnego pinu do zasilania z baterii i musiałbyś przestawić zworkę na bat, żeby mieć zasilanie z baterii. Te układy nie biorą dużo prądu, bateria powinna wytrzymać przynajmniej rok.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: