arduino due. problem z bibliotekmi

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
adi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2015, 23:19

arduino due. problem z bibliotekmi

Post autor: adi » 12 lis 2015, 23:31

Witam.
Jak w temacie mam problem z bibliotekiami na arduino due.
Nie moge wgrac programow ktore z bibliotekami na innych platformach chodzily bez problemu. Czy mozna jakos je poprzerabiac zeby dzialaly na due albo cos w ogole z tym zrobic? Dodam ze jestem nie ogarniety z posaniem bibliotek i za duzo tez na arduino nie potrafie.
Wiec prosze o wyrozumialosc.
Pozdrawiam.


Ewentulnie moze ktos posiada dzialajaca biblioteke do wyswietlacza z simensa s65 na due.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: arduino due. problem z bibliotekmi

Post autor: mgreta36 » 16 lis 2015, 10:53

A może by tak od UNO zacząć ? I ogarnąć się od podstaw ?
adi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2015, 23:19

Re: arduino due. problem z bibliotekmi

Post autor: adi » 27 gru 2015, 02:38

MrLewerence pisze:
mgreta36 pisze:A może by tak od UNO zacząć ? I ogarnąć się od podstaw ?
To nie ma znaczenia które Arduino. Uno, Due, Mega, Leonardo, czy mini...
Jak mówi przysłowie: Arduino - prościej się nie da...
adi pisze:Witam.
Jak w temacie mam problem z bibliotekiami na arduino due.
Nie moge wgrac programow ktore z bibliotekami na innych platformach chodzily bez problemu. Czy mozna jakos je poprzerabiac zeby dzialaly na due albo cos w ogole z tym zrobic? Dodam ze jestem nie ogarniety z posaniem bibliotek i za duzo tez na arduino nie potrafie.
Wiec prosze o wyrozumialosc.
Pozdrawiam.


Ewentulnie moze ktos posiada dzialajaca biblioteke do wyswietlacza z simensa s65 na due.
Po pierwsze pisz po polsku i dbaj o pisownię. Polskie znaki, kropki , przecinki. Nie ma tłumaczenia, że piszę z telefonu... można pisać z maszyny do szycia... byle po polsku.

Po drugie zainstaluj prawidłowo Arduino. Stwórz odpowiednie ścieżki do bibliotek, albo pozostaw tak jak się domyślnie zainstalowało.
Kolego, sorry za pisownie i całą resztę ale pisałem na szybkiego. Nie chodzi mi ze program arduino nie działa i jego standardowe biblioteki, a o te które sa nie standardowe. I jedną z nich która by mnie interesowała jest do lcd z simensa s65, na wszystkich płytkach działa tylko na due już nie. I co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam.
stiven
Złota rączka
Posty: 1593
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: arduino due. problem z bibliotekmi

Post autor: stiven » 27 gru 2015, 11:44

Arduino due ma mikrokontroler o innej architekturze, niż mikrokontrolery na pozostałych płytkach arduino. Biblioteka musi uwzględniać te różnice. Dużo bibliotek niestandardowych jest starych, jeszcze zanim arduino due zostało wypuszczone. Nawet niektóre biblioteki nie działają na wersjach arduino ide powyżej 1.0.5, a dopiero wersja 1.5 obsługuje arduino due.
adi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2015, 23:19

Re: arduino due. problem z bibliotekmi

Post autor: adi » 27 gru 2015, 13:21

Kolego stiven. Wiem że to już jest microprocesor. I moje pytanie jest takie czy jest możliwość w jakiś prosty sposób je przerobić pod te arduino due.
Pozdro.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: