piny analogowe caly czas maja wartosc

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 20:13

Witam, ostatnio cały czas mam problemy ze swoim Arduino Leonardo
nie wiem dlaczego ale port analogowy cały czas ma jakąś wartość przez co nie da się sterować potencjometrem..
wartosć waha się pomiędzy 160-170 jeśli kręcę potencjometrem.
Pin analogowy wskazuje również wartość kiedy nic nie jest podpięte..
o co moze chodzić?

Kod: Zaznacz cały

void setup() {
  Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  Serial.println(analogRead(A1));

}

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 21:09

To jest normalne, że jak nic nie jest podpięte pod pin analogowy, to są jakieś zmieniające się wartości. Wynika to z tego, że pin wtedy działa jak antena. Jak podłączysz potencjometr, to przy maksymalnym wychyleniu w jedną stronę powinieneś mieć wartość 1023, w drugą 0. Ale to też w jakiejkolwiek pozycji będzie potencjometr, nie będzie stała wartość, tylko lekko będzie skakać, na przykład właśnie między 160-170. No ale u ciebie te wartości 160-170 są zawsze po podłączeniu potencjometru, kręcisz potencjometrem i nic się nie zmienia? Jak ten potencjometr połączyłeś?
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 21:28

Serial cały czas pokazuje wartość pomiędzy 160-170 niezależnie od położenia.

tak to podłączyłem:
Obrazek
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 21:44

Na pewno łączysz pin ze środkową nóżką potencjometru i nie pomyliłeś pinu? Może do innego podłączyłeś a z innego odczytujesz w programie.
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 21:47

na 200% jest dobrze podłączone.

Już wcześniej miałem problem kiedy podłączyłem diodę z potencjometrem przez arduino z tutorialu elektro przewodnika.
Dioda leciutko mrugała zamiast cały czas świecić, ak eidy dotykałem potencjometru to też mrugała ale mocniej.
Miałem jeszcze taki problem, że wczoraj wieczorem program działał, dziś rano ten sam program już nie działał
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 21:51

Ale jednak coś jest nie tak, więc to na 99 procent coś z połączeniem. Pewnie używasz płytki stykowej i nie ma połączenia. Pokombinuj, dociśnij trochę ten potencjometr i powinno być dobrze.
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 21:57

Połączenie jest okej dociskałem, ruszałem przewodami i cały czas to samo..
Miałem również tak, że dioda przygasała jak kręciłem potencjometrem ale dopiero kiedy włączyłem monitor portu szeregowego. Jak monitor był wyłączony to dioda albo sie paliła albo gasła
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 22:05

Która dioda?
Połącz ten pin A1 bezpośrednio z 5V i sprawdź czy będziesz miał wartość 1023 i potem z GND czy jest 0.
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 22:08

zapomniałem dodać, że kiedy robiłem program z połączeniem diody i potencjometru przez arduino to wystąpił taki problem.
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 22:11

Nie jestem pewien do końca co masz na myśli.
Patrzyłeś jakie są wartości po połączeniu z 5V i GND?
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 22:13

pokazuje 1023 i 0 czyli niby git
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 22:19

Czyli coś na tej płytce nie łączy.

Tak dla pewności jeszcze pokaże obrazek jak na płytce są połączenia
http://2.bp.blogspot.com/-W5RmfddQCt8/T ... czenia.png

Potencjometr musisz wpiąć jakby poziomo. Jak wepniesz pionowo tak jak są te zielone linie, to robisz zwarcie.
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 22:32

Wpinam poziomo ;(
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 5 lis 2015, 22:58

A ty masz na pewno potencjometr a nie enkoder? Możesz kręcić w kółko cały czas, czy tylko do pewnego momentu i potem musisz w drugą stronę?
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 23:14

do pewnego momentu. Potencjometr 10K. Wcześniej jak zrobiłem program z potencjometrem to w miarę normalnie działał
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 5 lis 2015, 23:44

Zamówiłem Zestaw startowy Elektro przewodnik, wczoraj doszła paczka. Potencjometr B i był w zestawie.
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Artur997 » 6 lis 2015, 00:22

na schemacie masz podłączenie do A0, a w programie odczytujesz A1. Podepnij żółty do A1.
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 6 lis 2015, 00:38

Artur997 gdyby to rzeczywiście o to chodziło, to nie miałby wartości 1023 po połączeniu bezpośrednio z 5V i 0 z GND. Pytałem wcześniej czy ma połączony ten sam pin co w programie i żeby sprawdził jakie ma wartości po połączeniu tego pinu do GND i 5V.
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 6 lis 2015, 00:47

aktualnie port szeregowy wygląda tak
potencjometr jest na maksa w prawo
~330
przekręcam maksymalnie potencjometr w lewo
~320 , a po sekundzie wraca na ~330
przekręcam potencjometr maksymalnie w prawo
~340 , a po sekundzie wraca na ~330

Wnioskuję, że arduino reaguje na potencjometr
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 6 lis 2015, 01:02

To samo ;/

Po każdym wgraniu programu na arduino zmienia mi się port i za każdym razem muszę ustawiać go na poprawny
stiven
Złota rączka
Posty: 1641
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: stiven » 6 lis 2015, 01:04

Z leonardo tak jest z tymi portami niestety.
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 6 lis 2015, 20:51

problem chyba rozwiązany. Sprawdziłem multimetrem przewody jakie dostałem z zestawem i około 10% z nich było uszkodzone. Teraz testować czy to na pewno były przewody
Gruszka
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lis 2014, 23:06

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: Gruszka » 6 lis 2015, 21:04

chodziło o to, że jakikolwiek sygnał zostaje odebrany z potencjometru. Może się mylę, każdy kiedyś zaczynał
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: piny analogowe caly czas maja wartosc

Post autor: rumunn95 » 7 lis 2015, 09:20

Do odczytu ADC bardzo wazne jest zasilanie arduino dobrze wytlumaczyl to mirek kardas na swoim blogu , ja np jak zasilam mini pro z laptopa (bateria) to wiszacy analog skacze okolo 400- 150 po podlaczeniu zasilania (ladowarka) ~200

Tapniete z LG G2
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: